Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καταγγελία για παρατυπίες κατά την ψηφοφορία Ελλήνων στη Γερμανία

Προβλήματα στην εκλογική διαδικασία για τους Έλληνες της Γερμανίας

Το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία στις ευρωεκλογές ήταν αυξημένο, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, τάση που αποτυπώθηκε και στο αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής των Γερμανών στη εκλογική διαδικασία για την ευρωβουλή.

Για παράδειγμα στο Μόναχο, που ζει μεγάλο τμήμα του ελληνισμού, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 81,31%, όπως αναφέρεται στη διαδικτυακή σελίδα του τριμηνιαίου περιοδικού Δορυφόρος. Όσοι Έλληνες με διπλή υπηκοότητα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις ελληνικές ευρωεκλογές, κλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές να εγγραφούν σε ειδικούς καταλόγους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών και να αποφευχθεί η διπλοψηφία.

Ψηφοφόροι εκτός εκλογικού καταλόγου

Όπως αναφέρει η DW στο μοναδικό εκλογικό κέντρο του Μονάχου η αρχή αυτή παραβιάστηκε. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν εκπρόσωποι των κομμάτων, από τις προηγούμενες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι με μια βεβαίωση από το προξενείο ο εκλογικός κατάλογος θα μπορούσε να ανοίξει την τελευταία στιγμή για να εγγραφούν κι άλλοι Έλληνες ψηφοφόροι. Την ημέρα της ψηφοφορίας προσήλθαν να ψηφίσουν δύο άνθρωποι, που το όνομά τους δεν υπήρχε στον κατάλογο, οι οποίοι έφυγαν χωρίς να ψηφίσουν.

Αργότερα εμφανίστηκε η δικαστική αντιπρόσωπος των εκλογικών τμημάτων Βαυαρίας με έναν εξ αυτών και θέλησε με τη βία να επιβάλει στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσει, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στους εκλογικούς αντιπροσώπους των κομμάτων: από τη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Ακολούθησαν συζητήσεις και αντεγκλήσεις με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ. Τελικά όλοι οι εκπρόσωποι προχώρησαν σε ενστάσεις, οι οποίες απερρίφθησαν. Το γεγονός έληξε εκεί καθώς εκτός των πέντε Ελλήνων δεν προσήλθαν άλλοι εκτός καταλόγου να ψηφίσουν.

Χωρίς ψηφοδέλτια

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές από το 1981. Ελάχιστες ήταν οι εντάσεις που καταγράφηκαν και αυτές έγιναν πολλά χρόνια πίσω» έλεγε στη DW κομματικός παράγοντας του Μονάχου. «Μπορεί όλο αυτό να μην έχει κομματικό υπόβαθρο, αλλά αυτό που ενόχλησε ήταν το ύφος της δικαστικής αντιπροσώπου να περάσει το δικό της. Δημιουργεί νέα δεδομένα, κι αν έρχονταν άλλοι 20 να ψηφίσουν, τι θα γινόταν»;

Στο εκλογικό κέντρο του Βερολίνου το πρόβλημα ήταν διαφορετική φύσης. Έλειπαν ψηφοδέλτια από 17 κόμματα. Προφανώς αυτά τα κόμματα παρέλειψαν να τα στείλουν στη Γερμανία μέσω υπουργείου Εσωτερικών. «Ορισμένοι προέτρεπαν να εκτυπώσουμε νέα ψηφοδέλτια, όπως ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στη Γερμανία, αλλά αυτό είναι παράνομο» μας είπε άλλος εκπρόσωπος κόμματος. Δημιουργήθηκαν εντάσεις και λεκτικοί προπηλακισμοί,, επικράτησε πάνω από ώρα χάος, σε σημείο που κόντεψε δικαστική αντιπρόσωπος να φωνάξει την αστυνομία. Τελικά πρυτάνευσε η λογική και συνεχίστηκε η εκλογική διαδικασία.

Πηγή: DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ