Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Αντ. Σαμαράς: «Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για ανάκαμψη»

Αντ. Σαμαράς: «Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για ανάκαμψη»
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα διατύπωσε χθες από την Κύπρο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ωστόσο ότι «σε μια Ελλάδα που πονάει και με ένα λαό που υποφέρει, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς» γιατί «η μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της Ελλάδας τώρα αρχίζει». Σημείωσε μάλιστα ότι «σε αυτή τη μάχη για ελπίδα ανάκαμψη και ανάπτυξη η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει». Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε σημαντική και θετική την απόφαση και τόνισε ότι απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της παρουσία και ανοίγει τον δρόμο για εκλογές. Σε αυτή την απόφαση, όπως είπε, η στάση της ΝΔ υπήρξε καθοριστική. «Χωρίς τη θετική μας ψήφο, σήμερα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ούτε κουρέματος του ελληνικού χρέους, ούτε μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας, ούτε σύναψης ενός νέου δανείου», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «αποφάσεις που αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφοροποίηση, για μας, μεταξύ του 1ου από το 2ο Μνημόνιο και καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας». Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «σήμερα, κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας, ασάφειας και παλινωδιών που άνοιξε πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις πράξεις και τις παραλείψεις της», σημειώνοντας πως «η χώρα κερδίζει χρόνο και ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας». «Ελπίδας», όπως είπε, «ότι η χώρα θα συμπληρώσει τις πολιτικές με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας. Ελπίδας ότι και η Ευρώπη θα μεταστραφεί από πολιτικές της μονόπλευρης ύφεσης και θα κατανοήσει την προτεραιότητα της ανάπτυξης». Τέλος, επανέλαβε ότι «χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, όπως πλέον όλοι ομολογούν, ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα γίνει μακροχρόνια βιώσιμο».

«Υπάρχει ελπίδα…»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε χθες το μεσημέρι στο στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και αγνοουμένων Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ο Αντ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΛΔΥΚ και για άλλα αμυντικά θέματα της Κύπρου από τον διοικητή της Δύναμης, συνταγματάρχη Συμεών Κεβεντζίδη. Παρόντες ήταν και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης και ο Έλληνας πρεσβευτής Βασίλης Παπαϊωάννου. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της ΕΛΔΥΚ και στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε τα εξής: «Αποτίουμε φόρο τιμής στα αδέλφια μας που ήξεραν και έκαναν πράξη τους εθνικούς νόμους των προγόνων μας». Μιλώντας στη συνέχεια, στους αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι «υπάρχει ελπίδα, υπάρχει το δικαίωμα της αισιοδοξίας, αρκεί κάθε ένας να κάνει το καθήκον του προς την πατρίδα».

«Κοινοί οι στόχοι Ελλάδας-Κύπρου»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι οι στόχοι και το όραμα για Ελλάδα και Κύπρο είναι κοινά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συνάντηση, στην οποία -όπως ανέφερε- το ΔΗΚΟ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του Κυπριακού, διατύπωσε τη θέση του για «μια πολιτική επανατοποθέτησης του προβλήματος» και σημείωσε ότι πρέπει να καταστούν ανέφικτοι οι στόχοι της Τουρκίας στην Κύπρο. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και με τη συνεργασία γειτονικών χωρών, όπως το Ισραήλ. Ευχήθηκε τέλος η Ελλάδα να ξεπεράσει σύντομα τα προβλήματά της, σημειώνοντας ότι μια εύρωστη ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη για τον αγώνα της Κύπρου, και υπογράμμισε ότι είναι καθήκον του κυπριακού ελληνισμού να στηρίξει αυτή την ώρα την Ελλάδα.

Δεν αποκλείει επιστροφή του ο Γ. Βλάχος

Εξάλλου, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ ο πρόσφατα διαγραφείς βουλευτής Γ. Βλάχος. «Με το κόμμα μου ούτε αντιδίκησα, ούτε είμαι σε πόλεμο, ούτε είμαι σε αντιπαράθεση. Ακούω και θα ακούσω τι θα πει, θα ακούσω τι θα προτείνει και θα πάρω και εγώ τις αποφάσεις μου. Εγώ δεν αποκλείω την επιστροφή μου στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε σε συνέντευξή του στο ρ/σ Βήμα fm. «Αν ο πρόεδρος κάνει κάποιας μορφής κάλεσμα, η πρόταση είναι καλοδεχούμενη. Από κει και πέρα τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό μου μέλλον, αλλά πώς θα σωθεί η χώρα», πρόσθεσε χωρίς να αποσαφηνίσει εάν θα ψηφίσει του εφαρμοστικούς νόμους.

Πρώτο γαλάζιο «ναι» από διαγραφέντες

«Ναι» ετοιμάζεται να ψηφίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο ο πρόσφατα διαγραφείς από την ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας. Όπως φαίνεται, ο κ. Τζηκαλάγιας προσδοκά ότι η αλλαγή στάσης του σε σχέση με την ψηφοφορία για την νέα δανειακή σύμβαση, που προκάλεσε και την διαγραφή του, θα "ανοίξει" για αυτόν ξανά τις πύλες της γαλάζιας παράταξης. Κλειστά αντιθέτως κρατούν τα χαρτιά τους για την ψηφοφορία δύο άλλοι διαγραφέντες βουλευτές, οι Τάσος Καρυπίδης και Θεοφίλος Λεονταρίδης, παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες τους θέλουν έτοιμους να πουν το «μεγάλο ναι». «Δεν θα κάνουμε δηλώσεις για το τι θα κάνουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι κάνει ο ένας θα κάνει και ο άλλος. Εμείς οι δυο πάμε πακέτο», ακούστηκε να λέει το δίδυμο στο εντευκτήριο της Βουλής.

Δήλωση Ψωμιάδη για επίσκεψη Σαμαρά στην Κύπρο

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση: «Πρόκειται χωρίς καμιά αμφιβολία για μια εξαιρετικά επιτυχημένη πρωτοβουλία, που έρχεται να αναδείξει τους ακατάλυτους, αδελφικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Ο Αντώνης Σαμαράς αποδεικνύει με πράξεις πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, εκφράζει τη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που συμπαρίσταται στον αγώνα και στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για δικαίωση, για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του Προέδρου της ΝΔ, για μία ακόμη φορά, στο ζήτημα της ΑΟΖ και της διασφάλισης των συμφερόντων μας στη θάλασσα, με τη σαφή πρόθεσή του για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, προς όφελος του Κυπριακού και του Ελλαδικού Ελληνισμού. Είμαι βέβαιος, πως όταν έρθει η ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα ακολουθήσει το παράδειγμα του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν πρόκειται να κάνει πίσω, θα επιδείξει ανάλογη αποφασιστικότητα και πυγμή, θα προχωρήσει στην κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ πατριωτική πολιτική, σε κάθε επίπεδο».

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αντ. Σαμαράς: «Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για ανάκαμψη»

Συστράτευση του Γ. Μανώλη με τον Π. Καμμένο