«Το 2020, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν. Άρα λοιπόν, το ίδιο θα συμβεί και με το Πολυτεχνείο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Γεραπετρίτη, Χαρδαλιά, Λιβάνιου, Σκέρτσου, ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ΓΓ Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου Θανάση Κοντογεώργη, Αρχηγού ΕΛΑΣ Μιχ. Καραμαλάκη και του Διοικητή Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη.
Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ακόμη αναφερόμενος στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου: «Νομίζω είναι μία ευκαιρία να γίνει μία πλατιά συζήτηση, με σεβασμό και κατάνυξη στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, να του αποδώσουμε το νόημα που πρέπει και όταν πια θα ανοίξει η χώρα, όταν θα κλείσει αυτή η περιπέτεια, είμαστε εδώ και πάλι, όλοι μαζί, να γιορτάσουμε όλες αυτές τις μεγάλες γιορτές που μας ενώνουν».
Να το γιορτάσουμε συμβολικά, με κατάνυξη και σεβασμό, όπως και τις άλλες επετείους, είπε ο υπουργός.
Εφόσον έχουμε απαγόρευσή δε νοείται να γίνει καμιά πορεία είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το αν θα πραγματοποιηθεί η πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Είναι ζήτημα κατανόησης από τα κόμματα, αλλά πιστεύω ότι τελικά η πορεία δεν θα γίνει πρόσθεσε ο κ Πέτσας. Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε χθες μήνυμα ενότητας ότι πολίτικη, επιστήμη και πολίτες είναι μαζί για να αντιμετωπίσουν την δύσκολη αυτή κατάσταση, είπε επίσης.
Αυξημένη η κίνηση στα διόδια – «Θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε ακόμη και στους αυστηρούς ελέγχους που θα γίνουν στα διόδια όλης της χώρας, για αυτούς που θα επιστρέψουν μετά την έξοδο των τελευταίων ημερών και τόνισε: «Πρέπει να είναι γνωστό σε όλους ότι επιτρέπεται η επιστροφή μετά το Σάββατο το πρωί, μόνο σε εκείνους που έχουν μόνιμη κατοικία στον τόπο επιστροφής τους».
Σημειώνεται ότι αισθητά αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στους εθνικούς δρόμους, καθώς πολλοί Αθηναίοι εγκαταλείπουν άρον άρον την πρωτεύουσα για τα χωριά τους, ενόψει των γενικών απαγορεύσεων λόγω κορονοϊού, που αρχίζουν από αύριο στις 6.00 το πρωί, έως τις 30 Νοεμβρίου.
Ήδη από τις 6.00 έως τις 9.00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών περισσότερα από 4.000 αυτοκίνητα, ενώ χτες, Πέμπτη, έφυγαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα 47.731 αυτοκίνητα έναντι 30.123 πού πέρασαν από τα διόδια την περασμένη Πέμπτη.
Η Τροχαία Αττικής περιμένει μεγάλη αύξηση σήμερα γι' αυτό είναι σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.
«Δεν νοούνται πλέον οι συγκεντρώσεις σπίτια, πλατείες…»
Κατά τα λοιπά ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας αφού υπογράμμισε ότι «σαρώνει όλη την Ευρώπη» δήλωσε: «Το ζητούμενο είναι να κρατήσει λίγο και να μην ξανάρθει ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι μας. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Η Ελληνική Αστυνομία είναι και θα είναι μέρα και νύχτα στους δρόμους, για να βοηθήσει στην εφαρμογή των μέτρων. H Ελληνική Αστυνομία στον καιρό της πανδημίας, είναι το ΕΣΥ της προστασίας μας. Θα είμαστε κοντά στους πολίτες μέρα-νύχτα, να βοηθήσουμε την εφαρμογή των μέτρων σας. Εύχομαι σε όλους καλό κουράγιο, καλή δύναμη, για εσάς στα σπίτια σας και για εμάς στους δρόμους».
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «ο εχθρός, ο βασικός εχθρός μας, είναι ο ιός και το βασικό όπλο του εχθρού μας, είναι οι συναθροίσεις. Δεν νοούνται πλέον, συγκεντρώσεις σε σπίτια, σε πλατείες, συναθροίσεις στους δρόμους. Αυτά δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτά. Κάνω έκκληση μη συναθροίζεσθε. Μη συγκεντρώνεστε τα βράδια σε διάφορα σημεία. Μη συγκεντρώνεστε πολλοί άνθρωποι στα σπίτια. Ουσιαστικά έτσι εξυπηρετούμε τη διάδοση. Από την άλλη θέλω να απευθύνω μία προειδοποίηση. Θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι αυστηροί έλεγχοι παρουσία εισαγγελέων, έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν τόσο μεγάλη ζημιά».