Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Παιδεία: Οι καταλήψεις φέρνουν... αναπλήρωση

Πώς σχολιάζουν τις ανακοινώσεις της Υπουργού, στο TyposThes.gr ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Θανάσης Κοκονάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

 

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

 

Με μαθήματα τις αργίες, τα Σάββατα και τις ημέρες των σχολικών περιπάτων θα καλυφθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας λόγω των καταλήψεων όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ την ίδια ώρα έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, από σήμερα, Πέμπτη, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία», τονίζει χαρακτηριστικά η υπουργός. Τις ανακοινώσεις της υπουργού σχολιάζουν, στον "Τ.Θ.", ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Θανάσης Κοκονάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας

Η ανακοίνωση Κεραμέως

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Παιδείας: «Σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, σημειώνονται τα εξής:

▪ Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

▪ Από αύριο (σ.σ. σήμερα), στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους. Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

"Η υπουργός ανακοίνωσε κατ' αρχήν ότι από αύριο είναι υποχρεωτική η σύγχρονη εκπαίδευση στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Αυτό εκτιμώ ότι είναι μια απόφαση που καταδεικνύει σεβασμό σε κάθε μαθητή που θέλει να παρακολουθήσει μάθημα, να συμμετέχει στην διδακτική διαδικασία και εμποδίζεται. Επίσης η Υπουργός ανακοίνωσε ότι όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις μέρες σχολικών γιορτών, αργιών, Σαββάτων, εκδρομών και περιπάτων. Είναι σαφής η νομοθεσία η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωση γίνεται με τρεις τρόπους: Είτε με αξιοποίηση σχολικών γιορτών, είτε με περιορισμό εργάσιμων ημερών, ή με περικοπή περιπάτων και εκδρομών. Κι' αυτό γίνεται ως εξής: Ο διευθυντής συγκαλεί το σχολικό συμβούλιο και εισηγείται στο σχολικό Συμβούλιο τον τρόπο με τον οποίο θα αναπληρωθούν οι απολεσθείσες ώρες. Η απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, υποβάλλεται στον διευθυντή εκπαίδευσης", λέει χαρακτηριστικά στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης  και συνεχίζει: "Πρέπει να πούμε κι' αυτό, ότι αν τα σχολεία δεν λειτουργήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με απόφαση της υπουργού, μετά από εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία, κι αυτό είπε κι η υπουργός, υπογραμμίζει ο κ. Κόπτσης. Μάλιστα επισημαίνει, όπως τόνισε η ίδια η υπουργός Παιδείας, "δεν γίνεται διάλογος με κλειστά σχολεία. Αν και μεις επιχειρούμε, όπως ξέρετε, συνεχώς να κάνουμε διάλογο, υπάρχουν μερικές φορές ακραίες καταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν, να είναι κλειστά σχολεία με αλυσίδες και να εμποδίζουν τους μαθητές να κάνουν μάθημα και μάλιστα για τόσο χρονικό διάστημα. Όσοι λοιπόν επιθυμούν, παρακολουθούν εξ αποστάσεως διδασκαλία στο μάθημα, κι όσοι δεν επιθυμούν παίρνουν τις απουσίες όπως προβλέπεται, γιατί δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία".    

Για τις υπάρχουσες αντιδράσεις

Αναφορικά με τις φωνές που ακούγονται ότι η υπουργός προσπαθεί να εκβιάσει τους μαθητές, ο κ. Κόπτσης λέει ότι "δεν είναι κανένας εκβιασμός, είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας, και σ' ένα ευνομούμενο κράτος, γίνεται ό,τι η νομοθεσία προβλέπει, αλίμονο αν γίνεται ότι δεν προβλέπει η νομοθεσία".  Τέλος, για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, σημειώνει ότι "είναι μία νέα μεθοδολογία, η οποία επιβλήθηκε στους δύσκολους  καιρούς και μέσα στις συνθήκες αυτές, καταλαβαίνετε, με τον κορωνοϊό, με τόσες προσπάθειες που έγιναν να ανοίξουν τα σχολεία, διαφυλάγοντας την υγεία των μαθητών. Όλη αυτή η κατάσταση", τονίζει, "εκτιμώ ότι ευνοεί την εκπαιδευτική διαδικασία. Και για μας αυτό είναι το σωστό. Ανοιχτά σχολεία, διάλογος, δημοκρατικές διαδικασίες, τα παιδιά να μπουν στα σχολεία".     

Θανάσης Κοκονάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας

"Κατά τη γνώμη μας η υπουργός Παιδείας, θάπρεπε ν' ακούσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι μαθητές, και οι γονείς, και οι εκπαιδευτικοί και να πάρει μια απόφαση για όλα αυτά. Δηλαδή, για τις τάξεις όπου οι μαθητές είναι πάνω από 20-25 μέσ' το τμήμα, κι όχι στην ουσία να κουνάει το δάχτυλο στους μαθητές και να τους λέει τί θα χάσουν", τονίζει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο Θανάσης Κοκονάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος λέει ότι "οι μαθητές αυτό που διεκδικούν είναι υγεία, σ' αυτούς και στις οικογένειές τους, γι' αυτό κάνουν καταλήψεις. Η υπουργός και η κυβέρνηση είναι αυτοί που υποκινούν αυτές τις καταλήψεις και κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε πραγματικά να δει τα πραγματικά προβλήματα και να βρει λύσεις γι' αυτά τα ζητήματα. Κι όχι να έρχεται και να κουνάει  το δάχτυλο στους μαθητές".   

Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ξεκινάει σήμερα, υπογραμμίζει ότι "ενώ είχε ανακοινωθεί με μεγάλες κουβέντες, αυτή δεν είχε εφαρμοστεί. Χαρακτηριστικό", λέει, "είναι ότι στο νομό Πέλλας δεν είχε εφαρμοστεί για δυο εβδομάδες περίπου. Δεν έχει εφαρμοστεί εξ αποστάσεως για τους μαθητές για τα σχολεία που κλείνουν". Τέλος, ο κ. Κοκονάς, εκφράζει την ανησυχία του για το τί μέλει γενέσθαι στο όλο ζήτημα. "Θέλουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά, έχουμε τις ανησυχίες μας και τις αγωνίες μας. Αν πάρουμε σαν δεδομένο το πώς εφαρμόστηκε ή μάλλον πώς δεν εφαρμόστηκε ούτε την Άνοιξη ούτε και τώρα, με το άνοιγμα των σχολείων, τότε... Θέλω να δω", επισημαίνει, "πώς θα λειτουργήσει, για να κρίνουμε πραγματικά αυτό που θα λειτουργεί, γιατί τώρα ερχόμαστε να κρίνουμε κάτι που δεν έχει λειτουργήσει ουσιαστικά, ποτέ...".     

ΣΥΡΙΖΑ: όχι στη συκοφάντηση των αγώνων

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «Με κινήσεις πανικού και επίδειξη δήθεν «πυγμής» απαντά η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως στις δίκαιες κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος. Το μόνο που ξέρει να κάνει εξάλλου, όπως έχει αποδείξει. Με δήλωσή της που μοίρασε στον Τύπο ενημερώνει ότι... διατάσσει εντός της ημέρας τους διευθυντές των σχολείων να καταρτίσουν πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί από αύριο (!) και «τιμωρεί» (τουλάχιστον, σίγουρα έτσι φαντάζεται) εκπαιδευτικούς και μαθητές με μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί ίχνος διαλόγου με τη μαθητική κοινότητα στα σχολεία που έχουν καταγραφεί κινητοποιήσεις. Ως εκεί φτάνει η παιδαγωγική της αντίληψη. Ούτε φυσικά φαίνεται να την απασχολεί ότι με πρόσφατη απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε εντοπίσει σωρεία προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Οι μαθητές παρά την εκστρατεία δυσφήμισης σε ΜΜΕ και social media, διεκδικούν ανοιχτά σχολεία σε συνθήκες υγειονομικώς ασφαλείς, με ολιγομελή τμήματα και κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα καθώς επεκτείνεται η πανδημία. Ήδη, οι αριθμοί των κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές από τις 14 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία προκαλούν δέος και ανησυχία, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών που από την Άνοιξη, όπως αποκαλύφθηκε (παρά την επιχείρηση συσκότισης…) ζητούσαν μικρότερα τμήματα, αλλά δεν εισακούστηκαν. Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με σοβαρότατες αστοχίες, λάθη και ελλείψεις. Και σήμερα, με αστυνομία, εισαγγελικές παρεμβάσεις, επεμβάσεις ομάδων «αγανακτισμένων» πολιτών (όπως έχει καταγγελθεί σε κάποιες περιπτώσεις) και γενικευμένο αυταρχισμό, δεν καλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες, μόνο θα διογκώνονται, σε βάρος των παιδιών και της εκπαίδευσης. Καλούμε την υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες της».

ΚΚΕ: Η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να εκβιάσει τους μαθητές

 

Εξάλλου, επίθεση κατά της υπουργού Παιδείας εξαπολύει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να εκβιάσει τους μαθητές και δεν παίρνει κανένα μέτρο για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων. Την πιάνει υποκριτικά ο πόνος για τα ανοιχτά σχολεία, ενώ κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια κι ενώ την ίδια στιγμή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι βρίσκεται στον αέρα η συνέχιση της μορφωτικής διαδικασίας για τις χιλιάδες των μαθητών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω covid. Οι μαθητές έχουν δίκιο. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να ακούσει τους μαθητές και τα δίκαια αιτήματά τους και να τα επιλύσει τώρα!».

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας: Τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), προκειμένου, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι της Αττικής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που  διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Εφετείο Αθηνών, όπου την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση για τη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 το Εφετείο, μετά από 7 χρόνια, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης προς το μέλλον να παρέμβει μέσα κι έξω από την τάξη. Να υπερασπιστεί τη ζωή και τη δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και τον σκοταδισμό, να απαιτήσει την τιμωρία των δολοφόνων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι της Αττικής να  δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που  διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Εφετείο Αθηνών,  κηρύσσει 3ωρη, επιπλέον, διευκολυντική  στάση εργασίας από ώρα 8:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. και  καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ