ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΔΕΘ
Του Απόστολου Τζιτζικώστα,
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Οι αρνητικές επιδόσεις στον τουρισμό και η αναπόφευκτη ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της βόρειας Ελλάδας και οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, ενώ υποφέρουν και από έλλειψη ρευστότητας. Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα της μεγάλης μάχης σε όλα τα μέτωπα, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε όλα μας τα όπλα για να νικήσουμε για δεύτερη φορά τον κορωνοϊό. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κινούμαστε αποφασιστικά και με ταχύτητα. αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, την αγορά, τους εργαζόμενους και το σύστημα υγείας.
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε τη δράση ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων με συνολικούς πόρους ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο στόχος μας, από την σημαντική αυτή επιχορήγηση, είναι να ενισχυθούν περισσότερες από 7.500 - 8.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με έδρα την Κεντρική Μακεδονία που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό. Το χρηματικό ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 5.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα έξοδά τους το προηγούμενο έτος. Και βέβαια η επιχορήγηση είναι μη επιστρεπτέα, δεν είναι δάνειο και οι επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα αυτά. Με το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων “Διέξοδος”, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύουμε στην πράξη τον ιδιωτικό τομέα, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας και δίνουμε ανάσα ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Ταυτόχρονα, η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πέρα από τους 35 τόνους υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας που παραδώσαμε στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς και τις 24 νέες Κλίνες ΜΕΘ που παραδώσαμε στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφαλίσαμε ακόμα 80 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Αξιοποιούμε αυτούς τους σημαντικούς πόρους τόσο για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και για την ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό για τα επόμενα δύο χρόνια όλων των μονάδων υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η πανδημία του κορωνοϊού, προφανώς και έχει επιφέρει πολλές αλλαγές και έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, νέες και άμεσες ανάγκες και προτεραιότητες, για τις οποίες δίνουμε τη μάχη με όλα μας τα όπλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες δράσεις μένουν πίσω. Δουλεύουμε ακόμα πιο εντατικά και μεθοδικά ώστε τα έργα όπως μεταξύ πολλών άλλων, η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις, το ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το οδικό δίκτυο, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη της καινοτομίας, η επένδυση στην κυκλική οικονομία, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, η κατασκευή νέων σχολείων να συνεχίσουν να υλοποιούνται και να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας λοιπόν, για την ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό αναπτυξιακό πόλο διεθνούς εμβέλειας με διακριτή ταυτότητα, δεν ανακόπτεται από την υγειονομική κρίση, αλλά γίνεται ακόμα πιο συντονισμένος, ακόμα πιο σαφής. Συνεχίζουμε με ακόμα πιο σκληρή δουλειά, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να χτίζουμε την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια περιφέρεια εξωστρεφή, καινοτόμα, πράσινη, σύγχρονη, και ανθρώπινη.