Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άμεση πρόσληψη 7.000 γιατρών, επίταξη ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα ζητά το ΜέΡΑ25

Ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του ΜέΡΑ25 για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο για τον κορωνοϊό εφαρμόσιμο στην Ελλάδα σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου έκανε το ΜέΡΑ25, το οποίο υποστηρίζει ότι «προς το παρόν η πολιτεία λειτουργεί συμβουλευτικά».

Σε ανακοίνωσή του τομέα υγείας του κόμματος προτείνεται:

Δυστυχώς η επιδημία που σάρωσε την Κίνα και την Ιταλία ήρθε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για πανδημία (ΠΟΥ) και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της νόσου και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετικές ιατρικές μελέτες ιός  SARS – CoV – 2 είναι συγγενικός με τους ιούς SARS και MERS που είχαν προκαλέσει επιδημίες πριν 18 και 8 χρόνια αντίστοιχα, ιός που είναι πολύ μεταδοτικός. Η χώρα έχει μπει ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ΜεΡΑ25 έχει να σχολιάσει και να προτείνει τα παρακάτω:

Α. Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχει σχέδιο για τον κορωνοϊό εφαρμόσιμο σε όλη την Ελλάδα σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου. Προς το παρόν η πολιτεία λειτουργεί συμβουλευτικά. Κάθε σοβαρό σχέδιο προβλέπει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Είναι γνωστό ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι αποδεκατισμένο και οι υποδομές τραγικά ανεπαρκείς. Από το 2010 μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τεράστια περιστολή δαπανών στη Δημόσια Υγεία με αποτέλεσμα τεράστια ελλείμματα σε προσωπικό και υλικά. Η Ελληνική κυβέρνηση ακόμη υπόσχεται προσλήψεις και ο χρόνος τρέχει. Απαιτείται άμεση πρόσληψη 7000 (επτά χιλιάδες) ιατρών και νοσοκόμων στο ΕΣΥ με δημοσιονομικό κοστος 220 εκατ. €, 100 εκατ. € για προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, 200 εκατ. € για δομικές υποδομές στην αντιμετώπιση του κοροναϊού με συνολικό κόστος δαπάνης για την υγεία 520 εκατ. € άμεσα.

Β. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία θα αναρρώσει χωρίς αξιόλογα προβλήματα, ένα ποσοστό από τους πάσχοντες θα χρειασθεί μηχανική υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος δηλαδή νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω βαρειάς πνευμονίας. Οι ΜΕΘ αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία, παρά τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα, είναι ανεπαρκείς. Και φυσικά δεν θέλουμε να φτάσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουν τώρα οι Ιταλοί, δηλαδή να κάνουμε επιλογή ποιοι ασθενείς, που έχουν ανάγκη, θα μπουν σε αναπνευστήρα και ποιοι όχι. Η άμεση ενέργεια του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να είναι η επίταξη και άνοιγμα όλων των ΜΕΘ του Ιδιωτικού Τομέα χωρίς διακρίσεις παράλληλα με το άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο δημόσιο τομέα.

Γ. Η εμπειρία της Κίνας έδειξε ότι το ποσοστό των ασθενών που θα νοσήσουν βαριά εξαρτάται σημαντικά και από το επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της γρήγορης αντιμετώπισης (Lancet 25.2.2020). Αυτό το είδαμε και στην Ελλάδα με τα καθυστερημένα περιστατικά της Αμαλιάδας, Σιάτιστας, και Αθήνας (καθηγήτρια που δούλευε σε τέσσερα σχολεία!). Για ποια μέτρα πρόληψης να μιλήσουμε όταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που βασική της αποστολή είναι η πρόληψη είναι περίπου ανύπαρκτη, ο περίφημος θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) είναι άδεια από προσωπικό και εργαστήρια; Θα πρέπει με εντολή του Υπουργείου Υγείας οι ιδιωτικές μονάδες (Νοσοκομεία και Κλινικές) να ανοίξουν και να εξετάζουν όλα τα ύποπτα περιστατικά που παραπέμπουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία.

Δ. Η εξέταση για τον κορωνοϊό θα πρέπει να είναι δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα και να γίνεται άμεσα χωρίς τη μεσολάβηση άλλων εξετάσεων.

Ε. Αυστηρά μέτρα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον ιό. Η νόσηση από τον ιο ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στην κατάσταση που είμαστε σήμερα θα σημάνει διάλυση των νοσοκομείων. Το προσωπικό των Νοσοκομείων που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες είναι άλυτο πρόβλημα που θα πρέπει να το δει το Υπουργείο και οι λοιμοξιολόγοι σοβαρά.

Ζ. Κατάργηση των πληρωμών με μετρητά και αντικατάστασή τους με πλαστικό χρήμα ώστε να μην διευκολύνεται η μετάδοση του ιού.

Η. Μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών  διαβίωσης (αξιοπρεπείς, υγιεινοί χώροι φιλοξενίας, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν και δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση).

Το ΜεΡΑ25 ζητάει από τους κατοίκους αυτής της χώρας να μείνουν στα σπίτια τους για όσο διάστημα χρειασθεί.

Δυστυχώς η επικοινωνιακή πολιτική και τα κανάλια στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούν να διορθώσουν το έγκλημα που διαχρονικά έχουν κάνει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις στο ΕΣΥ, απαιτείται γενναία χρηματοδότηση άμεσα.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας