Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπαρνιέ σε Παυλόπουλο: «Η ΕΕ πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο»

Συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Υπερασπιζόμενος την Κύπρο, ουσιαστικά υπερασπισθήκατε τη Διεθνή Νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη θέση που πήρε ο τ. Επίτροπος και επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο ζήτημα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδίως στο ζήτημα που σχετίζεται με την ΑΟΖ της.

«Υπερασπιζόμενος την Κύπρο»

Απευθυνόμενος στον κ. Μπαρνιέ, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «Υπερασπιζόμενος την Κύπρο στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην ουσία υπερασπισθήκατε το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Και θέσατε “τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων”, θα μπορούσα να πω, διαμηνύοντας προς την Τουρκία το αυτονόητο: Ότι απαιτείται, από την πλευρά της, πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου διότι από αυτό εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο σεβασμός της Διεθνούς Νομιμότητας στην περίπτωση της Κύπρου έχει τεράστια σημασία, διότι αν ανεχόμαστε τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο. Καταλήγοντας, υπενθύμισε πως «είναι γνωστό σε όλους ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ. Και σ’ αυτό το σημείο, υπερασπιζόμενος την Κύπρο, ουσιαστικά υπερασπισθήκατε τη Διεθνή Νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το Brexit

Αναφορικά με το Brexit, o κ. Παυλόπουλος επισήμανε τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Μπαρνιέ επί του θέματος, χαρακτήρισε υποδειγματικό τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την ΕΕ και ευχήθηκε να ‘ναι και η τελευταία.

«Έχετε φέρει αυτή την αποστολή σε πέρας όπως προβλέπει το άρθρο 50, δηλαδή, εξασφαλίζοντας την ενότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και αποδίδοντας την ευθύνη που ανήκει στον Λαό του Ηνωμένου Βασιλείου.

»Διότι εκείνοι πήραν την απόφαση να φύγουν από την ΕΕ, η ευθύνη τούς ανήκει στο ακέραιο, κι εύχομαι μέχρι την τελευταία στιγμή – αυτή είναι η θέση της Ελλάδας, και η προσωπική μου θέση – να το ξανασκεφθούν.

»Πάντως, εσείς έχετε κάνει αυτό που πρέπει για να θωρακίσετε την κοινή μας Ευρωπαϊκή Οικογένεια, το Ευρωπαϊκό μας Οικοδόμημα» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παυλόπουλο για τη συνάντηση και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο φάκελος του Brexit είναι εξαιρετικά πολύπλοκος. Όπως είπε, «Κανείς δεν είναι δέσμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί αν θέλει και αποφασίσει να αποχωρήσει» και παρατήρησε ότι «Παρόλα αυτά πρέπει ο καθένας να επωμισθεί τις ευθύνες του και τις συνέπειες της πράξεως αυτής».

Μάλιστα, ανέφερε ότι όλες οι διαπραγματεύσεις, μέχρι τώρα, έχουν γίνει χωρίς κανένα πνεύμα επιθετικότητας, με πλήρη σεβασμό της κυρίαρχης απόφασης που έλαβε ο λαός της Μ. Βρετανίας.

Μάλιστα, εξέφρασε και τον θαυμασμό του για τη Μ. Βρετανία, λέγοντας «θαυμάζω και τον βρετανικό Λαό – υπάρχουν άτομα και προσωπικότητες εξαιρετικές όπως ο Churchill, που όλοι θαυμάζουμε – και εξάλλου, έχει αποδείξει και στο παρελθόν η Μ. Βρετανία την αλληλεγγύη της σε πολλά θέματα».

Παρόλα αυτά, δεν έκρυψε τη δική του απογοήτευση γι’ αυτή την απόφαση. Όπως σημείωσε, «πρόκειται για μία κυρίαρχη απόφαση, την οποία έλαβε ο βρετανικός Λαός, κι εγώ πρέπει να διασφαλίσω την ενότητα των 27.

«Αλληλεγγύη στην Κύπρο»

»Και αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται με καθημερινή δουλειά, όχι μόνο στις Βρυξέλες, όχι μόνο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά έχω κάνει και πολλές επισκέψεις σε όλες τις Χώρες-Μέλη, έχω συναντήσει Προέδρους, Πρωθυπουργούς, τα Κοινοβούλια – αύριο (σήμερα) θα συναντηθώ με τον κύριο Τσίπρα – έχω κάνει και διάφορες συναντήσεις στην ελληνική Βουλή στο παρελθόν, συναντώ τους εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αφορά όλο τον Λαό, σε όλες τις βαθμίδες».

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, τόνισε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο όσον αφορά τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ. της.

«Είναι θέμα αλληλεγγύης ενός Κράτους-Μέλους της Ε.Ε., αλληλεγγύης προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο κ. Μπαρνιέ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ