Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κύπριο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση και ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν

Συνάντηση με τον επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενόψει και της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την ουσιαστική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι καθοριστικής σημασίας.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη:

«Κύριε επίτροπε, αγαπητέ Χρήστο, χαίρομαι πάρα πολύ για αυτήν την επίσκεψη. Η χαρά είναι και προσωπική διότι συνδεόμαστε με μία φιλία πολλών ετών, είναι όμως και μία χαρά θεσμική, διότι σε υποδέχομαι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να σε συγχαρώ για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο επιτέλεσες και επιτελείς τα καθήκοντά σου ως επίτροπος σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

Υπήρξα από τους πρώτους υπερασπιστές της ανάγκης να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της πολιτικής προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός παίρνει σάρκα και οστά κάτω από τη δική σου καθοδήγηση. Και αυτή είναι μία σημαντικότατη παρακαταθήκη για την Ευρώπη της επόμενης μέρας. Μία έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και μία δυνατότητα ως Ελλάδα να προσφέρουμε βοήθεια όποτε αυτή μας ζητηθεί, αλλά να δεχθούμε τη βοήθεια όποτε εμείς βρεθούμε σε μία φάση κρίσης και ανάγκης. Γνωρίζεις καλά, το έχουμε συζητήσει, ότι δρομολογούμε μία ουσιαστικότατη αναδιαμόρφωση στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τραγωδίες όπως αυτή που ζήσαμε πέρυσι στο Μάτι. Συμπληρώνεται την Τρίτη ένας χρόνος από αυτήν την καταστροφή που πιστεύω ότι χάραξε τη μνήμη κάθε Έλληνα. Ποτέ ξανά. Και αυτό το "ποτέ ξανά" έχει να κάνει με εθνικές δυνατότητες, με την εθνική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αλλά έχει να κάνει και με ευρωπαϊκές δυνατότητες. Θα είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια. Οι φυσικές καταστροφές αφορούν πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά όταν μιλάμε για καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές, οι μεγάλες πλημμύρες. Θα μας συνοδεύουν, δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Και θα το κάνουμε με ευσυνειδησία, με επαγγελματισμό και δίνοντας πάντα απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας.

Ήδη έχω ανακοινώσει ότι ο τηλεφωνικός αριθμός 112 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος στο τέλος του έτους. Αποτελούσε ένα δράμα για τη χώρα ότι δεν είχαμε καταφέρει να λειτουργήσουμε αυτόν τον μηχανισμό. Και βέβαια, εν τω μεταξύ, εντός ενός μήνα θα έχουμε ένα σύστημα ειδοποίησης με μηνύματα και με geolocation, ώστε να μπορούμε να στέλνουμε τουλάχιστον μηνύματα στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να ειδοποιηθούν συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδυνεύουν.

Και πάλι χαίρομαι πάρα πολύ που είσαι εδώ σήμερα και χαίρομαι που με τιμάς με την εμπιστοσύνη σου και την φιλία σου. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα μελλοντικά σου καθήκοντα».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Κερδίζει η Χέρενφεν!
Το κουπόνι πάμε στοίχημα της Παρασκευής (13/12), αποτελεί το… πρόγευμα για το Σαββατοκύριακο! Το Betarades.gr έχει εντοπίσει αξιόλογα προγνωστικά...
Πάμε Στοίχημα: Κερδίζει η Χέρενφεν!