Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προτάσεις Ευθυμίου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης

Στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νικόλαο Παπαθανάση, όσο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη

Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις που από την αρχή της πανδημίας έχει αναπτύξει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σε υγειονομικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο σε κυβερνητικά στελέχη για θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για την ενίσχυση των επαγγελματιών και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας τόσο στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νικόλαο Παπαθανάση, όσο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όπως επισήμανε η βουλευτής, η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος, αλλά και η εστίαση στη Θεσσαλονίκη, και γενικά ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, καθόσον, πέρα από το γενικό lockdown, προηγήθηκε στην πόλη τοπικό lockdown και τα καταστήματα λιανεμπορίου έκλεισαν δώδεκα ημέρες νωρίτερα συγκριτικά με άλλες μεγάλες πόλεις.

 «Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, βρίσκομαι σε επαφή και ανοιχτό διάλογο με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να γνωρίζω καλά τα οικονομικά ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και της λήψης των περιοριστικών μέτρων.

Αξιολογώντας επί του συνόλου τις ανάγκες κάθε κλάδου και τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία, συναντήθηκα με τον κ. Παπαθανάση, στον οποίο εγχείρησα υπόμνημα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και χρήζουν άμεσης επίλυσης, καθώς και προτάσεις για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο και για τον ίδιο σκοπό πραγματοποίησα τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σκυλακάκη, κατά την οποία επανέλαβα, μεταξύ άλλων, την πρότασή μου, που είχα καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, για ελαστικοποίηση των όρων δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», υπογράμμισε η Άννα Ευθυμίου.    

 Ειδικότερα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Άννα Ευθυμίου κατέθεσε τις προτάσεις της στους προαναφερόμενους Αναπληρωτές Υπουργούς για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξής τους, καθόσον η στήριξή τους συνεπάγεται και την στήριξη των εργαζόμενων σε αυτές και γενικότερα του κόσμου της απασχόλησης, καθόσον δίνουν 6 στις 10 θέσεις στην αγορά εργασίας.

 

Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, η βουλευτής τόνισε ότι είναι απαραίτητο να στηριχθούν με κριτήρια δανειοδότησης προσαρμοσμένα στα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ώστε να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η Άννα Ευθυμίου πρότεινε την επιδότηση των μικρομεσαίων καταστηματαρχών για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των πολυεθνικών εταιριών, σημειώνοντας ότι ο ΕΣΘ πρόκειται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να φιλοξενούνται τα e-shops όσων καταστημάτων δε διαθέτουν τέτοιου είδους υποδομή.

Επιπρόσθετα, η Άννα Ευθυμίου αναφέρθηκε στα καταστήματα εποχικών ειδών, των οποίων οι ιδιοκτήτες αγωνιούν για το αν θα προλάβουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, που παραδοσιακά αποδίδουν στα συγκεκριμένα καταστήματα βασικό κέρδος, για να επιβιώσουν τον υπόλοιπο χρόνο, δεδομένου ότι έχουν ήδη εφοδιαστεί με τις απαραίτητες προμήθειες και ανησυχούν μήπως το εμπόρευμά τους μείνει αδιάθετο. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής για το χώρο της εστίασης, λόγω του γεγονότος ότι τα εστιατόρια και τα καφέ ήταν από τα πρώτα που έκλεισαν με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, η Άννα Ευθυμίου κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την επιδότηση του κλάδου του επισιτισμού, για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους και να αντιμετωπίσουν τα χρέη που έχουν σωρευτεί, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αυτές και να διασωθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, κυρίως νέων σε ηλικία. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την επιδότηση του κλάδου για την αγορά και τοποθέτηση φίλτρων καθαρισμού αέρα, προκειμένου να καταστούν περισσότερο λειτουργικοί οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων τους. Παράλληλα, εστίασε στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων όλοι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτροδότηση και υπηρεσίες διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι η Άννα Ευθυμίου, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, επικοινώνησε πρόσφατα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Καπνοπώλη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Φιλοκώστα και Μιχάλη Επιτροπίδη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Ορίστηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Βρέθηκαν μετά από ελέγχους στην αγορά - «Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους» είπε ο Κώστας Σκρέκας
Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Χριστίνα Μπόμπα: Χωρίς μαγιό σε παραλία – Η απάντηση σε αρνητικά σχόλια (ΦΩΤΟ)
«Μήπως να απενοχοποιήσουμε λίγο το γυμνό και τις σεμνοτυφίες και να ασχολούμασταν περισσότερο με τα ταμπού και τις προκαταλήψεις;»
Χριστίνα Μπόμπα: Χωρίς μαγιό σε παραλία – Η απάντηση σε αρνητικά σχόλια (ΦΩΤΟ)