Skip to main content
Menu

Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας-Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

Ελαφρύνσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έρχονται - με μόνιμα μέτρα και όχι "εκλογικά αντίδωρα" - ελαφρύνσεις για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όσο η οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά. Υποστήριξε ότι  όπως δεν μειώθηκαν οι συντάξεις, έτσι δεν πρόκειται - όσο ειναι Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε - να μειωθεί το αφορολόγητο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για νομοθέτηση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες, όπως έγινε και το 2014 και το 2015 και στο δημοψήφισμα»

«Οι εκλογές θα γίνου στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι στρατηγική επιλογή από την πλευρά μου και δεν πρόκειται να αλλάξει, απλά διότι είναι μια απτή απόδειξη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα», επεσήμανε ο Πρωθπουργός, συμπληρώνοντας «είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις ως προς αυτό, με την έννοια ότι πολλοί θεωρούν πως είναι καιρός η Κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς μιας θετικής πορείας για την οικονομία και την χώρα. Εγώ όμως το επαναλαμβάνω, οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι οι κάλπες για τις κρίσιμες ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Για πρώτη φορά θα είναι και για τους κοινοτάρχες, οπότε θα είναι τέσσερις οι κάλπες».

«Ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει από το πικρό ποτήρι το οποίο ερχόταν» είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ, ενώ ε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές τόνισε ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, της Προοδευτικής Συμμαχίας που έχουμε σχηματίσει είναι να δώσουμε στον λαό μια ευκαιρία να στηρίξει την Κυβέρνηση και όσα έχει πετύχει» επισημαίνοντας  «στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό κόστος που αυτή μπορεί να έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «μην βιάζεστε και μην ποντάρετε τα λεφτά σας ότι θα είναι ντέρμπι οι εκλογές. Μην ξεχνάτε ότι τις εκλογές θα κρίνει αυτό το βουβό κύμα που θα ψηφίσει με γνώμονα τι θα είναι ωφέλιμο για τον τόπο. Αυτό το κύμα θα εκφραστεί».

«Εξ αιτίας αυτής της συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος να προωθήσει αυτόν τον προοδευτικό πόλο. Στα κρίσιμα εθνικά θέματα, οι προκάτοχοι μου σκέφτονταν το πολιτικό κόστος; Εγώ ποτέ δεν το σκέφθηκα αυτό. Ούτε το καλοκαίρι του 2015, που είχα την μισή κοινοβουλευτική μου ομάδα, που επέλεξα να κάνω αυτό που ήταν καλό για τον τόπο».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για μια εθνικής αξίας και πατριωτικής σημασίας Συμφωνία, την οποία ήμουν τυχερός ως πρωθυπουργός να την κάνω. Αυτήν θα την αρνιόμουν στο όνομα του λεγόμενου πολιτικού κόστους;».

Σε ότι αφορά τα πυρά της αντιπολίτευσης για εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» αφού σχολίασε δηκτικά «Θα κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγονται οι γείτονες μας;», ανέφερε «σήμερα στο διαδίκτυο, αν πληκτρολογήσετε «Macedonia» δεν βγαίνει, δεν υπάρχει αποτέλεσμα «Macedonia». Ξέρω ότι οι γείτονες μας άλλαξαν το όνομα τους, βάζοντας έναν γεωγραφικό προσδιορισμό, άλλαξαν και το Σύνταγμα τους απαλείφοντας τον όποιο αλυτρωτισμό, άλλαξαν ονομασίες και ταμπέλες σε αεροδρόμια και κτήρια, ακόμη και τις πινακίδες στα αυτοκίνητα τους και ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία μακεδονική πολιτιστική κληρονομία».

«Πράξαμε το βέλτιστο δυνατό υπό τις συνθήκες που υπήρχαν. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, με ευθύνη και των πολι8τικών δυνάμεων, ζούσε μέσα σε μια συλλογική ψευδαίσθηση, καθώς κανείς δεν μιλούσε για πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά μιλούσαμε για Σκόπια και Σκοπιανούς, μιλούσαμε για αυτούς τους ανθρώπους με το όνομα της πρωτεύουσας τους» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «δεν δώσαμε …πήραμε κάτι από αυτήν την υπόθεση». Σημείωσε «φώναξα δύο φορές τους πολιτικούς αρχηγούς Ήταν προδιαγεγραμμένη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι αργότερα φιλοδοξούσε να πατήσει πάνω σε αυτό, κράτησε μια στάση ακραία αντιπολιτευτική. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά και ειπωθεί πάρα πολλά, είδαμε και τις αντιδράσεις ακραίων κύκλων. Το χειρότερο δεν είναι ότι ήταν ανακόλουθος και με όσα έλεγε και ο  πατέρας του και ο ίδιος, είναι ότι υποστήριξε πως δήθεν υπήρξε μια συναλλαγή με το ζήτημα των συντάξεων, κάτι που δεν μπορεί να αποδείξει».

«Ακόμη και αυτοί που καλοπροαίρετα διαφωνούν, θα αναγνωρίσουν την αξία αυτή της Συμφωνίας, για την Ελλάδα που ανακτά την πολιτιστική της κληρονομιά και τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια. Σήμερα έχουμε απέναντι μας σοβαρούς ανθρώπους που λένε ότι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, αλλά κοιτάζουν προς την Ελλάδα για την οικονομική ανάπτυξη τους και αυτό εγώ ως Πρωθυπουργός δεν μπορών να το παραγνωρίζω», είπε ο Πρωθυπουργός.

Για Πετσίτη και Novartis

Ερωτηθείς για τη σκανδαλολογία που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωκλογές, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να κάνει έναν διαχωρισμό. «Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα», είπε ο κ. Τσίπρας «και από την άλλη υπάρχει “Πετσιτολογία”». «Για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα, πρέπει να μας το αποδείξουν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππάς με τον Πετσίτη και σημείωσε πως «είμαστε ανοικτοί σε οποιοδήποτε έλεγχο».

«Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι υπαρκτό, δεν το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis. Όπως είπε, έχει κοστίσει στη χώρα μας περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απέρριψε εμφατικά τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί σκευωρίας, λέγοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από γεγονός ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έβαλε στο αρχείο την υπόθεση για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα. Αναφερόμενος ξεχωριστά στον κ. Πικραμένο, είπε πως αν κάποιος πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

«Δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια, στείλαμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, εξήγησε, «οι δικαστές είναι υπεύθυνοι για να κρίνουν».

Για την Κεντροαριστερά και το πολιτικό του μέλλον

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τις κατηγορίες ότι διαλύει κόμματα, ο πρωθυπουργός σχολίασε «εκτός Βουλής αφήνει κόμματα ο λαός και όχι εγώ. Τελικός μας κριτής είναι ο λαός», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν καταλύτης για αυτό. Εξ αιτίας των Πρεσπών ξαναφτιάχνουμε την προοδευτική παράταξη».

«Αυτό που κάνουμε είναι να ενδυναμώνουμε τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ανοιχτής Αριστεράς που αποτελείται και από Σοσιαλδημοκράτες και παραδοσιακούς αριστερούς και από ανθρώπους από την οικολογία που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά και με τα μεγάλα διακυβεύματα της Ευρώπης, όπως είναι η άλωση της ακροδεξιάς και οι πολιτικές λιτότητας που πρέπει να σταματήσουν.

Απαντώντας στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου για το πολιτικό μέλλον του ίδιου, ένα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι 45 ετών και έχει ήδη «στην πλάτη του» 11 χρόνια ως αρχηγός κόμματος και άνω των 4 ετών ως Πρωθυπουργός. Όλα τα μεγάλα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα ούτε γεννήθηκα με την δαμόκλειο σπάθη επάνω από το κεφάλι μου ότι εγώ πρέπει να γίνω Πρωθυπουργός, εγώ δεν έχω τέτοιο άγχος, άλλοι έχουν».

Πηγή: ant1news.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ