Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος»

Μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας – Ποιοι υπουργοί και επιχειρηματίες τον συνοδεύσουν σήμερα στα Σκόπια

Στην επιφυλακτικότητα των Ελλήνων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το πολιτικό κόστος της σύναψης της συμφωνίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων MIA, μία ημέρα πριν την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών, εμπνέοντας πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη. Μάλιστα, ανοίγει τα χαρτιά του αναφορικά με τις επερχόμενες συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ και τις μελλοντικές συνεργασίες των δύο χωρών και εξηγεί τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πολιτικό κόστος της συμφωνίας

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη. Σε κάθε περίπτωση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολιτικό κόστος, αφού ένα μέρος των Ελλήνων ήταν και παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της. «Ευθύνη μας –δική μου και του Ζόραν» όπως επισημαίνει «είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται» και συμπληρώνει ότι «είναι ευθύνη μας να απαντήσουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού που έχουν ενισχυθεί στις μέρες μας και στόχος μας να μην επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές».

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια στιγμή την όποια θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως εξαιρετικά δύσκολη ή κρίσιμη, ο πρωθυπουργός απάντησε πως: «Περάσαμε πολλές κρίσιμες στιγμές. Ειδικά στις τελευταίες μέρες πριν κλείσουμε την συμφωνία όπου υπήρχαν κρίσιμες εκκρεμότητες που ήθελαν λεπτούς χειρισμούς. Αλλά αυτό βοήθησε να καταλάβουμε η μία πλευρά τις ευαισθησίες της άλλης και να βρούμε λύσεις». Η Ελλάδα θα είναι ο κύριος σύμμαχός σας και προστάτης όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια, υπογραμμίζει σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός,

«Ιστορικής σημασίας επίσκεψη»

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψή του στα Σκόπια ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε μία νέα στρατηγική σκοπιά και για τις δύο χώρες και αποκάλυψε ότι θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς. «Είναι μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας. Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας» είπε αρχικά και συνέχισε: «Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβει χώρα η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μας, με τη συμμετοχή δέκα Υπουργών από πολλούς τομείς (οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές/μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με δεκάδες επιχειρηματίες των χωρών μας». Ωστόσο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «η Συμφωνία των Πρεσπών –όπως κάθε Συμφωνία– θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με τον χρόνο. Για αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν».

Ποιοι υπουργοί και επιχειρηματίες συνοδεύσουν τον Αλ. Τσίπρα στα Σκόπια

Την πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, πραγματοποιεί την Τρίτη, ο Αλ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός θα αφιχθεί το πρωί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. To απόγευμα, οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ. Ο κ. Τσίπρας  θα έχει μαζί του υπουργούς αλλά και αρκετούς επιχειρηματίες και αναμένεται να υπογράψουν μία σειρά από διμερείς συμφωνίες.

Ο κ. Τσίπρας έχοντας στο πλευρό του αρκετούς υπουργούς (Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκη, Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, Υγείας Ανδρέα Ξανθό, Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, Σία Αναγνωστοπούλου, Στ. Αραχωβίτη, Μάρκο Μπόλαρη, κ.α.) θα μιλήσει και πάλι για μία ιστορική συμφωνία που θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με τις συμφωνίες, αναμένεται να υπογράψει  μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των δυο χωρών, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι θα είναι εκπρόσωποι από τους Ομίλους Μυτιληναίου, Κοντοµηνά, Κόκκαλη κ.λ.π. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα Σκόπια θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι εξής επιχειρηματίες: Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα), Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές), Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom, Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες), Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ