Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ταφόπλακα» στη Χρυσή Αυγή: «Κρίνουν» την απόφαση 10 Θεσσαλονικείς

Θεσσαλονικείς βουλευτές, δήμαρχοι και καθηγητές ΑΕΙ, καταθέτουν την άποψή τους στο TyposThes.gr σχετικά με την ιστορική ομόφωνη δικαστική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης

Ρεπορτάζ: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΛΙΝΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Εγκληματική οργάνωση είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση. Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της. Μία από τις πιο εμβληματικές δίκες στη σύγχρονη Ελλάδα χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την δίκη της Χρυσής Αυγής που έριξε αυλαία σήμερα με τις αποφάσεις για την ενοχή επτά κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Τονίζοντας πως «η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης», η Ένωση υποστήριξε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης». Η είδηση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου με έκτακτα τηλεγραφήματα από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και τα μεγάλα ΜΜΕ. Για ώρες μάλιστα ήταν πρώτη είδηση σε κορυφαία μέσα του κόσμου. Την ίδια στιγμή, όπως διαπιστώνεται από πολλούς, η καταδίκη της Χρυσής Αυγής "ένωσε" τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Για «νίκη της Δημοκρατίας» κάνει λόγο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος χαιρέτισε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Τί λένε όμως προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, πολιτικοί, δήμαρχοι και καθηγητές των ΑΕΙ, για την ιστορική αυτή δικαστική απόφαση; Ιδού τί δήλωσαν στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", στο σχετικό ερώτημα...

Δημήτρης Κούβελας: "Είναι μία ιστορική δικαστική κρίση..."

1.jpg

Ο Δημήτρης Κούβελας, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε χαρακτηριστικά στον "Τύπο Θεσσαλονίκης": "Είναι μία ιστορική δικαστική κρίση, η οποία θωρακίζει ακόμη περισσότερο τη Δημοκρατία μας και τον Κοινοβουλευτισμό. Οι Έλληνες δικαστές απέδειξαν ακόμη μία φορά ότι, έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους και επίγνωση του ύψιστου λειτουργήματος που επιτελούν. Η Νέα Δημοκρατία πρώτη κατήγγειλε το λαϊκισμό και ανέκαθεν πολεμά τον φασισμό, σε όλες τις μορφές του. Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, νικήθηκε και στις δικαστικές αίθουσες".

Στράτος Σιμόπουλος: "Στην Ελλάδα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν παρόμοια φαινόμενα"

2.jpg

Ο Στράτος Σιμόπουλος, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης": "Η απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή ανταποκρίνεται στο δημόσιο αίσθημα και ταυτόχρονα με απόλυτα θεσμικό τρόπο δίνει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν παρόμοια φαινόμενα. Σέβομαι απόλυτα την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν είμαι, όμως, σίγουρος ότι θα εσέβοντο μία διαφορετική απόφαση όσοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να επωφεληθούν πολιτικά από την δικαστική διαδικασία".

Έλενα Ράπτη: "Η απόφαση αποτελεί μια νίκη της δημοκρατίας"

rapti-georgiadis.jpg

Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής: "Η απόφαση της δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή αποτελεί μια νίκη της δημοκρατίας. Η σύγχρονη ελληνική κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν έχει θέση για επικίνδυνα πολιτικά μορφώματα που την υπονομεύουν και την προσβάλλουν. Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει το κοινό αίσθημα πως η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση και αποτελεί συνέχεια της απόφασης του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές να θέσει στο περιθώριο ιδέες και συμπεριφορές που προσβάλλουν την ιστορία και το αίσθημα των Ελλήνων".

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού αγώνα»

4.jpg

Εμφανώς συγκινημένη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου υποδέχτηκε την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή και τους βουλευτές της. «Με συγκίνηση και περηφάνια ακούσαμε την απόφαση του δικαστηρίου, τη δικαίωση της μάνας όλων μας, της Μάγδας Φύσσα», σχολίασε στον «Τ.Θ.». «Ήταν μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού αγώνα, ο οποίος είναι ένας κοινός αγώνας για όλους μας, για τη Δημοκρατία, σε κάθε πόλη, σε όλη την Ελλάδα. Από το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και σε κάθε γειτονιά, πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για αλληλεγγύη, ισότητα, δημοκρατία, αποδοχή της διαφορετικότητας και να απομονωθεί κάθε ρατσιστική φωνή», κατέληξε η κ. Νοτοπούλου.  

Ευάγγελος Βενιζέλος: "Αφετηρία για αναστοχασμό η απόφαση των δικαστών"

5.jpg

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, δήλωσε για την δικαστική απόφαση ότι αποτελεί "αφετηρία για αναστοχασμό η απόφαση των δικαστών". Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής: "Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών μετά από πολυετή ακροαματική διαδικασία διατύπωσε τη δικανική του κρίση για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής. Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε στην προκειμένη περίπτωση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή τα δεδομένα ήσαν ευανάγνωστα  και προφανή. Η Δικαιοσύνη όμως τα αξιολογεί όλα αυτά με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες και γι' αυτό η δική της κρίση έχει θεσμική βαρύτητα. Χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012 όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής. Μεσολάβησε το τραγικό αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν  την κίνηση της ποινικής  διαδικασίας. Ήταν μια τομή. Ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν περίοδοι που οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για κάποιους. Όπως δεν είχε οσμή η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις «αγανάκτησης» κατά δύσκολων αλλά αναγκαίων επιλογών που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως απολύτως αναγκαίες και  οι μόνες εφικτές. Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό". 

Νίκος Παρασκευόπουλος: "Απομένει για τη χώρα μας και ένα σύμβολο, ο Παύλος Φύσσας..."

6.jpg

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, δήλωσε τα εξής στον "Τύπο Θεσσαλονίκης": "Η απόφαση που εκδόθηκε αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη χώρα. Είναι μια νίκη της δημοκρατίας, και βεβαίως μια νίκη της δικαιοσύνης που απονεμήθηκε. Πιθανώς είναι η σημαντικότερη δίκη την οποία είχαμε στη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση. Θα έλεγα σημαντικότερη ακόμη κι' από τη δίκη των χουντικών και από την δίκη για τη 17 Νοέμβρη. Εδώ αφορά μία οργάνωση η οποία  έχει πολύ πλατειές κοινωνικές ρίζες και πάρα πολλούς οπαδούς. Οι οποίοι αυτή τη στιγμή παίρνουν το μήνυμα ότι η συμπαράταξη με τη συγκεκριμένη ομάδα, δημιουργεί ευθύνες και ενοχές για την δράση της. Πιστεύω φυσικά ότι η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και στις διάφορες μορφές της ολιγαρχίας, όπως είναι αυτές που στηρίζονται στην καταγωγή και στο κοινό αίμα, δεν τελειώνει εδώ, έχει ένα μεγάλο παρελθόν και οπωσδήποτε έχει μέλλον. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, αν και δεν τελείωσε αυτή η διαμάχη, έχουμε μια σημαντική στιγμή, κι απ' όλη αυτή την ιστορία απομένει για τη χώρα μας και ένα σύμβολο, εννοώ τον Παύλο Φύσσα, που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη βία των πολλών, των πάνοπλων, με θάρρος και περηφάνια".

Κώστας Χρυσόγονος: "Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη"

7.jpg

Ο πρώην Ευρωβουλευτής και γνωστός νομικός επιστήμονας Κώστας Χρυσόγονος μας εξήγησε ότι πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης έχει σημειωθεί μια τέτοια καταδίκη πολιτικού κόμματος ως εγκληματική οργάνωση και ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του κράτους δικαίους. «Η δικαιοσύνη έκρινε μια τεράστια υπόθεση, με εκατοντάδες καταθέσεις και μαρτυρίες και όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την απόφαση. Τώρα πλέον θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι για να ανακοινωθούν οι τελικές ποινές και φυσικά μετά οι εφέσεις. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», σχολίασε στον «Τ.Θ.» ο κ. Χρυσόγονος. «Όπως και να έχει, πρώτη φορά βλέπουμε μια τέτοια καταδίκη ενεργού πολιτικού κόμματος στην ευρωπαϊκή ιστορία, δεν υπάρχει κάποιο παρόμοιο προηγούμενο», συνεχίζει ο πρώην ευρωβουλευτής και καταλήγει: «Όλοι πρέπει να σέβονται το Κράτος Δικαίου, αυτή είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι σε κάθε ακραία ιδεολογία και τον νεοναζισμό».

Αναστάσιος Γ. Μαράς: "Οι Έλληνες δικαστές στέκονται στο ύψος τους"

8.jpg

Ο Αναστάσιος Γ. Μαράς, Δρ Θεολογίας, διδάσκων στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, δήλωσε στον "Τ.Θ." τα εξής: "Η εν λόγω δίκη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη, δίκη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε σε διάφορες πόλεις αποτελεί την απόδειξη του προαναφερόμενου ισχυρισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί της Δικαιοσύνης λειτούργησαν και για μια ακόμη φορά έπραξαν τα δέοντα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι Έλληνες δικαστές στέκονται στο ύψος τους. Μόνη ένσταση, και μόνιμο παράπονο όσων έρχονται σε επαφή με την ελληνική Δικαιοσύνη, είναι η ιδιαίτερα μεγάλη χρονική απόσταση από την έναρξη της διαδικασίας έως την περάτωσή της".

Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της»

9.jpg

Μετά την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα καταδίκης του φασισμού, της βίας και της μισαλλοδοξίας, από τις οποίες τόσο έχει βασανισθεί η Ελλάδα, ολόκληρη η ανθρωπότητα. Με τη σημερινή απόφαση έκλεισε ένα κεφάλαιο, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται. Η προσπάθεια για μια κοινωνία ανοιχτή, ευημερούσα και δημοκρατική. Με τις πολλές διαφορετικές γνώμες, απόψεις και ιδεολογίες, πάντα μέσα όμως στο πλαίσιο της δημοκρατίας, που με τόσο κόπο κατακτήσαμε. Η διατήρησή της πρέπει να είναι -και θα είναι- ο διαρκής αγώνας όλων μας».

Λάζαρος Κυρίζογλου: "Ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα..."

10.jpg

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε στον "Τ.Θ.": "Στη σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία μας, η απόφαση του Δικαστηρίου ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ