Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Επί ποδός για το Πάσχα – Τα «αυστηρά» σενάρια

Πιο «ακριβά» πρόστιμα στο τραπέζι της κυβέρνησης για την τήρηση των μέτρων

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τα δεδομένα γύρω από την εξάπλωση της νόσου, όπως διαμορφώνονται καθημερινά, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα η περίοδος του Πάσχα αναμένεται καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί το υφιστάμενο πλαίσιο περιορισμών τον Μάιο. Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δεν παραλείπει να τονίζει ότι η χώρα διανύει τον πιο κρίσιμο μήνα σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταφέραμε να φρενάρουμε τον ιό με τα αυστηρά και δύσκολα μέτρα που πήραμε, «χωρίς αυτά η κατάσταση δεν θα ήταν η ίδια, θα ζούσαμε δραματικές στιγμές, ας διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, κι αυτό θα αδικήσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε».

Τα σενάρια για τα πρόστιμα

Σύμφωνα με το Mega, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την αύξηση των προστίμων, μάλιστα με διπλασιασμό ή ακόμη και τριπλασιασμό των προστίμων βάζοντας στο στόχαστρο και τους κατ' επανάληψη παραβάτες. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν, εξάλλου, έτοιμη την βεντάλια αυστηρότερων παρεμβάσεων, ιδίως την Μεγάλη Εβδομάδα, που φθάνουν έως και το σφράγισμα διοδίων, των παράδρομων των εθνικών οδών, αλλά και της Παλαιάς Εθνικής σε περίπτωση, που παρατηρηθεί μαζική απόπειρα παραβίασης του υφιστάμενου πλαισίου.

«Όποιος ξεκινήσει για Πάσχα στο χωριό, θα βρει μπροστά του την Αστυνομία» ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, με αποδέκτες του αυστηρού του μηνύματος, όσοι σκέφτονται να σπάσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό τις ημέρες του Πάσχα. Μάλιστα, σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως το πρόστιμα για την έξοδο του Πάσχα μπορεί να φτάνει και τα 1.000 ευρώ.

Ν. Χαρδαλιάς: Έως 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα χωρίς απολύτως καμία χαλάρωση

Τέλος στις συζητήσεις για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κίνησης των πολιτών έβαλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμιά χαλάρωση, καθώς όπως είπε τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση. «Χρειάζεται είπε επιμονή και υπομονή στο στόχο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Είναι σαφές ότι στη λήψη της όποιας απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμονες».

Επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Υπενθύμισε τη συνέχιση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου, δηλαδή για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση ή οι διάφορες δικαιολογίες για την μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα είναι μια στάση παντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική». Εξήγησε ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή στην Αττική, από την έναρξη της επιδημίας, είχαμε 1082 κρούσματα, ενεργά σήμερα τα 712, εκ ων οποίων 293 νοσηλεύονται και 419 είναι σε καραντίνα κατ οίκον. Επίσης σε καραντίνα είτε σε ξενοδοχείο είτε κατ οίκον μόνο στην Αττική είναι 3.854 άτομα. «Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προσκαλούμε και τις κοινωνίες στην επαρχία που καρτερικά και εκείνοι με συνέπεια έχουν αντισταθεί στον ιό. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού και αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Συνολικά 23.356 πολίτες σε καραντίνα

Η προσπάθεια, είπε ο υφυπουργός, συνεχίζεται, ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει κάθε απόφαση που είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλίσει την δημόσια υγεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το μέτρο της 14ημερης καραντίνας που επιβάλλεται σε όσους έρχονται από το εξωτερικό ή αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα 23.356 πολίτες έχουν τεθεί σε καραντίνα στην επικράτεια. Ελέγχονται καθημερινά για την τήρηση των όρων του κατ΄ οίκον περιορισμού τους. Αυτήν τη στιγμή, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει ολοκληρώσει τα 14ημερα, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 πολίτες, που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1059 στενές επαφές κρουσμάτων.

2.062 πολίτες έχουν επαναπατριστεί

Μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 2 062 πολίτες. Όλοι ανήκουν σε κατηγορίες που έχει δοθεί προτεραιότητα την παρούσα χρονική στιγμή. Επαναπατρίζονται αυτοί που είτε χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο διαμονής τους, είτε δεν έχουν που να μείνουν, είτε είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ