Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τροπολογία ΚΙΝΑΛ για ΦΠΑ 6% σε εστίαση και διαμονή το 2021

Τη σχετική τροπολογία κατέθεσε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος

Την εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% από το 13% σήμερα για το 2021,  με δυνατότητα αξιολόγησης του μέτρου στο τέλος του έτους για τη συνέχισή του, προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, με σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στόχος της τροπολογίας, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι η στήριξη του ελληνικού τουρισμού το κρίσιμο για την ελληνική οικονομία νέος έτος μετά το σφοδρό πλήγμα που υπέστησαν τα έσοδά του από την πανδημία, καθώς και των κλάδων της εστίασης και διαμονής, ώστε να καταστούν προσιτοί και στους Έλληνες καταναλωτές ενόψει της ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου, το οποίο εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου  «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων»

Θέμα: «Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο 6 % στην εστίαση και στη διαμονή»

Εισηγητική έκθεση

Άρθρο 

Εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6 % στην εστίαση και στη διαμονή

Η εστίαση και η διαμονή αποτελούν ένα κλάδο με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2019 τους αναλογεί το 7,84% του ΑΕΠ και το 12,5% της απασχόλησης. Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι κλάδοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί και για την εξωστρέφεια της χώρας καθώς συμβάλουν σημαντικά στην προσέλκυση των ξένων επισκεπτών της χώρας οι εισπράξεις των οποίων το 2019 ήταν περίπου 18 δισ. εκ. ή 9,6% της ΑΕΠ ενώ η συνολική επίδραση του Τουρισμού υπολογισμού υπολογίζεται για το  2019 στο 20,8% του ΑΕΠ και στο 21,7% της απασχόλησης σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Το 2020 αποδείχθηκε μια καταστροφική χρονιά για τις τουριστικές εισπράξεις οι οποίες προβλέπεται να προσγειωθούν στο 20% των αντίστοιχων του 2019 παρά τα αδικαιολόγητα  χαλαρά πρωτόκολλά ελέγχου των επισκεπτών της χώρας την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν πλήξει με σφοδρότητα τους κλάδους της εστίασης και της διαμονής δημιουργώντας για χιλιάδες από αυτές ζητήματα επιβίωσης.

Το 2021 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά την οποία τόσο ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να υποστηριχτεί ενώ ειδικά οι κλάδοι της εστίασης και διαμονής πρέπει να καταστούν προσιτοί και για τους Έλληνες καταναλωτές, εν όψει της ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων. Για αυτό με την προτεινόμενη διάταξη μεταφέρονται οι συντελεστές των υπηρεσιών εστίασης και της διαμονής από το μειωμένο συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή που ορίζεται σε 6% για το έτος αυτό, με την προοπτική να αξιολογηθεί εκ νέου το μέτρο στο τέλος του 2021, προκειμένου να συνεχιστεί.

Τροπολογία – Προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου  «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων» προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:

Άρθρο

Εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6 % στην εστίαση και στη διαμονή

1. Στο Παράρτημα III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως ισχύει, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α. Η παρ. 2 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τροποποιούνται και αντικαθίσταται ως εξής:

«. Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα για τις οποίες ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»

2. Η παρ. 6 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τροποποιούνται και αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία για τις οποίες ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»

2. Οι διατάξεις του Παραρτήματος III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)», του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000, όπως τροποποιούνται από την παρ. 1, εφαρμόζονται από την 1η.1.2021 έως και την 31ή.12.2021

Oι Προτείνοντες Βουλευτές

ΦΩΦΗ (ΦΩΤΕΙΝΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ 

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ 

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ 

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ     

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

Πηγή: skai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Νομοσχέδιο για στήριξη συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη - Αντιδράσεις κομμάτων
Στο επίκεντρο της διαφωνίας των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκε ο μη διαχωρισμός των διατάξεων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, από...
Βουλή: Νομοσχέδιο για στήριξη συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη - Αντιδράσεις κομμάτων