Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευ. Αποστολάκης: «Τιτάνια προσπάθεια να μην ανταποκριθούμε στις τουρκικές προκλήσεις»

«Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο», τόνισε - Τι δήλωσε ο υπ. Εθνικής Άμυνας και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης από τη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος ειδικότερα στη στάση της Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης είπε πως κάθε τόσο εξαγγέλλει και κάτι καινούριο το οποίο δεν στηρίζεται πουθενά και επιδεικνύει καθημερινά το πόσο επιθετική είναι. «Από τη μία θέλει να διακηρύττει ότι θέλει να έχουμε καλές σχέσεις και να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή κι από την άλλη την πυροδοτεί. Εμείς κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε ισορροπίες στην περιοχή και να μην ανταποκριθούμε σ' αυτές τις προκλήσεις, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι κάποιο θερμό επεισόδιο» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσθέτοντας: «Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις».

«Γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η ένταση»

Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η ένταση ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. «Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους πώς να λιγοστέψουμε την ένταση και την επικινδυνότητα αυτού που γίνεται σήμερα. Η μεθόδευση είναι ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τα υφιστάμενα ΜΟΕ τα οποία έχουν υπογραφεί από την εποχή Παπούλια - Γιλμάζ. Σε όσο ποσοστό καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε, είναι οι πρώτες κινήσεις προς την κατεύθυνση μείωσης της έντασης» είπε, συμπληρώνοντας ότι έχουν οριστεί επιτροπές από τις δύο χώρες με συμμετοχή παραγόντων των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών οι οποίοι εξετάζουν ανά περίπτωση τα σημεία όπου προκαλούνται προβλήματα. Η διαδικασία αυτή, διευκρίνισε, δεν συμπεριλαμβάνει συζητήσεις για την επίλυση των χρονίων διαφορών με την Τουρκία. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία αυτή θα πάει καλά, γιατί οι προθέσεις κι από τις δύο πλευρές δείχνουν να είναι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά συνέστησε υπομονή.

«Χοντρή πατάτα» η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό

Σχολιάζοντας επισήμανση δημοσιογράφου για την πρόσφατη τουρκική παρενόχληση σε βάρος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό, είπε πως «ήταν χοντρή η πατάτα». Αν και οι Τούρκοι προσπάθησαν να ανασκευάσουν, λέγοντας ότι «εμείς δεν κάναμε παρενόχληση στο ελικόπτερο του Πρωθυπουργού, εμείς εκεί είμαστε» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι ένα άλλο κακό μήνυμα». Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως είπε στους Τούρκους ότι «δεν μπορούν κάθε τόσο να πετούν ‘ρουκέτες' κι από την άλλη μεριά να λένε πως πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε την ένταση. Θα πρέπει να σοβαρευτούν».

«Η Ελλάδα δεν είναι απροστάτευτη χώρα»

Υπογράμμισε παράλληλα πως η Ελλάδα δεν είναι απροστάτευτη χώρα και έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που διατηρούν στο ακέραιο την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Όπως επισήμανε «πρόθεση της Ελλάδας είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούνται για να λειτουργούν αποτρεπτικά και να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή, αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν». «Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Η επίκληση ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και δεν προστατεύεται, είναι ανοησίες και επικίνδυνες δηλώσεις. Είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και άδικη προς τις ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερα φυλασσόμενες χώρες. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι από τις ισχυρότερες της Ευρώπης και ο χώρος που υπερασπίζονται, αν και δύσκολος, τον γνωρίζουν πολύ καλά και είναι καλά στημένες και σχεδιασμένες» τόνισε. Συμπλήρωσε ακόμη πως οι συνεργασίες μας στην περιοχή δίνουν επιπρόσθετη ισχύ στη χώρα, ενώ «και η παρουσία των ΗΠΑ - που έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα - είναι και μια άλλη ενότητα εγγύησης». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιδεικνύουν καθημερινά την ετοιμότητά τους. «Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές, δείχνουν πόσο ισχυρές και σοβαρές είναι. Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο» σημείωσε. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη έως τις 29 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.

Νέο μήνυμα Αποστολάκη στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις

Στο μεταξύ, μετά τις προχθεσινές αιχμηρές δηλώσεις του για την τουρκική προκλητικότητα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, προσπάθησε χθες να χαμηλώσει τους τόνους και να στείλει ακόμη ένα μήνυμα στην Άγκυρα. Επισκεπτόμενος την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και συνομιλώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και δεν συνεργάζεται με τους γείτονες της και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. «Προσπαθούμε ωστόσο», είπε ο κ. Αποστολάκης, «να βρούμε τρόπους ώστε να χαμηλώσει η ένταση, η αίσθηση ανασφάλειας και συνεχούς έντασης.

«Είμαστε εν μέσω της διαδικασίας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο, ας αφήσουμε τα πράγματα να προχωρήσουν», συμπλήρωσε. «Πέρα από τις όποιες δράσεις των Τούρκων και τις δηλώσεις παραμένουμε στην γραμμή ότι η ένταση πρέπει να πέσει και πρέπει να βρούμε τρόπους για το κάνουμε, προσπαθούμε και είμαστε ψύχραιμοι, οι αντιδράσεις μας είναι μετρημένες , το καθετί το υπολογίζουμε σοβαρά με σκοπό να μένουν τα κανάλια (επικοινωνίας) ανοιχτά», σημείωσε ο Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 για το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος απάντησε ότι είναι διεθνής παγκόσμιος πολιτιστικός χώρος, επομένως δεν θα μπορούσε να επιστρέψει σε λατρευτική χρήση. Ως εκ τούτου, «όλες οι θεωρίες ότι μπορεί να μετατραπεί σε έναν χώρο λατρείας μιας θρησκεία που δεν τον δημιούργησε, προφανώς δεν έχουν καμία θέση». Ο κ. Αποστολάκης συμφώνησε, λέγοντας ότι η Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ