Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Ερώτηση δυο βουλευτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας. Μεταξύ άλλων, ζητούν να ενημερωθούν ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να δοθεί άμεση και οριστική λύση του κτιριακού με μεταβίβαση του κτιρίου της οδού Φράγκων στην κυριότητα του Κ.Ω.Θ. ώστε να αποκτήσει επιτέλους τον δικό του χώρο  το ιστορικό αυτό μουσικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στην ερώτηση επισημαίνουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του Κ.Ω.Θ.

Αναλυτικά η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το μοναδικό Κρατικό Ωδείο της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1914. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της χώρας συνολικά, αποτελεί βασικό εκπαιδευτικό παράγοντα, ενώ καθηγητές και απόφοιτοι του διαπρέπουν εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, επιπλέον η βιβλιοθήκη του, έχει στα αρχεία της σπάνιο και πρωτότυπο υλικό. Το Κ.Ω.Θ. , που είναι Ν.Π.Δ.Δ., εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι μαθητές του εισάγονται σε αυτό έπειτα από εισαγωγικές εξετάσεις και στη συνέχεια φοιτούν δωρεάν.

Παρά τη μεγάλη του αυτή προσφορά, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης οδηγείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις στην απαξίωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και πολλά χρονιά, το Ωδείο βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλά προβλήματα, τα οποία ισχύουν μέχρι και σήμερα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία το Κόμμα μας έχει πραγματοποιήσει σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για τα ζητήματα αυτά (8809/15.04.2010, 16863/24.05.2011, 457/10.01.2012, 472/31.01.2012, 11951/17.06.2013, 2012/25.09.2013, 5685/22.12.2013, 98/16.02.2015) προς τους αρμόδιους Υπουργούς  κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, όμως καμία δεν είχε στον προσανατολισμό της να λύσει τα προβλήματα του Ωδείου. Αντίθετα όλες αυτές οι κυβερνήσεις πορεύθηκαν στο δρόμο της εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, συντηρώντας και οξύνοντας ένα  ασφυκτικό πλαίσιο, για οτιδήποτε προσφέρεται δωρεάν στον πολιτισμό.

Επισημαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του Κ.Ω.Θ. Οι προσλήψεις εξαιρούνται από τις διαδικασίες Α.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με νόμο του 1991 και πραγματοποιούνται από μια 3μελή επιτροπή αφού προηγηθούν δημόσιες προκηρύξεις και γραπτές εξετάσεις. Μάλιστα, εδώ και χρόνια, το προσωπικό που αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων του Ωδείου, προσλαμβάνεται αποκλειστικά με έκτακτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες συμβάσεις ανανεώνονται επί 13-15 χρόνια συνεχώς.

Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα καθεστώς εργασιακής ομηρίας, την ώρα μάλιστα που οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των επιπέδων (μουσικού, διοικητικού, τεχνικού) είναι τεράστιες ακόμα και με αυτό το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ. Σήμερα στο Κ.Ω.Θ. έχουν απομείνει μόλις 15 μόνιμοι εργαζόμενοι –από τους οποίους οι περισσότεροι συνταξιοδοτούνται σε 3-4 χρόνια- και 15 αορίστου χρόνου. Να σημειώσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι στο Κ.Ω.Θ. παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες, ακόμα και για 1 ολόκληρο χρόνο. Σε σχετικές Ερωτήσεις του Κόμματος μας οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούσαν τις Διοικήσεις να διαχειριστούν ανάλογα τις ολοένα και πιο μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, ενώ Υπουργός του σημερινού κυβερνόντος κόμματος της ΝΔ, παρότρυνε στην εξεύρεση χορηγών (Συνεδρίαση ΟΖ΄, 06.02.2012 – Επίκαιρη Ερώτηση αρ.πρωτ. 472/31.01.2012).

Χρονίζει όμως και το κτιριακό πρόβλημα του Κ.Ω.Θ., το οποίο φιλοξενείται, με συμβολικό ενοίκιο, στο κτίριο του Ε.Φ.Κ.Α. επί της οδού Φράγκων. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την παραλίγο έξωση του Κ.Ω.Θ. παρά την ύπαρξη ήδη από το 2006 Υπουργικής Απόφασης και συγκεκριμένα η με αριθμ. πρωτ.: ΥΠΠΟ/ ΔΙΝΣΑΚ/ 99210/ 2793/ 29-11-2006 με την οποία εγκρίθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά του κτιρίου από το ΥΠΠΟ, υπογεγραμμένη από τότε Υπουργό του σημερινού κυβερνόντος κόμματος της ΝΔ, καθώς επίσης και έκθεση εκτίμησης από Επιτροπή Εκτίμησης Αξίας Απαλλοτριωμένων Ακινήτων του Ν.2882/2001, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί από καμία κυβέρνηση που πέρασε.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κ.Ω.Θ. είναι διατηρητέο και σωστά υπόκειται στην επίβλεψη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης, γεγονός όμως που  δημιουργεί καθυστερήσεις και προβλήματα στη συντήρησή του, λόγω του μεγάλου κόστους που καλείται αν καλύψει το Κ.Ω.Θ. με την μικρή κρατική χρηματοδότηση που του δίνεται. Την δια ώρα όμως υφίστανται σοβαρά προβλήματα ακόμα και επικινδυνότητας στο κτίριο, ενώ εδώ και 6 μήνες έχουν τοποθετηθεί ικριώματα-σκαλωσιές για τη στήριξη τοιχωμάτων του ενόψει και της συντήρησής του. Επιπλέον, σήμερα, εξαιτίας και της πανδημίας, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα για ύπαρξη βοηθητικού κτιρίου ώστε να στεγάζονται δραστηριότητες του Κ.Ω.Θ. 

Όλα όσα αναφέρθηκαν είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης του πολιτισμού από όλες τις κυβερνήσεις, που έχουν εκχωρήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μουσική παιδεία στους ιδιώτες και ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να χρηματοδοτηθεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία, η αναβάθμιση του ρόλου του και να καλύψει τις οξυμμένες ανάγκες του;
  • Να δοθεί άμεση και οριστική λύση του κτιριακού με μεταβίβαση του κτιρίου της οδού Φράγκων στην κυριότητα του Κ.Ω.Θ. ώστε να αποκτήσει επιτέλους τον δικό του χώρο  το ιστορικό αυτό μουσικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
  • Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό, με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του Κ.Ω.Θ. 

Οι βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε