Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελλάδα – Αίγυπτος: Πώς η ΑΟΖ «εμβολίζει» την Τουρκία – Οι 4 λόγοι ειδικών

Πώς αντιδρά ο διεθνής Τύπος, οι δηλώσεις Μητσοτάκη και αντιπολίτευσης

Τους τρόπους με τους οποίους ενδυναμώνει την θέση της Ελλάδας η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εξήγησαν οι διεθνολόγοι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά τις υπογραφές Δένδια – Σούκρι στο Κάιρο.

«Οκτώ μήνες μετά το τουρκολυβικό σύμφωνο, έρχεται με μια κανονική συμφωνία με την Αίγυπτο να το εμβολίσει», τόνισε ο Νίκος Φίλης. Εξήγησε ότι πλέον δημιουργείται νομική διαφορά μεταξύ των δυο συμφωνιών, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα προσφυγής των τεσσάρων εμπλεκόμενων μερών στη Χάγη για  να επιλύσουν αυτή τη συνοριακή διαφορά που προκύπτει.

Ο κ. Φίλης είπε επίσης, ότι η συμφωνία με το Κάιρο ενδυναμώνει την Αθήνα και σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις της με την Άγκυρα στις διερευνητικές επαφές, «διότι αντιλαμβάνεστε ότι αν είχαμε μόνο το τουρκολιβυκό σύμφωνο στο τραπέζι, θα ήταν αρκετά επιβαρυμένη  η ατζέντα σε βάρος μας».

Γιατί επελέγη η τμηματική οριοθέτηση

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εξήγησε ότι η επιλογή της τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο επελέγη διότι αυτό επιθυμούσε το Κάιρο αλλά και γιατί λόγω της νέας πραγματικότητας που είχε διαμορφωθεί με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η ελληνική πλευρά βιαζόταν να βρει μια καλή συμφωνία προκειμένου να το ακυρώσει.

Εκτίμησε ότι θα υπάρχει κάποια πρόνοια «ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί με συμπερίληψη και των περιοχών που είναι εκτός αυτής».

«Οι 4 λόγοι που πρόκειται για εθνική νίκη»

Για «μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας» και «εθνική νίκη» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων και βουλευτής ΝΔ αναφέροντας τέσσερις συγκεκριμένους λόγους.

  • Γιατί ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
  • Γιατί αναγνωρίζει την επήρεια των νησιών και της Κρήτης
  • Γιατί κινείται απολύτως εντός του Διεθνούς Δικαίου θέτοντάς το ως βάση και για τις υπόλοιπες οριοθετήσεις
  • Γιατί ενισχύει τις σχέσεις της Ελλάδας «με την σημαντικότερη αραβική χώρα που είναι η Αίγυπτος».

Ο κ. Καιρίδης, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη από την εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 βρέθηκε η ίδια πολύ κοντά στην υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ωστόσο η συμφωνία ναυάγισε μετά την ανατροπή των φιλότουρκων Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Η Τουρκία επέμενε να δίνει στην Αίγυπτο 30% και 40% περισσότερο ΑΟΖ απ ότι εμείς, σε βάρος βεβαίως των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι Αιγύπτιοι αποφάσισαν να κινηθούν εντός διεθνούς δικαίου», τόνισε ο καθηγητής.

Εκτίμησε και εκείνος ότι ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, πλέον η Ελλάδα έχει υπογράψει με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να υπογράψει και με την Κύπρο και κατά συνέπεια «η Τουρκία μένει μόνη και πρέπει τώρα να προσέλθει στη βάση του διεθνούς δικαίου καλή τη πίστει να διαπραγματευτεί για την οριοθέτηση από κοινού της ΑΟΖ μεταξύ μας».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις των διεθνολόγων. 

 

Μητσοτάκης: Η συμφωνία δημιουργεί νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα (σ.σ. χθες), υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. «Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο» υπογράμμισε. Επισήμανε ότι με την Αίγυπτο, όπως και πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο» τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Μια συμφωνία άρον-άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ειδικά δε», προσθέτει, «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Αναφέρει ότι «αντ' αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.

ΚΙΝΑΛ: Ούτε επικοινωνιακή διαχείριση ούτε στείρα αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα

«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η μερική συμφωνία, ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας».

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ διαμηνύει κλείνοντας: «Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκτιμώντας πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

«Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή» σημειώνει το ΚΚΕ και «εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης».

Καλεί την κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με «καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς» εάν: α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, β) στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια, και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη.

«Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

Ελληνική Λύση: Θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση αναφέρει: «Όπως ενημερωνόμαστε από Αιγυπτιακά μέσα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ  με την Αίγυπτο στο εγκληματικό πρότυπο της συμφωνίας με την Ιταλία, το οποίο δικαιώνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς! Επαναλαμβάνει την παγκόσμια πρωτοτυπία με την “μερική επήρεια” νησιών που απολαμβάνουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ έτσι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μερική – μειωμένη εθνική κυριαρχία, μετά το Ιόνιο, τώρα και στο Καστελόριζο. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ προειδοποιεί: Δεν θα σας κρίνει μόνο η ιστορία ως αυτουργούς σε προδοσία, αλλά και ο Ελληνικός λαός!».

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Η είδηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου μεταδίδεται και από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν κυρίως τις πληροφορίες από ανταποκρίσεις των Πρακτορείων.      

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα έκλεισε τώρα και με την Αίγυπτο συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Μεσόγειο», επισημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Stern, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάνοντας λόγο για «αντίδραση σε μια παρόμοια συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη». Η συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, όπως αναφέρει το γερμανικό Πρακτορείο, καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και «δημιούργησε νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».      

«Με την συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας χαράσσεται μια γραμμή διαμέσου της τουρκολιβυκής Ζώνης. Διότι η νέα ελληνοαιγυπτιακή Ζώνη ταυτίζεται με αυτήν στο μεγαλύτερο μέρος της», συνεχίζει το τηλεγράφημα του dpa και προσθέτει ότι «η Τουρκία είχε συνάψει την συμμαχία με την Λιβύη επειδή στην διαμάχη για φυσικούς πόρους στην Μεσόγειο αισθάνεται αποκλεισμένη από άλλες παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα». Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η Αθήνα προσπαθεί για μια συμφωνία ΑΟΖ και με την Αλβανία.      

Στο αντίστοιχο τηλεγράφημα της γερμανόφωνης υπηρεσίας του πρακτορείου Reuters παρατίθενται ακόμη δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι για την συμφωνία.

Πηγές: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής