Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το κτίριο του ΥΜΑΘ αποκαλύπτει την ιστορία του στους Θεσσαλονίκείς (ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα μόνιμη έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό

Το Διοικητήριο αποκαλύπτει και παρουσιάζει στους Θεσσαλονικείς την ιστορία του! Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 και ώρα 19.00 μ.μ., ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καραόγλου, θα εγκαινιάσει στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ το Κέντρο (Εκθεσιακός Χώρος) Ιστορικής Τεκμηρίωσης Διοικητηρίου.

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη δημόσιο κτίριο το οποίο στεγάζει υπηρεσίες διαμορφώνει ειδικό εκθεσιακό χώρο (μόνιμη έκθεση) όπου οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και ανάγνωση κειμένων, θα γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και αρχιτεκτονικής του κτιρίου.

Το κτίριο του Διοικητηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας, χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του, αφού σε αυτό έλαβαν  χώρα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική και διοικητική ιστορία της πατρίδας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η λειτουργία Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και άλλα.

Σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όψεις και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές θα αποτυπώνουν το διαχρονικό ρόλο και τη λειτουργία του Διοικητηρίου, τεκμηριώνοντας την ιστορικότητά του. Η πρόσβαση στο χώρο της έκθεσης είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες του κτιρίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οργανωμένες επισκέψεις ομάδων εκπαίδευσης.

Μέσω της ανάδειξης της ιστορίας του Διοικητηρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, έχει θέσει ως σκοπό την καθιέρωση του εμβληματικού κτιρίου του ΥΜΑΘ σε σημείο τουριστικής αναφοράς και σε δεύτερο στάδιο τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας όπου θα αναδεικνύει σε διάφορες γλώσσες την ιστορικότητα του κτιρίου.

Ο θεσμός των Κέντρων Ιστορικής Τεκμηρίωσης Κτιρίων ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε: "Από τα πρώτα χρόνια της θητείας μου ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και με την αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 2012, διαπίστωσα την άγνοια από μέρους των συμπολιτών μας των σημαντικών ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο κτίριο του Διοικητηρίου.

Θεωρώ καθήκον μου να αναδείξω την ιστορικότητα του κτιρίου, στο οποίο ασκώ το λειτούργημα του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Με τη μόνιμη έκθεση που θα λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου, το Διοικητήριο θα υποδέχεται τους επισκέπτες και θα αποκαλύπτει την ιστορία του". 

istoria_dioikitiriou_1.jpg

Το επιβλητικό νέο Διοικητήριο Θεσσαλονίκη, στα τέλη του 19ου αιώνα, σε γιορτή, πιθανόν την ημέρα των εγκαινίων του. Τους χώρους του κτιρίου έχουν κατακλύσει εκατοντάδες κάτοικοι.
Συλλογή Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

istoria_dioikitiriou_2.jpg

Ζωγραφική αναπαράσταση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον αρχιστράτηγο των οθωμανικών στρατευμάτων Tahsin πασά στο Διοικητήριο, τη νύχτα 26ης προς 27η Οκτωβρίου 1912. Δεξιά διακρίνονται οι εκπρόσωποι του ελληνικού στρατηγείου, Ι. Μεταξάς και Β. Δούσμανης και αριστερά ο στρατηγός Chefik πασάς με τον ανώτερο υπάλληλο του βιλαετίου, Καραμπιπέρη. Υδατογραφία του Κενάν Μεσσαρέ, γιου και υπασπιστή του Ταχσίν πασά, ο οποίος έζησε τα γεγονότα.
Συλλογή Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

istoria_dioikitiriou_3.jpg

Ο στρατιωτικός αρχηγός του Κινήματος Εθνικής Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Επαμεινώνδας Ζυμβρακάκης, έφιππος, στον αυλόγυρο του Διοικητηρίου το απόγευμα της 16ης Αυγούστου 1916.

Συλλογή Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

istoria_dioikitiriou_4.jpg

Η ευρύτερη περιοχή του Διοικητηρίου αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Το Νέο Σχέδιο Πόλεως προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας πλατείας μπροστά από το Διοικητήριο.

Συλλογή Κωνσταντίνου Νίγδελη.

istoria_dioikitiriou_5.jpg

Η νέα πλατεία, “τα Μάρμαρα” όπως την ονόμασαν οι Θεσσαλονικείς. Η πλατεία με τα μάρμαρα χρησιμοποιήθηκε μεταπολεμικά από τις Αρχές της πόλης για επίσημες εκδηλώσεις και τελετές.

Συλλογή Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

istoria_dioikitiriou_6.jpg

Το 1955 στο κτίριο του Διοικητηρίου προστέθηκε ένας όροφος ώστε να μπορέσει το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιούργησε η ίδρυσή του. 

Συλλογή Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

istoria_dioikitiriou_7.jpg

Νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας στα σκαλοπάτια του Διοικητηρίου, το 1938.

Προσωπικό Αρχείο Πέτρου Πλιάκη.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεοδωρικάκος: «Ενισχύουμε με νέα στελέχη την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού»
Θα γίνει πρόσληψη 25 στελεχών - Πρόκειται για επιστήμονες, οικονομολόγους, νομικούς, αλλά και από τον χώρο της πληροφορικής
Θεοδωρικάκος: «Ενισχύουμε με νέα στελέχη την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού»