Skip to main content

Συμφωνία για τη ψήφο των αποδήμων - Ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Συμφωνία επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ως προς το "αγκάθι" του ορίου διαμονής στο εξωτερικό βρέθηκε η εξής συμβιβαστική λύση: Οι εκλογείς που θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να λείπουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα αλλά να έχουν μείνει στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια στη χώρα και να μπορούν να το αποδείξουν.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως βρέθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι, σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών ,που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους».

Αναλύοντας τα σημεία συμφωνίας, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων. Η βάση είναι η εξής:

  • Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας.
  • Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό. 
  • Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά; Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα».

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: newpost