Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Σύνδεση των χωρών των Βαλκανίων με την ΕΕ επιδιώκει η φον ντερ Λάιεν

Σύνδεση των χωρών των Βαλκανίων με την ΕΕ επιδιώκει η φον ντερ Λάιεν
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Τι είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άτυπη σύνοδο με τους ηγέτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θέλει οι χώρες των Βαλκανίων να συνδεθούν όσο πιο στενά είναι δυνατόν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να μεταβάλει την ατμόσφαιρα απογοήτευσης εξαιτίας της επιμονής του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μην εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας ένταξής τους.

«Νομίζω είναι προς το κοινό γεωπολιτικό μας συμφέρον τα δυτικά Βαλκάνια να έρθουν όσο πιο κοντά είναι εφικτό στην ΕΕ», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, όπου άρχισε χθες άτυπη σύνοδος με τους ηγέτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων που συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο όρος δυτικά Βαλκάνια - νεολογισμός που δημιούργησε η ΕΕ - αναφέρεται στην Αλβανία και χώρες της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί σε αυτήν. Η ΕΕ μεταβάλλει τη μεθοδολογία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές, διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας ότι η νέα προσέγγιση επιταχύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιουργεί αξιόπιστη προοπτική εισδοχής των χωρών των Βαλκανίων έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρωτίστως με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ακυρώθηκε στα τέλη του 2019 εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιμένοντας σε πολύ πιο αυστηρές παραμέτρους.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» συγκροτήθηκε στη Δυτική Μακεδονία

Αναβολή για ΠΑΟΚ και Ξάνθη – Πότε θα εκδικαστούν οι 2 υποθέσεις