Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Γεραπετρίτης: Δε θα υπάρξει νέο lockdown

Μεγάλη ώθηση της οικονομίας το 2021, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας

Για μείγμα μέτρων σε ρόλο «γέφυρας» μέχρι το φθινόπωρο, εν αναμονή μιας πολύ μεγάλης ώθησης της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη το 2021, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξή. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως δεν θα είναι αναγκαίο ένα νέο lockdown στο μέλλον, εξηγώντας τους λόγους.

Αναλυτικά στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha  ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση το άνοιγμα της οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση έβαλε πάνω απ’ όλα τη δημόσια υγεία, εκεί κινούμαστε ακόμη. Είναι προφανές ότι τα μεγάλα κέρδη που αποκομίσαμε, θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας - και αυτό πράττουμε. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε εσαεί κλειστοί, είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει σημαντική αυτοσυγκράτηση, να εξοικειωθούμε με τους κανόνες δημόσιας υγιεινής και ατομικής προστασίας που έχουμε ήδη εισαγάγει στη ζωή μας και βεβαίως, μετρώντας, να κάνουμε και τις αναγκαίες προσαρμογές».

Στο ερώτημα τι άλλαξε και δεν θα γίνει ξανά lockdown, επ’ αφορμή και όσων δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο πρωθυπουργός, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Έχουν αλλάξει πολλά: πρώτα απ’ όλα έχει αλλάξει η δική μας κοινωνική συμπεριφορά υπό την έννοια ότι όλοι έχουμε πολύ μεγαλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Τηρούμε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, τηρούμε κατά βάση τους κανόνες ατομικής υγιεινής, είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες κατηγορίες. Το δεύτερο, έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ την παραγωγική μας δύναμη σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία: ήδη βρισκόμαστε κοντά στο διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας: από 557 που είχαμε, έχουμε φθάσει υπέρ των 1.000. Πράγμα το οποίο σημαίνει», εξήγησε, «ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη χωρητικότητα για να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε επιδημιολογική έξαρση. Έχουμε τα ιατρικά αναλώσιμα για να μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ γρήγορη αντιμετώπιση και βεβαίως έχουμε την αναγκαία τεχνογνωσία. Ο επαγγελματισμός που επεδείχθη από την ελληνική Πολιτεία σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης των πολιτών, μας κάνει πολύ πιο αισιόδοξους και με αυτοπεποίθηση ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε πλέον με έναν πιο σημειακό και όχι οριζόντιο τρόπο».

Όσον αφορά τη δέσμη μέτρων που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του εισήγηση, προσπάθησε απλώς να παρακολουθήσει και να πλειοδοτήσει τις τομές τις οποίες εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση. Είδαμε να πλειοδοτεί σε κεφάλαια όπως είναι για παράδειγμα η προκαταβολή φόρου, ενόσω έχει ήδη εξαγγελθεί. Ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι η επιθυμία του είναι να γίνουν 4.000 προσλήψεις στη δημόσια υγεία, ενώ έχουμε ήδη 4.200 προσλήψεις από γιατρούς και νοσηλευτές, κυρίως όμως είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει συμμετρία και δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα».

Δηλαδή «βλέπουμε», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, «ο κ. Τσίπρας να αναζητεί την αναστολή της εργασίας και τη χρηματοδότηση της εργασίας από το κράτος με 100%, και παράλληλα ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για όλους. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας επιθυμεί κλειστή αγορά, κλειστές επιχειρήσεις συνολικά επιδοτούμενες από το κράτος, μια νεκρή οικονομία η οποία να χρηματοδοτείται από την ελληνική Πολιτεία, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτό είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν μπορεί να υπάρξει, δημιουργεί ένα τεράστιο ηθικό κίνδυνο, δηλαδή να εξωθήσει τους επιχειρηματίες να έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις. Κατά την άποψή μας πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό σχέδιο. Εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας, θα δώσουμε στις ευάλωτες κατηγορίες, θα στηρίξουμε την εργασία. Από την άλλη πλευρά δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπούμε σε νέες περιπέτειες», διαβεβαίωσε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

Στην παρατήρηση, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για περαιτέρω χρηματοδότηση, όπου διαπιστωθεί σχετική ανάγκη, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «υπάρχει μια προσέγγιση, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική. Παρακολουθούμε τα γεγονότα και παρεμβαίνουμε δυναμικά όποτε υπάρχει ένα συγκεκριμένο κενό. Η αίσθηση την οποίαν αποκομίζουμε, είναι ότι με το πρόγραμμά μας θα ενεργοποιηθεί η ελληνική οικονομία. Με μεγάλη προσοχή ο ελληνικός τουρισμός από 15 Ιουνίου ξεκινά με προσεκτικά βήματα, ενεργοποιείται όμως η ελληνική οικονομία. Ο συνδυασμός της ισχυρής εργασίας, δηλαδή της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέσω του νέου προγράμματος βραχυχρόνιας ενίσχυσης, σε συνδυασμό με την αναστολή όσων επιχειρήσεων θα παραμένουν κλειστές, με τη δυναμική παρέμβαση και στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ένα μείγμα το οποίο θα μας κρατήσει ως ‘γέφυρα’ μέχρι το φθινόπωρο, αναμένοντας ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη ώθηση της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη το 2021», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κραυγή αγωνίας από τα σινεμά της Β. Ελλάδος
Μειωμένη προσέλευση του κόσμου, αυξημένες οι οικονομικές υποχρεώσεις, και δυσκολίες και στη διανομή νέων ταινιών – Τι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό
Κραυγή αγωνίας από τα σινεμά της Β. Ελλάδος