Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Νοτοπούλου: Τουρισμός σε εγκατάλειψη - Κανένα απολύτως σχέδιο από τη ΝΔ

Ο τουρισμός «με τον τρόπο που τον εγκαταλείπει η ΝΔ, θα αποτελέσει το βαρίδιο που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση»

«Η ασυνέχεια και η ανακολουθία της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Τουρισμού είναι πρωτοφανής», τόνισε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

«Δεν αρκεί να ανακοινώσεις μια ημερομηνία ανοίγματος, ούτε αρκεί να έχεις δώσει τρεις μέρες πριν, μια πρόταση υγειονομικών πρωτοκόλλων ατελή. Αυτό που χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ανοίξουν, είναι να τους διευκολύνεις, να τους δώσεις τη δυνατότητα να ανοίξουν. Γιατί οι περισσότεροι ξέρουν ότι μόλις ανοίξουν, σε δυο-τρεις εβδομάδες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο», δήλωσε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε:

«Μείναμε όλοι σπίτι την προηγούμενη περίοδο, ακριβώς για να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση και το έκαναν όλοι οι Έλληνες πολίτες με μεγάλο και απόλυτο αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτούς τους μήνες, για να θωρακίσει τα νησιά για παράδειγμα. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τουρίστες και πολύ σωστά, αλλά πώς;. Ποια είναι η θωράκιση; Υπάρχουν γρήγορα μοριακά τεστ;».

«Κανένα απολύτως σχέδιο»

Σύμφωνα με την Κατερίνα Νοτοπούλου, «υπάρχει η εξής ανάλυση, που είναι πραγματική. Το φάρμακο, η θεραπεία για τον κορωνοϊό αρχίζει και γίνεται χειρότερη από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Και το λέω αυτό, γιατί μια κλειστή οικονομία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τέτοια φτώχεια και είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε για πάντα σε lockdown. Άρα, σιγά – σιγά πρέπει να επανέλθουμε σε ρυθμούς ανοιχτής οικονομίας. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα σχέδιο. Το δυστύχημα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πως δεν έχει εκπονήσει κανένα απολύτως σχέδιο». Ο τουρισμός, που τα προηγούμενα χρόνια μας βοήθησε να βγούμε από την κρίση, αυτή την περίοδο «με τον τρόπο που τον εγκαταλείπει η ΝΔ, θα αποτελέσει το βαρίδιο που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση», υποστήριξε, ακόμη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 99,8% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες»

«Έχουμε δυο δεδομένα αυτή την περίοδο», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Νοτοπούλου, εξηγώντας: «Το ένα είναι ότι υπάρχει δραματική μείωση στην εξωτερική ζήτηση. Το δεύτερο είναι ότι θα υπάρχει πολύ σοβαρή μείωση και στην εσωτερική ζήτηση, που ήταν και εξαιρετικά μικρή, γιατί το εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού έχει μειωθεί δραματικά. Άρα, τι λέμε; Παροχή πραγματικής ρευστότητας στη μικρομεσαία επιχείρηση, διότι όλοι μας ξέρουμε πια ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αγγίζουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, ειδικά την τουριστική, δεν παρέχουν ρευστότητα. Παρέχουν μια δανειοδότηση στην οποία δεν έχει πρόσβαση ο μικρομεσαίος του τουρισμού».

«Διακοπές για όλους»

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, σύμφωνα με την Κ. Νοτοπούλου, ένα «γενναίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού» προκειμένου να μην σταματήσει η ροή του χρήματος, στα πρότυπα της Ιταλίας που διαθέτει για το σκοπό αυτό 2,4 δις. ευρώ.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ. Έκλεψε μόνο το όνομα από το πρόγραμμα που προτείναμε, το είπε “διακοπές για όλους”. Πολύ καλά έκανε, αλλά δεν υιοθέτησε τη λογική και αυτό είναι προβληματικό είναι κοροϊδία κανονική, σταγόνα στον ωκεανό», σημείωσε. Αναφερόμενη στα μέτρα για τον Τουρισμό, η κ. Νοτοπούλου τόνισε: «Αυτό που είδαμε ήταν κανένα μέτρο για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων και πολλά μέτρα - φωτογραφικές διατάξεις για πολύ συγκεκριμένες τουριστικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις».

«Μετέτρεψαν σε ζόμπι τη μεσαία τάξη»

«Είναι μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Άλλα μέτρα λέει ότι ανακοινώνει, άλλα ποσά ότι δίνει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, άλλα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τη φτώχεια και άλλα είναι τα πραγματικά. Εδώ προσπαθεί να μας πείσει ότι θωρακίζουν την εργασία, όταν βλέπουμε όλοι, ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα 20% μείωση μισθού και παγίωση της ελαστικής εργασίας», σημείωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Θεσσαλονίκη θα είχε ήδη 350 καινούρια λεωφορεία»

Αναφερόμενη στο ζήτημα των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, η Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε: «Εάν δεν είχε σταματήσει η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τον κ. Ζέρβα, χέρι -χέρι, το διαγωνισμό που είχε κάνει  το υπουργείο Υποδομών επι Σπίρτζη, τότε η Θεσσαλονίκη θα είχε ήδη 350 ολοκαίνουργια λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί, είχε βγει, το Μάιο θα ήταν τα λεωφορεία στην πόλη μας».

Μάλιστα, η ίδια σχολίασε πως «δεν είναι τρόπος διοίκησης αυτός!».

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Νοτοπούλου στον Flash 99.4:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ