Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιστολή Κατρούγκαλου σε Χαντ για τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit

«Στόχος Έλληνες και Βρετανοί να απολαμβάνουν ανάλογα, αν όχι ίδια δικαιώματα μετά την αποχώρηση»

Τη βούλησή της Αθήνας για συνέχιση και ενίσχυση της «εξαιρετικής συνεργασίας» της με το Λονδίνο μετά το Brexit εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Στην επιστολή του ο κ. Κατρούγκαλος αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε βασικός και πολύτιμος εταίρος της Ελλάδας εντός της οικογένειας της Ε.Ε. και η απουσία του θα είναι αισθητή. Τονίζει ωστόσο ότι η χώρα μας σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού και θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί  μια συντεταγμένη και χωρίς απρόοπτα αποχώρηση, καθώς και η νομική ασφάλεια τόσο για τις δημόσιες αρχές όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει, η Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί επίσης να διασφαλίσει πλήρως την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών των δύο χωρών

Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, «υποστηρίξαμε σθεναρά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την υιοθέτηση μιας πιο γενναιόδωρης προσέγγισης αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε. και του Η.Β. καθώς και των μελών των οικογενειών τους».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβιοί σημαντική ελληνική κοινότητα όπως και στην Ελλάδα πολυάριθμη βρετανική κοινότητα και εκφράζει την ευχή ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πλήρως τις παροχές και τα προνόμια που είχαν πριν την αποχώρηση. «Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης πριν την 29η Μαρτίου 2019» αναφέρει.

Επισημαίνει ωστόσο ότι η κύρωση «παραμένει αβέβαιη» και ότι «είμαστε αναγκασμένοι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ενός σεναρίου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. και άλλα κράτη-μέλη». Σε αυτή την περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο ΥΠΕΞ, πρωταρχική προτεραιότητα είναι τα Δικαιώματα των Πολιτών και ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Βρετανοί πολίτες οι οποίοι επιλέγουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο Η.Β. και την Ελλάδα αντιστοίχως, θα συνεχίσουν να το κάνουν ανεμπόδιστα και θα απολαμβάνουν πλήρως ανάλογα, εάν όχι τα ίδια, δικαιώματα που απολάμβαναν πριν την αποχώρηση. Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι οι Βρετανοί πολίτες που ζουν ήδη στην Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενοι και ότι τα δικαιώματά τους θα αναγνωριστούν και θα διασφαλιστούν πλήρως, σύμφωνα με την αμοιβαιότητα που παρέχει το Η.Β. στους πολίτες της Ε.Ε..

Τηλεφωνική επικοινωνία Κατρούγκαλου με τον Αμερικανό ΑΝΥΠΕΞ

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Τζον Σάλιβαν συνεχάρη τον κ. Κατρούγκαλο για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, από την πλευρά του, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Κύπρο, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Σάλιβαν για την προσεχή σύγκληση της τριμερούς συνόδου Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ στην Κρήτη. Αμφότεροι οι υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν για τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και την περαιτέρω προώθησή του.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκεφαλικό: Ποια είναι τα ροφήματα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο
Νέα ερευνητικά ευρήματα αναδεικνύουν τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχουν ορισμένες διατροφικές επιλογές για την καρδιαγγειακή υγεία
Εγκεφαλικό: Ποια είναι τα ροφήματα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο