Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουλή: Νέα αντιπαράθεση για την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια

Η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, καθώς και η αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων, ήταν στο επίκεντρο των τελευταίων τοποθετήσεων των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων, που έκλεισαν τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Η Αναθεώρηση του Συντάγματος επιδιώκει τη μεσολάβηση του εκλογικού σώματος και διαρκή συναίνεση για αυτό δεν θέλει μικρή πλειοψηφία, αλλά σύμπτωση των απόψεων των δύο Βουλών. Αυτό σημαίνει ότι προσανατολισμός και κατεύθυνση πρέπει να συμπίπτουν και στις δύο. Όταν μιλάμε για κατεύθυνση μιλάμε για την ανάγκη αιτιολογίας για την αλλαγή της διάταξης και τον προσανατολισμό που θα έχει», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπεραμυνόμενος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για θεσμική συνέπεια. «Εμείς, επειδή εξασφαλίσαμε την επιστροφή της κανονικότητας στη χώρα και βρισκόμαστε σε περιβάλλον συντεταγμένο, θέλουμε να έχουμε και θεσμική συνέπεια. Γι' αυτό το περιεχόμενο των προτάσεών μας αποτελούν τομή για την εμβάθυνση του δημοκρατικού και κοινωνικού χαρακτήρα της αναθεώρησης για μια καλύτερη δημοκρατία και καλύτερο κοινωνικό κράτος», ανέφερε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος στην πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16, χαρακτηρίζοντας ανακρίβειες τα όσα υποστήριξε, χθες, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αμερική. «Ο μεγάλος όγκος στην Αμερική παίρνει δάνεια για να σπουδάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για βαρύ θεσμικό και ιστορικό προνόμιο, αλλά και ευθύνη που έχει η σημερινή Βουλή για να προχωρήσει σε μια ευρεία, τολμηρή και χρήσιμη Αναθεώρηση και δεν θα περιοριστεί σε μικροκομματικές αντιλήψεις, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος που θα δώσουμε θα είναι υπό την καθιερωμένη έννοια ότι η παρούσα Βουλή διαπιστώνει την ανάγκη αλλά και καθορίζει ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν και αναθέτουμε στην επόμενη Βουλή ελεύθερα, με τη διαμεσολάβηση του λαού, να τις διαπλάσει αυτές τις διατάξεις», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Αν ίσχυε η πρωτοφανής και καινοφανής άποψής σας ότι η πρώτη δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων γιατί να υπάρχουν δύο Βουλές; Η ίδια Βουλή θα ολοκλήρωνε τότε τη διαδικασία. Εμείς ψηφίζουμε και δικές σας προτάσεις, η χώρα όμως και το Σύνταγμα δεν έχει αυτές μόνο ανάγκη. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος του προνομίου που μας έλαχε να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα και να ψηφίσετε έστω και με πλειοψηφία 151, ώστε να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης της χώρας και του λαού. Μην την κρατήσετε καθηλωμένη. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και όχι στο ύψος μιας μικροκομματικής και ιδεοληπτικής αντίληψης».

«Η στάση μας κατά την ψηφοφορία θα είναι βασισμένη στη λογική ότι η επόμενη Βουλή, που είναι Αναθεωρητική, δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί διατάξεις με 151 ψήφους», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε: «Η επόμενη Αναθεωρητική Βουλή δεν πρέπει να είναι αδέσμευτη, αλλά πρέπει να αναζητήσει λύσεις μέσα από συναινέσεις. Για αυτό το κείμενο του Συντάγματος που θα ισχύσει πρέπει να διεκδικηθεί με τη πλειοψηφία των 180 ψήφων».

«Δεν θα αρνηθούμε την ψήφο μας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όμως, απορρίπτουμε τη λογική του να χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως εργαλείο που μοιράζει χρήματα», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ