Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στ. Θεοδωράκης: «Μεταναστεύει η δημιουργία παραμένει η πελατεία»

Εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης για την άρνησή της στο ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση στο θέμα του δημογραφικού εξέφρασε  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Oι δικοί μας νέοι φεύγουν στο Βορρά. Αυτοί που μένουν είναι λίγοι γενναίοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και  όσοι ελπίζουν να διοριστούν», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι  «μεταναστεύει η δημιουργία,παραμένει η πελατεία».

Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι το δημογραφικό είναι πρόβλημα διττό. «Από τη μία έχουμε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Από την άλλη έχουμε αρνητικό ισοζύγιο μετανάστευσης, καθώς οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν έχουν κανένα κίνητρο να μείνουν στη χώρα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ωθεί τους νέους στη μετανάστευση, καθώς επιμένει να αντιτίθεται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Θα περίμενε κανείς ότι το πρώτο μέλημα του πολιτικού συστήματος- και πρωτίστως της κυβέρνησης-θα ήταν να σταματήσει η φοιτητική μετανάστευση με την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Εσείς όμως, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,επιμένετε να λέτε στους νέους: «Φύγετε στο εξωτερικό για σπουδές».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρατήρησε ότι  η στήριξη της οικογένειας και  των παιδιών ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα  είναι οι μικρότερες σε όλη την Ευρώπη. «Αντιθέτως οι δαπάνες για συντάξεις είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη», είπε. Και επέμεινε στο θέμα, τονίζοντας ότι  θα είχαν αποφευχθεί δαπανηρές περικοπές «αν από την αρχή της κρίσης, το πολιτικό σύστημα είχε συμφωνήσει να καταργηθούν οι διατάξεις περί πρόωρης συνταξιοδότησης και είχαμε προχωρήσει σε μια λογική αύξηση των ορίων ηλικίας, ανάλογη με το προσδόκιμο ζωής».

«Το Ποτάμι θα επιμείνει: Διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές μας αποφάσεις. Γι’ αυτό προτείναμε η διαγενεακή δικαιοσύνη να είναι συνταγματικός κανόνας. Και όχι απλώς μια τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ζητώντας:

-Ανακατανομή κοινωνικών δαπανών με προτεραιότητα σε νέους, ανέργους και οικογένειες με παιδιά

-Μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για μια 5ετία σε νέους αυτοαπασχολούμενους&επιστήμονες που δημιουργούν δική τους επιχείρηση

-Ριζικό επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου «σε συνάρτηση του αριθμού των παιδιών κάθε οικογενείας».

Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως δεν θα πανηγυρίσει  «όπως άλλοι αρχηγοί-για το πόρισμα της επιτροπής για το δημογραφικό».

«Το Ποτάμι θα πανηγύριζε αν ομοννοούσαμε σε μια πολιτική για τους νέους,την εργασία,την οικογένεια. Δυστυχώς οι συζητήσεις στη Βουλή γίνονται με το βλέμμα στις κάλπες και όχι στις επόμενες γενιές. Η πολιτική είναι προτεραιότητες στην κατανομή των πόρων, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Αλλά όλες αυτές οι προτεραιότητες πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο. Που για εμάς, μας έχει τίτλο «η Ελλάδα αλλιώς», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας