Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο όγκος των SMS στο 13033 κρίνει νέα μέτρα – Το όριο που βάζει ο Πέτσας

Οι απαντήσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Κατηγορηματικά αρνητικός σε "κόφτη" για την αποστολή SMS στο 13033 εμφανίστηκε, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. "Όχι" ήταν απάντηση του στην σχετική ερώτηση ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι "πρώτον, δεν υπάρχει κανείς κόφτης και δεύτερον, δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά". Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως πάνω από 4 εκατομμύρια μηνύματα δείχνουν χαλάρωση από τον κόσμο, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να προκύψουν νέα μέτρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης το 13033 δημιουργήθηκε "για να διευκολύνουμε τον κόσμο από το να τυπώνει χαρτιά και φόρμες". Σημείωσε, επίσης, ότι "υπάρχουν όμως πολίτες που έχουν κάνει φραγή σε 5ψηφια νούμερα και αυτό επηρεάζει την επικοινωνία με 13033", προσθέτοντας ότι "μεγάλο ρόλο παίζει το σήμα που παίζει κανείς". "Δεν υπάρχει θέμα "κόφτη” στα μηνύματα sms στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης", ανέφερε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, και πρόσθεσε ότι όπως και η μάσκα, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (105,8), ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι όσον αφορά στα sms, ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown. Όπως εξήγησε, το sms είναι σαν ένα κομμάτι χαρτί, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται.

"Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός", είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στο 13033.

Εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια SMS το Σαββατοκύριακο

Τα 8,6 εκατ. έφθασαν το Σαββατοκύριακο τα SMS στο 13033 για κυκλοφορία στους δρόμους τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.  Πρόκειται για 4,7 εκατ. μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατ. την Κυριακή, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το πρώτο λοκντάουν ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. 

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο (του λοκντάουν) ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο» διευκρίνισε. 

«Το σύστημα ανταποκρίνεται επαρκώς, είχαμε ελάχιστες αρρυθμίες στην αρχή, αλλά αν ο πολίτης έχει κάνει φραγή στα πενταψήφια πρέπει να μιλήσει με τον πάροχο για να τα λαμβάνει και να τα στέλνει» εξήγησε. 

«Δεν βλέπουμε εμείς τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα» ξεκαθάρισε δε. Όπως ανέφερε, τα περί 1 εκατ. μηνυμάτων για άθληση (6) που ανέφερε τη Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας ήταν κατά προσέγγιση. 

Για τα προβλήματα των πολιτών στην εξυπηρέτησή τους λόγω κορωνοϊού, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή ο κάθε πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού ψηφιακά με τα myKEPlive, δηλαδή μπορεί να μπει στο gov.gr να κλείσει ραντεβού ψηφιακά. «Χθες μόλις ενταθήκαν 34 δήμοι στην  υπηρεσία. Παρέχονται ήδη πάνω από 50 υπηρεσίες και υπάρχουν 4 υπηρεσίες ανά δήμο. Κλείνεις ραντεβού με τον αριθμό του Taxis. Λαμβάνεις έγγραφο μέσω mail ή με ταχυδρομείο δωρεάν» τόνισε. Μάλιστα, πρόσθεσε ο υπουργός, υπάρχει νέα υπηρεσία, μια ειδική κατηγορία εξυπηρέτησης ανθρώπων με προβλήτα ακοής, με την οποία μπαίνει στη συζήτηση τρίτο πρόσωπο που γνωρίζει νοηματική. 

Στέλιος Πέτσας: Να βλέπουμε νούμερα αρκετά πιο κάτω από τα 4 εκατομμύρια

Σε δηλώσεις του ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «Η περίοδος  με το δεύτερο lockdown δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων που χρησιμοποίησαν οι πολίτες σε όλη την Επικράτεια στην πρώτη φάση του lockdown ήταν 2,6 εκατομμύρια. Τώρα, αρκετοί από τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και χρησιμοποιούν πιο εύκολα το sms παρά το έντυπο μετακίνησης. Επιπλέον υπάρχει και μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που μετακινούνται για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Είναι περίπου 650.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα, περιμένουμε πάνω από 3 εκατομμύρια μηνύματα sms για μετακινήσεις. Θέλουμε να βλέπουμε νούμερα αρκετά πιο κάτω από τα 4 εκατομμύρια. Διαφορετικά σημαίνει ότι υπάρχει ίσως μια υπερβολική χαλάρωση ή κάποια υπερβολική μετακίνηση, που δεν δικαιολογείται για τους έξι λόγους που επιτρέπεται η μετακίνηση.

Η κόπωση είναι και ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην ανάγκη για ένα δεύτερο lockdown. Υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός, που όσο περνούσε ο καιρός και τα αποτελέσματα στη χώρα μας ήταν τόσο θετικά, οδηγούσε στην νοοτροπία «εντάξει, μπορεί να μην τηρούμε κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών». Αυτό ήταν το λάθος. Ένα μαζικό λάθος εφησυχασμού και χαλάρωσης, που μας οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό, η κόπωση συνυπολογίζεται στα μέτρα που λαμβάνουμε. Το Σαββατοκύριακο, είχαμε 181.138 ελέγχους στους οποίους εντοπίστηκαν περίπου 3.000 παραβάσεις. Είναι πραγματικά πάρα πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται αν συνεχιστεί ο μεγάλος όγκος των SMS είναι γεωγραφικά όρια μετακίνησης ή και πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά τις νυχτερινές μετακινήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπακογιάννης για επέτειο Marfin: Ό,τι ημέρα και να είναι, όπου και να είμαστε, δεν ξεχνάμε
«Για την Παρασκευή, τον Επαμεινώνδα, την Αγγελική και το αγέννητο παιδί της, το Πάσχα δεν ήρθε ποτέ» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων
Μπακογιάννης για επέτειο Marfin: Ό,τι ημέρα και να είναι, όπου και να είμαστε, δεν ξεχνάμε