Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τζέφρι Πάιατ: «Πιο κοντά από ποτέ Ελλάδα και ΗΠΑ»

«Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει τη σχέση των δύο χωρών», τόνισε

Η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα έχει ισχυρή διακομματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο Τζέφρι Πάιατ έστειλε το μήνυμα πως ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας και ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει και έχει θεσμοποιήσει πλέον τη σχέση των δύο χωρών, και παρέθεσε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Δεκέμβριο στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο: «Ο Στρατηγικός Διάλογος ήταν το αποκορύφωμα μιας χρονιάς "ιστορικής προόδου", καθώς οι δύο χώρες μας "έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα".

"Η Ελλάδα υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών" και" τώρα περισσότερο από ποτέ ". "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά ως ηγέτης - ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επικαλούμενος επίσης την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην περιοχή», ο κ. Πάιατ είπε πως αυτό συνοψίζει πως σκέφτεται ο ίδιος τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Σημείωσε επίσης πως κάθε αμερικανική αντιπροσωπεία που έρχεται στην Αθήνα εκφράζει εκτίμηση για τον μοναδικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

«Το κλειδί στη σχέση μας είναι η σύγκλιση στα συμφέροντα ασφάλειας, οι κοινές μας αξίες και οι κοινοί στόχοι για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης των ΗΠΑ έκανε λόγο για δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε πως η γεωστρατηγική θέση αποτελεί προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα. «Είμαι ενθουσιασμένος για την οικοδόμηση μιας δυναμικής στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και χαίρομαι ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί και καταλαβαίνει τον κρίσιμο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας» σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στην ενέργεια, λέγοντας πως η ιστορική ολοκλήρωση του Δια-αδριατικού αγωγού, η επιτυχημένη επέκταση του τερματικού σταθμού αερίου στη Ρεβυθούσα και η πρόοδος στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως συμβάλλουσα στην ποικιλομορφία των ενεργειακών πηγών και ως κόμβο για την περιοχή αυτή.

Επίσης, ο Τζέφρι Πάιτ στάθηκε στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αναφέροντας ότι κατά το παρελθόν έτος, έχουμε δει μερικά μεγάλα και νέα αμερικανικά έργα στην τουριστική βιομηχανία μέσω των Avis, Hyatt, Marriott και άλλων και το ναυπηγείο Νεώριο στη Σύρο μέσω της Onex. «Ακούμε από όλο και περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές ότι ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα» έκανε γνωστό.

Εστίασε ακόμα στη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων. Τέλος, προανήγγειλε οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν φέτος, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, μια μεγάλη περιφερειακή εκπαιδευτική διάσκεψη στη βόρεια Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα μας.

ΗΠΑ για Συμφωνία των Πρεσπών: «Θα πάρει καιρό η εφαρμογή της»

«Αξιοσημείωτο διπλωματικό επίτευγμα» χαρακτήρισε εξάλλου, τη Συμφωνία των Πρεσπών ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της δεν θα είναι «ομαλή και εύκολη».

Μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα και ερωτηθείς για την ανησυχία που διατυπώνει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, για το ενδεχόμενο η Βόρεια Μακεδονία να εγείρει ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Πάλμερ τόνισε ότι «η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα πάρει πολύ καιρό» και πως σημασία έχει τα όποια σημεία προστριβής να αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο από τις δύο πλευρές. Στόχος, όπως είπε, είναι αφενός η ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και αφετέρου η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, μίλησε για ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών οι οποίοι επαναβεβαιώνονται και για προοπτικές περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων, τις οποίες η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει «με ιδιαίτερο ενθουσιασμό». Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι οι σχέσεις αυτές «είναι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, δεν είναι σχέσεις Τραμπ και Τσίπρα», καταλήγοντας ότι «η ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης στην Ελλάδα προφανώς δεν θα μετέτρεπε αυτήν την πραγματικότητα».

Ο κ. Πάλμερ διεμήνυσε επίσης ως δεδομένη την πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίζουν τη δημιουργία και την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που συνδράμουν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον στέλνει θετικά μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ