Για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ως μια πρώτη εκτίμηση, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τα μπαρ-εστιατόρια, ίσως να βοηθήσει τη νεολαία να συνειδητοποιήσει τι γίνεται με τον κορωνοϊό ως προς τη σοβαρότητα του θέματος.
«Έχουμε δύο Ελλάδες: την Ελλάδα των ηλικιωμένων που έχουν καταλάβει, φοβούνται και πειθαρχούν και την Ελλάδα της νεολαίας που… δεν έχει πάρει χαμπάρι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και εύκολα μπορεί ξαφνικά η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη, σημείωσε.
Όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα των μέτρων και να μην χρειαστεί να πάμε σε γενικό «lockdown». «Κλείνουμε τα μπαρ για να μην γίνει γενικό «lockdown». Αν αυτό το μέτρο αποδειχθεί επιτυχημένο δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα» είπε.
Τέλος αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός αλλά και στον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο. Όσο για το πότε μπορεί να έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο, εκτίμησε «από το 2021 και βλέπουμε».
«Είχα κάνει μια δήλωση παλαιότερα και είχα πει ότι δεν χρειαζόμαστε τους τουρίστες, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας και μάλλον έτσι είναι. Πρέπει να τονιστεί πώς μεταδίδεται ο ιός και ότι το 20% των ασθενών μεταδίδουν τον ιό στο 80%. Αν αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν σε ένα πάρτι, σε μια εκδήλωση, δημιουργείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης», αναφέρει. Ο καθηγητής εξηγεί ότι ένας ασυμπτωματικός μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό σε μεγάλο αριθμό ατόμων και τα περισσότερα περιστατικά που έχουμε τις τελευταίες ημέρες, όπως στον Πόρο ή στο εργοστάσιο κρέατος, προκλήθηκαν από αυτό.
«Οι νέοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται»
Μάλιστα, σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Βατόπουλος διευκρίνιζε ότι είτε πρόκειται για μπαρ είτε για εργαστήριο είτε για εκκλησία, αν υπάρχει συγχρωτισμός έχουμε συνθήκες μετάδοσης και οι σωστές συνθήκες υγιεινής πρέπει να ισχύουν παντού.
«Ο κόσμος όταν πάει να κάνει μια δουλειά φοράει μάσκα, όταν πάει όμως να διασκεδάσει δεν τη φοράει. Επίσης, παρατηρώ ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι φοβούνται και φορούν μάσκα. Η νεολαία όμως ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Είτε τους λες το πολιτικό σύστημα στη Νέα Γουινέα, είτε τους λες για τον κορωνοϊό, το ίδιο τους ενδιαφέρει», σημειώνει. Ο καθηγητής αναφέρει ότι δεν γίνεται να υπάρχει νεολαία, μουσική, αλκοόλ και νυχτερινά μαγαζιά ανοιχτά αλλά να μην είναι όρθιοι, αλλά κάθε μέτρο δημόσιας υγείας δεν επιβάλλεται «με τη ράβδο». «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα θέμα υγείας, το οποίο τον αφορά», ανέφερε.