Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Κυρ. Μητσοτάκης: «Την 7η Ιουλίου θα κλείσει ένας κύκλος μιας 10ετούς οδύσσειας»

«Η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια, δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

«Μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου θα κλείσει ένας κύκλος μιας 10ετούς οδύσσειας» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. «Υπάρχει η ψήφος καρδιάς αλλά και η ψήφος μυαλού. Υπάρχει όμως και η αναγνώριση ότι η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στις εκλογές, όχι απλά ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη» σημείωσε και αναγνώρισε πως υπάρχει μία «σχετική χαλάρωση στην ελληνική κοινωνία, και λόγω του καλοκαιριού και λόγω του γεγονότος ότι προηγήθηκαν οι ευρωεκλογές». Συνέχισε λέγοντας πως: «Η κάλπη της 7η Ιουλίου είναι άδεια όχι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Είναι κρίσιμες οι εκλογές αυτές και πιστεύω ότι θα έχουμε μαζική συμμετοχή. Η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε στις ευρωεκλογές πολύ πιο ώριμη από ότι νομίζαμε και είναι μία επιτυχία».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την Αριστερά» απάντησε: «Δεν είναι δουλειά μου να ξεμπερδέψω με κανέναν. Δουλειά μου είναι να ενώσω τον ελληνικό λαό. Τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν με ενδιαφέρουν αλλά νομίζω ότι θα μπει σε περιπέτειες. Εύχομαι, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και στείλει στην αντιπολίτευση τον κ. Τσίπρα, να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του και να μην επανέλθει σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος». «Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι δεν θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα και ζήτησε τουλάχιστον ευρύτερες συναινέσεις για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού. «Αν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα χρειαστούν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο» διευκρίνισε, σημείωσε, όμως, ότι «αν δεν έχει ισχυρή εντολή δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του». Ανέφερε, επίσης, ότι «το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ θα περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για να μπορούν να κυβερνηθούν οι δήμοι, αλλά και για "προβληματικά" άρθρα του Ποινικό Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας».

Ερωτηθείς για τη συγκρότηση του υπουργικού του συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει κατασταλάξει «σε περισσότερο από το 50% των μελών του» και πρόσθεσε: «Το ζήτημα για μένα δεν είναι το μέγεθος, αλλά η ποιότητα των ανθρώπων. Δεν θα είναι μικρό, ούτε ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά θα δείτε αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, και σε θέσεις υπουργών, αλλά περισσότερο σε θέσεις υφυπουργών». Τόνισε ότι θα ήταν ιδανικό να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση για διαφορετικούς λόγους, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα «κόμματα της οργής» τελειώνουν ή τέλειωσαν: «Εκτιμώ ότι τα κόμματα της οργής θα ‘πεθάνουν’ σε αυτή την κάλπη. Η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά ανατέλλει μία ισχνή ελπίδα ότι μπορούμε να αφήσουμε τα χρόνια της κρίσης πίσω μας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μίγμα ανικανότητας, αλαζονείας και αδιαφορίας», αναφερόμενος στο 2015 και τόνισε πως στόχος είναι, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα capital controls να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατόν.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ και για αυτοσχεδιασμούς που προέρχονται από το σοκ της ήττας των ευρωεκλογών.

Σχετικά με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή υπογράμμισε:

«Τα είπε πολύ ωραία. Ευχαριστώ και τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά, που παρέχουν, χωρίς αστερίσκους, τη στήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Νέα Δημοκρατία να πείσει τους πολίτες να την εμπιστευθούν. Ο κ. Καραμανλής μίλησε με αυτοκριτική διάθεση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται η ελληνική κοινωνία να γυρίσει πίσω στο ότι έγινε το ’07, το ’08, το ’09, αλλά να γνωρίζει που θα είμαστε το 2021 και τι θα κάνουμε σε ορίζοντα τετραετίας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ