Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Με παιδαγωγικά κριτήρια οι συγχωνεύσεις σχολείων

Με παιδαγωγικά κριτήρια οι συγχωνεύσεις σχολείων
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Εκτεταμένες συνενώσεις, συγχωνεύσεις σχολείων και δημιουργία πολυδύναμων σχολικών κέντρων προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας διαμορφώνοντας τον νέο σχολικό χάρτη της χώρας. «Η λογική των συνενώσεων και των ιδρύσεων (σχολείων) είναι εκπαιδευτική και τα κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά», διευκρίνισε με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι «κάθε παιδί του Δημοτικού να πηγαίνει σε σχολείο όπου κάθε τάξη έχει το δάσκαλό της».

«Στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές όπου υπάρχουν λίγα παιδιά, θα παραμείνουν τα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία. Όταν, όμως, για παράδειγμα τα χωριά είναι σε κοντινή απόσταση, λιγότερο από 10, είναι κρίμα να υπάρχουν παιδιά σε ολιγοθέσια, που παρακολουθούν πρώτα την Δ΄ και μετά την Γ΄ δημοτικού ή παιδιά που κάνουν 12 ώρες μάθημα και όχι 24», διευκρίνισε η υφυπουργός.

«Στόχος είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τις κτηριακές υποδομές σε κάθε περιοχή. Κοιτάμε το κάθε σχολείο χωριστά, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαιδευτικής κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση.

Την περασμένη Πέμπτη άρχισε η δημόσια διαβούλευση για τις συγχωνεύσεις που διεξάγεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypepth/?p=615 και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, ∆ευτέρα. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι όπου διαπιστωθούν εκπαιδευτικές ανάγκες δεν θα συγχωνευθούν, αλλά θα ιδρυθούν νέα σχολεία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα σχολεία ορεινών περιοχών και μικρών νησιών, όπου οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών. Στις περιοχές αυτές, θα εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά και το τοπικό σχολείο θα ενταχθεί κατ’ εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας βάσει των ιδιαιτεροτήτων, τηρουμένων των παιδαγωγικών κριτηρίων και μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες µε την κατασκευή δημοτικών έργων. Παρά τις συνενώσεις εκατοντάδων σχολείων που προετοιμάζονται, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα στοιβαχτούν οι μαθητές στις τάξεις, καθώς δεν αλλάζουν οι σημερινές ρυθμίσεις για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη που είναι έως 25 για την Πρωτοβάθμια και έως 30 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι τρεις βασικές παράμετροι, βάσει των οποίων θα γίνουν οι συνενώσεις, θα είναι οι εξής: α) Η αντιστοιχία οργανικότητας και λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων σε συνάρτηση µε το μαθητικό δυναμικό και τη δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. α) Η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού την τελευταία 5ετία, ο ρυθμός αύξησης ή μείωσης και ο προσδοκώμενος αριθμός φοιτών των μέχρι το 2013. γ) Οι εγγραφές των μαθητών στην Α΄ τάξη κάθε τύπου σχολείου (νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου κ.λπ.) λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τη φοίτηση αδελφών σε αντίστοιχα σχολεία. Για τη δημιουργία του νέου σχολικού χάρτη κάθε περιφέρειας κριτήρια θα είναι κατ’ αρχήν οι κτιριακές υποδομές- εγκαταστάσεις, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης.

Επιπλέον, θα εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει επίσης ότι οι σχολικές μονάδες που συνενώνονται θα αποτελούν ενιαία μονάδα χωρίς παραρτήματα ή λυκειακές τάξεις, ενώ σε περίπτωση κατάργησης μιας ή περισσότερων μονάδων, εάν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, θα ιδρύεται νέα σχολική μονάδα σε περιοχή που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών. Εξάλλου, οι μονάδες της ίδιας βαθμίδας που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές ενοποιούνται σε µία.

Στάση εργασίας της ΟΛΜΕ κατά των συγχωνεύσεων σχολείων

Κινητοποίηση την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, οργανώνει η ΟΛΜΕ έξω από το υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολείων. Την ίδια ημέρα θα γίνουν τρίωρες στάσεις εργασίας. Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της επικρίνει την κυβέρνηση ότι "εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς, την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα σχολεία και τελικά τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας". "Σ’ αυτά τα πλαίσια προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά "πολυδύναμα" σχολικά κέντρα".

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιος θα πάρει το δημοσιογραφικό βραβείο;

Λύση για τη νομική προσωπικότητα του Πατριαρχείου διερευνά η Τουρκία