Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Οδύνη από τον πολιτικό κόσμο για τα θύματα της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική

Σε διαρκή ενημέρωση ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, για τις εξελίξεις στη Χαλκιδική μετά τη θεομηνία-Οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα στα θύματα και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής-Τι αναφέρουν τα άλλα κόμματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων στη Χαλκιδική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα και τους τραυματίες της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Εκφράζω την οδύνη μου για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και διαβιβάζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου προς τις οικογένειές τους και τους οικείους τους. Στους, δε, νοσηλευόμενους τραυματίες εύχομαι όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση».

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επικοινώνησε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και του εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια καθώς και τα συλλυπητήρια του πορτογαλικού λαού, για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Κάνουμε τα πάντα για την αντιμετώπιση προβλημάτων και ζημιών»

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», διαβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας συγχρόνως συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες, από την κακοκαιρία που σάρωσε την Χαλκιδική.

Αναλυτικά, «θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται», σημειώνει ο Πρωθυπουργός, που προσέθεσε: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών».

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Χαλκιδική, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε επαφή με το κλιμάκιο των κυβερνητικών στελεχών που αναχώρησαν για την περιοχή. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στην περιοχή. Μάλιστα, ακύρωσε τις προγραμματισμένες επαφές που είχε για το πρωί.

Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Νεότερη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 αύριο το πρωί. Για τους ίδιους λόγους, για αύριο, Παρασκευή, μετατέθηκε και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία θα γίνει στις 17:00.

Ν. Δένδιας: «Θερμά συλλυπητήρια για τα θύματα στη Χαλκιδική»

Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική και τη συμπαράσταση του στους κατοίκους που δοκιμάζονται από τις συνέπειες, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέσω Τwitter. Όπως επεσήμανε, το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις διπλωματικές Αρχές άλλων κρατών για κάθε πληροφορία σχετικά με τα θύματα, τους τραυματίες και γενικότερα τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην περιοχή.

«H σκέψη όλων μας βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων του ακραίου καιρικού φαινομένου στη Χαλκιδική, στις οποίες εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια και τη βαθύτατη θλίψη μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας. «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας επίσης στους κατοίκους που δοκιμάζονται από τις συνέπειες, με την προσδοκία ότι υπό την επίβλεψη του κυβερνητικού κλιμακίου που έσπευσε στην περιοχή τα προβλήματα θα ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Τέλος, σημείωσε πως «τo Υπ. Εξωτερικών συνεχίζει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις διπλωματικές αρχές άλλων κρατών σχετικά με την ταυτότητα των θυμάτων, την περίθαλψη τραυματιών και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην περιοχή». Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών, με ένα tweet στην ελληνική και αγγλική γλώσσα ανέφερε: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ισχυρής καταιγίδας στη Χαλκιδική - Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες & παραμένουμε σε διαρκή επικοινωνία με τις Πρεσβείες των χωρών υπήκοοι των οποίων επλήγησαν».

Αλ. Τσίπρας: «Απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα»

«Απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα», σημειώνει εξάλλου, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας για τη φονική καταστροφή στη Χαλκιδική. Παράλληλα με τα συλλυπητήριά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να εκμεταλλευθεί πολιτικά αντίστοιχες καταστάσεις και υπογραμμίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στην δήλωση του,  ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει, «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πληγέντες. Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ. Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού. Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια. Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε. Αλλά ας έχουμε υπ' όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα».

Με αναφορές στην Δούρου η ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και τη συμπαράστασή του στους δεκάδες τραυματίες. Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να συνδράμουν το δύσκολο έργο της. Το χτεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης και την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπισή της. Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές».

ΚΙΝΑΛ: «Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων»

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει «Εκφράζουμε την θλίψη μας, την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας για τα θύματα της θεομηνίας στη Χαλκιδική. Ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας συμμετέχοντας στην έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών των κομμάτων και εκπροσώπων των φορέων ζήτησε:

1. Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των πληγέντων περιοχών.

2. Την καταγραφή των ζημιών και την οικονομική αποζημίωση των πληγέντων με ταχεία άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

3. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας από το Υπουργείο Εσωτερικών.

4. Να μελετηθεί άμεσα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης τουριστικών περιοχών για φυσικές καταστροφές».

ΚΚΕ: «Αναγκαίος ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης»

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο Περισσός, σημειώνεται ότι «Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τα  έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Χαλκιδικής. Συμπαραστέκεται στους πάνω από 100 τραυματίες και στους πληγέντες (κατοίκους, επαγγελματίες και παραθεριστές), που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται σε λίγα λεπτά. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές στο οδικό  και  στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε κατοικίες, καταστήματα και καλλιέργειες».

«Οι καταστροφές αυτές έρχονται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, αλλά και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές, γιατί πέρα από τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν και “ακραίες” ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών. Για πολλοστή φορά η Χαλκιδική μοιάζει ανοχύρωτη  απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα», αναφέρει το ΚΚΕ. Αφού ενημερώνει για την παρουσία στελεχών του στην πληγείσα περιοχή, το ΚΚΕ συμπληρώνει ότι απαιτεί «από την κυβέρνηση και την Τοπική - Περιφερειακή Διοίκηση:

• Άμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας.

• Άμεση και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών στις πληγείσες περιοχές.

• Ενίσχυση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτων καιρικών φαινομένων και λήψη ανάλογων μέτρων.

• Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

•  Άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές».

Ελληνική Λύση: «Να θεσμοθετηθεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας»

Σε ανακοίνωσή της, «η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια  για τον θάνατο των 6 συμπολιτών μας από την θεομηνία στη Χαλκιδική, ενώ συμπαρίσταται και στις οικογένειες των δεκάδων τραυματιών.   Την ίδια στιγμή φάνηκε για άλλη μία φορά η γύμνια του κρατικού μηχανικού, και οι τραγικές καθυστερήσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ζητά την άμεση θεσμοθέτηση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ,που θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, δίχως την εξάρτηση από την πολιτική ηγεσία.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για  καθιέρωση του θεσμού της  πολιτοφυλακής και Εθνοφυλακής, ώστε οι πολίτες  να συνδράμουν στην πρόληψη και διαχείριση του εκάστοτε κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι Αττικής με τους 100 νεκρούς είχαμε την εξαγγελία δημιουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών  κατά τα Αμερικανικά πρότυπα. Φαίνεται για όλη μία φορά ξεκάθαρα , πως και αυτή η εξαγγελία έμεινε στα ΛΟΓΙΑ!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ