Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προεκλογική σύγκρουση για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

«Καμιά παρέμβαση» από τον ΠτΔ στην εκλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη η αντιπαράθεση για την επιλογή ηγεσίας»

Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και πήρε χθές από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το «πράσινο φως» για αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής.

«Καμιά παρέμβαση» από τον ΠτΔ

Στο μεταξύ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαψεύδουν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύματα περί δήθεν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Μ. Καλογήρου: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω»

Εξάλλου, μετά το «όχι» του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για την από κοινού απόφαση επιλογής προσώπων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ κάνοντας λόγο για «αλαζονεία» και «προσβολή του ελληνικού λαού», ενώ άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προθέσεών της.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καλογήρου αφού σημείωσε ότι «είναι γνωστό ότι σήμερα το πρωί απέστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Νέας  Δημοκρατίας αναφορικά με τον ορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων» τόνισε πως «με την κίνηση αυτή δεν αμφισβητούνταν η εξουσία της κυβέρνησης να ορίσει η ίδια όπως προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά γινόταν μια ύστατη προσπάθεια κατασίγασης των παθών και θεσμικής νηφαλιότητας γύρω από το  σχετικό ζήτημα. Κι αυτό προκειμένου να πάψει να δίνεται η εικόνα ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προίκα» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας για  την οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους τα κόμματα».

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha o υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι τίθεται θέμα μονομέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω, το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό Συμβούλιο».

Η απόρριψη από τη ΝΔ της πρότασης Καλογήρου

«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία», απάντησε νωρίτερα χθες, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Νίκος Παναγιωτόπουλος στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως και ο ίδιος ο υπουργός συνομολογεί ότι το αίτημά «να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, εγείρει πολιτικό ζήτημα». Υπογράμμισε, επισυνάπτοντας σχετική αρθρογραφία πως «την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής», χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον «διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί».

Νίκος Φίλης: Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι νομοθετικά καλυμμένη να προχωρήσει, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει ζήτημα δεοντολογίας.

«Ακούω αυτό που λένε διαπρεπείς καθηγητές και λέω γιατί να πρέπει να τσακωθούμε προεκλογικά, για την επιλογή της διοίκησης στον Άρειο Πάγο, θα μπορούσαμε με την Ν.Δ. συναινετικά να συνεννοηθούμε, γιατί το τριπρόσωπο έχει περάσει από την Διάσκεψη των Προέδρων, γιατί να κόψουμε την διαδικασία, και έναν από τους τρεις μάλιστα τον έχει ψηφίσει και η Ν.Δ.» ανέφερε μιλώντας στον Ant1.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Τη διαφωνία του με τις επιχειρούμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης εξέφρασε και ο Π. Κουρουμπλής, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα».

Νίκος Τόσκας: Σε άλλο μήκος κύματος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τόσκας ο οποίος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «αυτές είναι διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, γιατί ολοκληρώνεται η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου».

Κώστας Χρυσόγονος: Ως «σαφή καταδολίευση» του Συντάγματος χαρακτήρισε ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στην Δικαιοσύνη σε προεκλογική περίοδο. Με αφορμή τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο κ. Χρυσόγονος σχολίασε: «Διορισμός ηγεσίας Αρείου Πάγου ακόμα και με προοπτική τετραετίας – αυτό είναι το ανώτατο συνταγματικό όριο – την τελευταία προεκλογική εβδομάδα θα αποτελούσε σαφή καταδολίευση του άρθρου 90 του Συντάγματος». Ο κ. Χρυσόγονος κάλεσε, μάλιστα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρνηθεί να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που θα του παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Φ. Γεννηματά: «Τα δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη να σταματήσουν»

«Η δικομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ούτε αντιμετωπίζει, ούτε διορθώνει την θεσμική ακροβασία που επιχειρείται», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα να σταματήσουν τα «δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά δήλωσε τα εξής: Η δικομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ούτε αντιμετωπίζει, ούτε διορθώνει την θεσμική ακροβασία που επιχειρείται. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση. Τα δικομματικά παιχνίδια με την Δικαιοσύνη, πρέπει τώρα να σταματήσουν».

Αντίθετο στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη το ΚΚΕ

Την αντίθεσή του στις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης εξέφρασε το ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ διαφωνεί σταθερά με το διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων», αναφέρει σχόλιο του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «γι’ αυτό το λόγο και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς».

«Την πρότασή μας αρνήθηκαν όλα τα άλλα κόμματα που τώρα αξιοποιούν το ζήτημα για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά προεκλογικά τους παιχνίδια» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 34χρονο που έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το Λευκό Πύργο
«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
«Είμαι και ηγέτης και για μπίρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τον Παπανώτα και τον Τσίπρα
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη
Αναμένονται και νέα εντάλματα για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη