Skip to main content

Χριστούγεννα: Το όριο για άτομα ανά σπίτι, ρεβεγιόν – Οι 5 αυστηρές απαγορεύσεις

Τα μοντέλα που «βλέπει» η κυβέρνηση και ποια μέτρα έχουν κλειδώσει

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Τ.Θ.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα, κι αυτό είναι κάτι που πλέον έχει γίνει «κτήμα» όλων των Ελλήνων, αλλά και των υπόλοιπων λαών του πλανήτη που βιώνει την πανδημία του κορωνοϊού με διαφορετική ένταση μέτρων, αλλά με κοινό τους άξονα τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και την συνάθροιση πολιτών.

Πλέον, η Ελλάδα έχει αποκτήσει μία καλή εικόνα από τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι είναι οι αρμόδιοι για να αποφασίσουν το τελικό σχέδιο των φετινών εορτών για τη χώρα μας. Ωστόσο, ήδη αρκετά κομμάτια αυτού του σχεδίου έχουν αποφασιστεί και δεν πρόκειται να αλλάξουν άσχετα με την ελπίδα όλων να καταφέρει η χώρα να ρίξει τα κρούσματα, δίνοντας «ανάσα» στο υπό πίεση σύστημα υγείας που ειδικά στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και πέραν των δυνατοτήτων του.

Ας δούμε συνοπτικά τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» για τις γιορτές

  1. Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό
  2. Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00 το βράδυ
  3. Απαγόρευση συναθροίσεων  με όριο ατόμων στα σπίτια
  4. Κλειστά όλα τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα
  5. Κλειστά όλα τα σχολεία για όλες τις βαθμίδες μέχρι το 2021

Υπό επεξεργασία εξακολουθεί να βρίσκεται το σχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, όπως έχει ήδη γράψει το TyposThes καθώς τη Δευτέρα (7/12) ανοίγουν τα εποχικά και στη συνέχεια θα αποφασιστεί το πιθανό άνοιγμα όλων των καταστημάτων (δείτε ΕΔΩ).

Τι θα ισχύει στα σπίτια για τα ρεβεγιόν

Έχοντας την γνώση πως παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο να εμποδιστούν οικογένειες από το να γιορτάσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μαζί, η ελληνική κυβέρνηση και οι επιστήμονες «κοιτούν» τα μοντέλα που θα εφαρμοστούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελετούν το όριο ατόμων ανά σπίτι που θα ισχύσει σε αρκετές χώρες (π.χ. Γερμανία και Ισπανία), με πλαφόν τα 10 άτομα. Για αυτό το ζήτημα έχει επί της ουσίας τοποθετηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας σχέδιο για μία συν μία οικογένεια. «Θα είμαστε πολύ αυστηροί, θα επιτρέψουμε μία οικογένεια συν μία ακόμη. Διαλέξτε μία οικογένεια αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα και αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως «Το πιο σημαντικό για τα Χριστούγεννα είναι να αποφύγουμε τις συνάξεις σε σπίτια».

Στον ίδιο τόνο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σήμερα (5/12) πως «Το πνεύμα των γιορτών είναι κάτι το οποίο το έχουμε μέσα μας. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η ομοψυχία και όλα αυτά τα οποία ευχόμαστε κάθε Χριστούγεννα. Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός πρόσφατα ότι  οι οικογένειες θα πρέπει να γιορτάσουν στο σπίτι τους, ενδεχομένως με μια ακόμη οικογένεια. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, η γενική κατεύθυνση».

Πέτσας: Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας για την χαλάρωση των μέτρων: «Από την αρχή, όπως και όλοι οι επιστήμονες, συνιστούσαμε στους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα. Όταν έχεις ένα πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, όπως είναι ο κορωνοϊός, εδώ και δέκα μήνες, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια κόπωση στους πολίτες και είναι πιο δύσκολο  να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα, όπως τα τηρούσαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε πριν. Τα μέτρα δεν είναι χαλαρά, είναι αυστηρά. Εδώ και πέντε εβδομάδες για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί πολύ σκληρές απαγορεύσεις, ενώ έχει ακολουθήσει και το γενικό lockdown.

Θα πάμε σταδιακά στη χαλάρωση των μέτρων. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ετοιμαζόμαστε να διαμορφώσουμε τις πτυχές ολόκληρου του σχεδίου μας και θα τις ανακοινώσουμε στις αρχές της άλλης εβδομάδας ώστε να ξέρουν οι πολίτες- νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τι τους ξημερώνει από τις 14 του μήνα. Ανοίγουν τώρα κάποια καταστήματα λίγο πάνω από 100, για αμιγώς εποχιακά είδη, κάτι που θα δώσει ίσως και μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας. Και με προσοχή πάντα θα ανοίξουμε και άλλους τομείς της δραστηριότητας μας.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγήσεις από την Επιτροπή των Ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά Περιφέρεια. Έχουμε τονίσει ότι υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, που πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Τέτοιες εστίες για παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις τοπικών γιορτών. Βλέπουμε επίσης σε ορισμένες περιοχές έχει φύγει η διασπορά από τα αστικά κέντρα και έχει μεταφερθεί σε χωριά και κωμοπόλεις, με αποτέλεσμα -επειδή υπάρχει η ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της οικειότητας- να μεταδίδεται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, πολύ πιο εύκολα ο ιός. Αυτό θέλει μια προσοχή απ’ όλους μας και μια μεγαλύτερη εγρήγορση. Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, πάντως, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή. Η σταδιακή, άρση των μέτρων ήταν από την αρχή στις προθέσεις μας. Θα αρχίσει  από τα πεδία τα οποία δεν έχουν τόσο υψηλή μετάδοση, και σιγά-σιγά θα επεκταθεί σε υπόλοιπους τομείς της δραστηριότητας. Επομένως, το λιανεμπόριο θα ανοίξει, αλλά σταδιακά».

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο σχέδιο των εμβολιασμών με 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα και δυνατότητα εμβολιασμού 2.117.440 πολιτών τον μήνα. Όπως είπε «Σημασία έχει ποια είναι η προτεραιοποίηση και τα logistics. Θα έχουμε τέλος Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου τα εμβόλια και θα κοιτάξουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Στην αρχή, σίγουρα, θα είναι το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευάλωτοι, όπως οι συμπολίτες μας άνω των 65 και αυτοί με υποκείμενα νοσήματα. Μετά θα προχωρήσουμε στον γενικό πληθυσμό. Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά. Μεγάλη σημασία έχει η προτεραιοποίηση, ώστε να ξέρει κάθε συμπολίτης μας πότε περίπου θα εμβολιαστεί. Αυτό θα το έχουμε σε λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθεί.

Οι πολίτες θα πειστούν βλέποντας τον εμβολιασμό σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Βρετανία, στη Ρωσία. Θα βλέπουν επίσης το παράδειγμα κάποιων ανθρώπων που θα εμβολιαστούν στην αρχή, είτε υγειονομικοί, είτε, -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός- το πολιτικό προσωπικό. Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να δουν οι πολίτες  ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν. Τις επόμενες ημέρες, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα.

Φαίνεται ότι θα προχωρήσει και η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων αυτό. Έχουμε στο οπλοστάσιό μας, όχι μόνο το εμβόλιο, αλλά και μια καλύτερη αγωγή για τους συμπολίτες μας που τη χρειάζονται. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα το τελευταίο διάστημα με  τη δημιουργία ενός rapid test. Είμαστε στη φάση -μετά την κατοχύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας- της εμπορικής εκμετάλλευσης. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί γρήγορα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να έχουμε ένα εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια rapid test».

Στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών «όσο χρειαστεί»

Η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διεμήνυσε ο κ. Πέτσας αναφέροντας πως «Όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση και όσο παίρνουμε μέτρα προστασίας που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως για παράδειγμα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία έχει φτάσει, ήδη, στην τέταρτη φάση, με πολύ μεγάλη επιτυχία και ένα μεγάλο της μέρος, το 50%, πλέον, δεν επιστρέφεται. Είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και θα συνεχιστεί. Επίσης, θα συνεχίσουμε τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. Και θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειάζεται για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρόνο χρειαστεί. Θυμίζω ότι στον Προϋπολογισμό του 2021, που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, προβλέπεται ένα σημαντικό ποσό, περίπου 7,5 δις ευρώ, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, εάν χρειάζεται, όλους τους Έλληνες και τους πρώτους μήνες του 2021.

Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι όπου χρειάζεται και μπορούμε να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που δεν έχουν τύχει κάποιας στήριξης από την Πολιτεία, θα το κάνουμε. Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς θα δούμε πώς μπορεί να ενισχυθούν αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή. Είχαμε και τις ανακοινώσεις των προηγουμένων ημερών από τον κ. Κικίλια για την προσέλκυση γιατρών. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τέτοιου είδους στοχευμένες παρεμβάσεις. Ευρύτερες παρεμβάσεις, είναι κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Πηγαίνουμε πάντα προσεκτικά. Δείξαμε όλους αυτούς τους μήνες του 2020 ότι η σύνεση επιβραβεύεται, με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να έχουμε ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Θα εξακολουθήσουμε με σύνεση, αλλά ταυτόχρονα και με στοργή και με ενδιαφέρον να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».