Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδράσεις για την ανακοίνωση Μητσοτάκη για αύξηση στα πρόστιμα στα 500 ευρώ

Tι αναφέρει η αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής πως το πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων για χρήση μάσκας και άσκοπη μετακίνηση αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας το λόγο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού είπε ότι η κυβέρνηση μοιάζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο με την καταστολή παρά με την πρόληψη. Άσκησε επίσης κριτική στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά, «δηλαδή ένας εργαζόμενος για μια μικρή καθυστέρηση μπορεί να πληρώσει σε πρόστιμο σχεδόν το σύνολο του μισθού του». Πρόσθεσε ότι ο μέσος πολίτης αισθάνεται αδικημένος γιατί την ώρα που δεν μπορεί να πάει μέχρι το περίπτερο μετά τις 9:00, αυτοί που διαθέτουν χρήματα μπορούν να πάνε στο Ντουμπάι χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανένα.

«Είναι θέμα χρημάτων η τήρηση των μέτρων; Ήταν μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «αισχρή και οριζόντια τιμωρητικότητα χωρίς κοινωνική ευαισθησία» και τόνισε ότι αυτή η λογική «υπονομεύει τα μέτρα».

Φίλης: Η αύξηση του προστίμου στα 500€ πρέπει να ανακληθεί

Δήλωση για την αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ και από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, που ζητά ανάκληση της απόφασης

«Από την αρχή της πανδημίας, ο Έλληνας πολίτης με την υπεύθυνη συμπεριφορά του αποδείχθηκε ο κυριότερος συντελεστής στη μάχη για τον περιορισμό της, πριν ακόμα τους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές. Κι αυτό, επειδή πείστηκε από τους επιστήμονες ότι τα μέτρα προφύλαξης σώζουν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά τους πιο αδύναμους και ευπαθείς ανάμεσα στους συγγενείς και συμπολίτες. Η μάσκα ας πούμε, προστατεύει όχι μόνο τον ίδιο το χρήστη αλλά ακόμα περισσότερο τον περίγυρό του. Για αυτό αποτελεί ύψιστο κοινωνικό καθήκον η σωστή και διαρκής χρήση της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν ήδη αρνητική η απόφαση διπλασιασμού του προστίμου για παραβάσεις (από 150 σε 300€) στις αρχές Νοεμβρίου και -προσωπική μου άποψη- είναι παντελώς αναιτιολόγητη η νέα αύξηση στα 500€ (+67%) την οποία εξήγγειλε προ ολίγο ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Χωρίς να επικαλεστεί κανένα πραγματικό στοιχείο αύξησης της παραβατικότητας και επιπλέον σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, με το μισό πληθυσμό να έχει μείνει άνεργος ή με την επιχείρηση κλειστή. Είναι αδιανόητο δε, το ποσό του προστίμου να είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε μηνιαία ενίσχυση δίνει το κράτος, και αυτή σε ελάχιστο αριθμό δικαιούχων.

Αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι 500€ πρόστιμο δεν πονούν το ίδιο όλους τους συμπολίτες μας, ούτε ότι μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι επιβάλλονται στο δρόμο με την ίδια «ζέση», ανεξαρτήτως της εμφάνισης ή της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει ο παραβάτης. Αντιθέτως: είδαμε με ποιο τρόπο τα πρόστιμα «αξιοποιούνται» σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώνονταν από τον εργοδότη να παραβούν το ωράριο ή σε βάρος πολιτών που συμμετείχαν σε ενοχλητικές για την κυβέρνηση διαδηλώσεις (παρόλο ότι έγιναν με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις) και... δεν αξιοποιούνται όταν για παράδειγμα αφορούν πιστούς έξω από εκκλησίες.

Η υπεύθυνη πολιτεία, οφείλει να επιδιώξει η ακόμα μεγαλύτερη -από την ήδη υψηλή- συμμόρφωση να έρθει μέσα από την πειθώ. Διαφορετικά, η ανταπόκριση των πολιτών υπό τον πέλεκυ ενός υπερβολικά αυστηρού προστίμου, κινδυνεύει να περιπέσει στο «φαίνεσθαι» (όταν περνούν μπροστά από αστυνομικό) και να μην αφορά τη ουσία. Οι προφυλάξεις δηλαδή να αμβλυνθούν ή να πάψουν τελείως να τηρούνται μακριά από την κοινή θέα.

Παρομοίως: η εθνική προσπάθεια για συμμετοχή στον εμβολιασμό όλων των πολιτών, ακόμα και εκείνων που φοβούνται κάποιες δευτερεύουσες και σπάνιες παρενέργειες, θα γίνει και πάλι με την πειθώ, επειδή αυτό είναι το ατομικά και κοινωνικά υπεύθυνο. Κανείς δεν έχει διανοηθεί ακόμα να... απειλήσει με πρόστιμο όποιον δεν εμβολιαστεί.

Καμιά υπερβολή δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Να ανακληθεί η αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας αν χρειαστεί» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»