Skip to main content

Ποιες αλλαγές δέχεται η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων

Πού κάνει πίσω η κυβέρνηση για συναίνεση στην ψήφο των αποδήμων

Στη δυνατότητα συναίνεσης των κομμάτων στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης για τον σκοπό αυτό, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοινώνοντας ότι εντός της προσεχούς εβδομάδος θα συγκαλέσει στο υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη με τους εκπροσώπους που θα ορίσουν τα κόμματα ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από το σύνολο της Βουλής θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας και αξιοπιστίας, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1, καλώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη στάση του.

Αναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Θεοδωρικάκος, έκανε λόγο για σημαντικό βήμα στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων ώστε να εγκριθεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία η πρόβλεψη του Συντάγματος για διευκόλυνση των αποδήμων να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους.

Ανέφερε ακόμα ότι λόγω ενστάσεων από ορισμένα κόμματα, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα της επιστολικής ψήφου και να δεχθεί η ψηφοφορία να γίνεται στα προξενεία. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δέχεται ως βάση συζήτησης τον περιορισμό που τίθεται από ορισμένα κόμματα, να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν μόνο εκείνοι που με κάποιο τρόπο έχουν οικονομική σύνδεση με την Ελλάδα και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν ελληνικό ΑΦΜ, υπολογίζονται στους 350.000, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός είναι και ο αριθμός των ψηφοφόρων του εξωτερικού, αφού πρέπει, όπως είπε, να γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Όπως εξήγησε την υποχώρηση αυτή η κυβέρνηση δεν την κάνει από αδυναμία αλλά γιατί πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι στα μεγάλα ζητήματα οι Έλληνες είναι ενωμένοι. Και υπενθύμισε ότι η μόνη «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς ήταν η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν για να εκλέξουν κυβέρνηση στην Ελλάδα.