Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε Βερολίνο-Χάγη o Μητσοτάκης - Στο επίκεντρο αναπτυξιακό και φορολογικό ν/σ

Συναντήσεις με Μέρκελ και Ρούτε

Με το βλέμμα στραμμένο στις συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη, και τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούτε, στις 2-3 Σεπτεμβρίου στη Χάγη, βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συναντίληψη με τον Εμανουέλ Μακρόν για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότητα μέσω ενός φιλοεπενδυτικού και αναπτυξιακού σχεδίου.

Η άμεση προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή τη Δευτέρα και του δεύτερου φορολογικού νομοσχεδίου περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κυβερνητικό σχεδιασμό θα συμβάλλουν στην αλλαγή του αφηγήματος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Υψηλή πολιτική και καθημερινότητα του πολίτη είναι το δίπτυχο της στρατηγικής του πρωθυπουργού, όπως διαφάνηκε τις τελευταίες μέρες. Η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα και την κανονικότητα της καθημερινότητας με αποτελεσματική λειτουργία του κράτους αποτελούν προμετωπίδα της πρωθυπουργικής στρατηγικής.

«Και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πήγε αυθημερόν στο Παρίσι - ένα ταξίδι συνολικής διάρκειας επτά ωρών - και την επομένη στις 9 το πρωί ήταν στο Μάτι, καταδεικνύει τη φιλοσοφία της διακυβέρνησης που τον διέπει» αναφέρει στενός συνεργάτης του. Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές του, όπως έπραξε και στις συζητήσεις του με τον κ. Μακρόν, ότι η χώρα εξήλθε τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από την κρίση λαϊκισμού, και πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη στιβαρή εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο εξελέγη, με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων τόσο για την ανάκαμψη της χώρας, όσο και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιτελικού αποτελεσματικού κράτους, ώστε οι ωφεληθούν οι πολίτες σε όλα τα επίπεδα.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η άμεση κατάθεση στη Βουλή του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί τη Δευτέρα για δημόσια διαβούλευση. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης με απλοποίηση κι επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω περιορισμού σταδίων και διοικητικών περιορισμών, ταχύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων με outsourcing, ενώ θα περιέχονται και διατάξεις για αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα. Η προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και κινήσεις που ξεμπλοκάρουν επενδύσεις, όπως η υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για το Ελληνικό που αναμένονται ίσως και τη Δευτέρα, αποτελεί για την κυβέρνηση βασικό επιχείρημα στις επαφές με τους θεσμούς, αλλά και στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με Eυρωπαίους ηγέτες. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είπε στο Παρίσι πως επιδιώκει να αλλάξει το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προτάσσοντας την επιδίωξή του να αποτελέσει η χώρα «την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών».

Στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει διεξοδικά το σχέδιό του για την ανάπτυξη της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 24% για το 2019 και το 20% για το 2020. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα κατατεθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή και αφού στο ενδιάμεσο διάστημα θα έχουν διαφανεί οι προοπτικές της οικονομίας και η πορεία των εσόδων μετά τις πρόσφατες ευνοϊκές ρυθμίσεις για πολίτες και επιχειρήσεις, στοιχεία που πάντοτε βρίσκονται στο επίκεντρο των θεσμών. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η υλοποίηση του φιλοεπενδυτικού, αναπτυξιακού σχεδίου θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς για φέτος ο στόχος δεν θα αλλάξει.

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα προωθηθεί στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση εντός του 2019. Ο πρωθυπουργός θα αναλύσει το σχέδιό του και θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό του έως τα τέλη του έτους από το βήμα της φετινής ΔΕΘ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ενώ θα κάνει έναν σύντομο απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων στο δίμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
Θα λαμβάνουν μηνιαίως και για εννέα μήνες ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που, σήμερα, ανέρχεται στα 830 ευρώ
Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες