Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πανελλαδικές 2019: Αυξάνονται οι εισακτέοι - Οι νέες σχολές

Νέο πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, ρυθμίζει θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης - Απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΟΛΜΕ για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ

Δίνεται στη δημοσιότητα το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ρυθμίζει θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, οι θέσεις στα Πανεπιστήμια θα είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, δημιουργούνται πολλά νέα τμήματα και όλες οι σχολές γίνονται πανεπιστημιακές, καθώς τα ΤΕΙ πλέον καταργούνται.

Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν είχε αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των εισακτέων, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στα Πανεπιστήμια θα είναι πάνω από 75.000. Πέρυσι οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση ήταν 74.692, ενώ για το 2017 ήταν 70.726.

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις για πολλά καινούρια τμήματα και μάλιστα µε νέο επιστηµονικό αντικείµενο, καθώς και για καταργήσεις των ΤΕΙ.

Ποιες οι νέες σχολές

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

1. To TEI Κρήτης καταργείται και βαφτίζεται Μεσογειακό Πανεπιστήµιο Κρήτης, µε πέντε σχολές οι οποίες θα λειτουργούν από φέτος, α) Επιστηµών Υγείας, µε έδρα το Ηράκλειο, β) Επιστηµών ∆ιοίκησης και Οικονοµίας, µε έδρα τον Άγιο Νικόλαο, γ) Γεωπονικών Επιστηµών, µε έδρα το Ηράκλειο, δ) Μηχανικών, µε έδρα το Ηράκλειο, ε) Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών, µε έδρα το Ρέθυµνο.

2. Στο Πανεπιστήµιο Πατρών θα ιδρυθούν τρεις νέες σχολές, Νοµικών Επιστηµών, Γεωπονικών Επιστηµών και Επιστηµών Αποκατάστασης Υγείας.

3. Το ΤΕΙ ∆υτικής Ελλάδας, έπειτα από πολλές αντιδράσεις, τελικά θα «διαµελισθεί» και ορισµένες από τις σχολές θα ενταχθούν στο Πανεπιστήµιο Πατρών, ενώ οι υπόλοιπες στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου.

4. Στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου επίσης θα ιδρυθούν νέες σχολές, όπως Γεωπονίας (Καλαµάτα), Επιστηµών Υγείας (Τρίπολη) και Μηχανικών (Πάτρα), οι οποίες θα λειτουργήσουν από φέτος.

5. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Πελοποννήσου (ΤΕΙ Πελοποννήσου), µε έδρα την Καλαµάτα, καταργείται και εντάσσεται στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου. Ο εξοπλισµός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των τµηµάτων και σχολών του ΤΕΙ µεταφέρονται στα αντίστοιχα τµήµατα και σχολές του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου.

6. Η Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας εντάσσεται στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής και συγκροτείται από τα Τµήµατα ∆ηµόσιας και Κοινοτικής Υγείας και Πολιτικών ∆ηµόσιας Υγείας.

7. Από το ακαδηµαϊκό έτος 2019-2020, το Τµήµα Κοινωνικής ∆ιοίκησης και Πολιτικής Επιστήµης του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης (∆ΠΘ) κατατέµνεται στα νέα Τµήµατα Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήµης.

Το σχέδιο περιέχει επίσης ρυθµίσεις για την επαγγελµατική αναγνώριση πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστηµίων, για τα πρότυπα και πειραµατικά σχολεία, όπως και για τα ερευνητικά κέντρα.

Απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΟΛΜΕ για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ

Στο μεταξύ, εικοσιτετράωρη απεργία στις 12 Απριλίου και συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας εξήγγειλε τη Δευτέρα, η ΟΛΜΕ, ενόψει της δημοσιοποίησης του τελικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη νέα Γ´ λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, με το νέο σχέδιο υποβαθμίζεται περαιτέρω η γενική παιδεία και οι εγκύκλιες γνώσεις στην Γ´ λυκείου, με τη μείωση της διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του λυκείου.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, επέμεινε, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός διάλογος μεταξύ υπουργείου και ομοσπονδίας, αφού, όπως σημείωσε, στις επιτροπές που αποφάσισαν για το σχέδιο, δεν υπήρξε παρουσία της ΟΛΜΕ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ