Η «ηρωική» εμφάνιση των Μανόλη Γλέζου και Μίκη Θεοδωράκη έξω από τη βουλή, οι οποίοι ήθελαν να μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας και να επιδώσουν ψήφισμα εναντίον του Μνημονίου περνώντας μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος στο Σύνταγμα, συνοδεύτηκε από δακρυγόνα. Ο Γλέζος, έφτασε γύρω στις 6.30, έκανε μια δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής και έσπευσε στο ιατρείο, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων εξαιτίας των δακρυγόνων. Μία ώρα αργότερα έφτασε και ο Μίκης, αλλά με αυτοκίνητο. «Ήρθα για να κοιτάξω τους βουλευτές στα μάτια, σήμερα (σ.σ. σήμερα) που υπογράφουν τον θάνατο της Ελλάδας», δήλωσε ο συνθέτης, πριν μεταφερθεί στο ιατρείο της Βουλής. Την αναπηρική καρέκλα με την οποία μπήκε ο Μίκης στη Βουλή έσπρωχνε ο Πάνος Καμμένος! Μίκης και Γλέζος κατέληξαν τελικά στην αίθουσα της Ολομέλειας, στα έδρανα των επισήμων εξ αριστερών του Προεδρείου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τρεις ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη το απόγευμα, περνούσε το κατώφλι της οικίας του Μίκη Θεοδωράκη στου Φιλοπάππου ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τα είπε εκεί με τον συνθέτη, αλλά και με τον επίσης παρόντα Γλέζο. Η κουβέντα ήταν αναλυτική και συμφωνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να συντονίσει τη δράση του με την ΕΛΑΔΑ.
Το βέβαιο πάντως είναι πως δεν πρόκειται για προγραμματική πολιτική συμφωνία, αλλά για μια συναντίληψη για την ανάγκη ενίσχυση του κινήματος. Εξ ου και η συνένωση δυνάμεων στη διαδήλωση της Κυριακής.