Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης στους FT: Προτιμάμε τον διάλογο εντός του ΝΑΤΟ με Τουρκία

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του με το μπλόκο Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία την επόμενη χρονιά, ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στους Financial Times, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την κίνηση του Γάλλου Προέδρου να μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Νομίζω ότι αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί», λέει ο κ. Μητσοτάκης που ασκεί κριτική επίσης και στην πρόσφατη περιγραφή του Γάλλου Προέδρου περί «εγκεφαλικώς νεκρού» Οργανισμού.

«Καμιά φορά και η ίδια η γλώσσα είναι από μόνη της σημαντική, καθώς μπορεί να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Άλλο να λες ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρύθμιση και είναι εντελώς διαφορετικό να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό. Συμφωνώ ότι η Ευρώπη ως σύνολο μπορεί να αναπτύξει περισσότερες αμυντικές δυνατότητες, αλλά το να απορρίπτουμε το ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο, είναι κάτι που δεν μου αρέσει», αναφέρει.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά,ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει θέματα με την Τουρκία», αλλά ότι εξακολουθεί να προτιμά να τα συζητά με την Αγκυρα, στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ερωτηθείς για τη ρωσική ανάμειξη στα δυτικά Βαλκάνια, σε έμμεση αναφορά με τη Συνθήκη των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι΄αυτό λέω ότι η απόφαση που πάρθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να αναθεωρηθεί το 2020».

Και προσθέτει: «Εάν κοιτάξουμε το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι  ο ευρωπαϊκός δρόμος πρέπει να κρατηθεί ανοικτός για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, υπό τον όρο ότι πληρούν τα προαπαιτούμενα, αυτή δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία, ειδάλλως αυτό το κενό θα καλυφθεί», λέει ο κ. Μητσοτάκης που παραπέμπει και στο παράδειγμα της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε το 1979 που, όπως λέει, ήταν περισσότερο μία γεωπολιτική απόφαση.

Πηγή: kathimerini

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ