Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χωρίζονται στα 2 τα καταστήματα: Άνοιγμα 5/4, αλλά όχι για όλους – Οι αστερίσκοι

Στη σκιά της ανακοίνωσης του «μαύρου» ρεκόρ με 4.340 κρούσματα η σημερινή συνεδρίαση

Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ως ολομέλεια αντί για Παρασκευή ως είθισται, με στόχο να υπάρξει ένα νέο «μείγμα» μέτρων που θα οδηγήσει σε καλύτερη εφαρμογή και τήρηση των απαγορεύσεων ώστε να επιτευχθεί η μείωση των κρουσμάτων, προτού η πίεση στο ΕΣΥ γίνει ακόμη πιο ασφυκτική απ’ ότι είναι σήμερα.

Παρά το χθεσινό μούδιασμα που προκάλεσε η ανακοίνωση του αρνητικού ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει τους 741, και τις προβλέψεις ειδικών για περαιτέρω αύξηση αυτών των δεικτών τις επόμενες ημέρες η εισήγηση της κυβέρνησης προς την Επιτροπή παραμένει προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Έτσι η συνεδρίαση των ειδικών καλείται να πάρει αποφάσεις με την προσοχή όλων να επικεντρώνεται σε 3 κυρίως ζητήματα και συγκεκριμένα σε:

  • Άνοιγμα για λιανικό εμπόριο
  • Άνοιγμα για σχολεία
  • Άνοιγμα για διαδημοτικές μετακινήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη μεριά της κυβέρνησης υπάρχει εισήγηση για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Αν και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό βέβαια, φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει πως τα καταστήματα θα χωριστούν στα δύο, σε μεγάλα και μικρά, καθώς κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. 

Ως προς τα σχολεία όλα δείχνουν πως το άνοιγμα τους πάει για 12 Απριλίου και θα αφορά Λύκεια και ίσως και τα Γυμνάσια. Και εδώ υπάρχει διαχωρισμός καθώς τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν ακόμη αργότερα. «Κλειδί» για τη λειτουργία των σχολείων θεωρείται η χρήση των self tests.

Τέλος αυτό που φαίνεται που έχει κλειδώσει ως προς τη χαλάρωση των μέτρων, είναι η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των δήμων, καθώς το μέτρο κρίνεται πως δεν απέδωσε.

Στόχος με την ανακοίνωση των μέτρων είναι να γίνει σαφές πως το άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν αποτελεί σήμα χαλάρωσης της κοινωνίας, αλλά ένας τρόπος να τηρηθούν πιο αυστηρά τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ.

Πελώνη: Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε από το lockdown 

«Κατ' αρχάς δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ' το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 «Evening Report». Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε ερώτηση για το πώς μπορεί να εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων όταν τα κρούσματα βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ και πολύ ψηλότερα από την αρχή του lockdown.

«Δεν παραγνωρίζει κανείς την έξαρση αυτή που αποτυπώθηκε σήμερα ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα άρα θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών που είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα». Τόνισε ότι θα αναζητηθεί μία χρυσή τομή εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα και βέβαια και η Επιτροπή που είναι αυτή που τα αξιολογεί καθημερινά και κάνει παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στο σημείο αυτό υπογράμμισε ακόμη πως κρούσματα βλέπουμε και σε άλλες χώρες και στο Ισραήλ που έχει προχωρήσει πολύ στον εμβολιασμό αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης που πρέπει να κοιτάμε. «Κρούσματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Παράλληλα είναι οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι δείκτες είναι πιο σημαντικοί», είπε.

«Το ΕΣΥ άντεξε, αντέχει και θα αντέξει», τόνισε στη συνέχεια η κ. Πελώνη αναγνωρίζοντας ότι προφανώς δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις αλλά και θεωρώντας θετικό πως δεν ακούστηκαν πύρινοι λόγοι από τους αρμόδιους. «Ελπίζω όλοι να αντιληφθούν την πραγματικότητα και αυτό που λέμε από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ ότι ολόκληρο το Σύστημα είναι ενιαίο και όλη η χώρα είναι μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια».

«Η Επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση προφανώς αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών και όλες τις παραμέτρους, δημόσιας υγείας που είναι το πρωτεύον, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες. Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή ένα πλαίσιο με βάση και τα self tests αυτό το νέο εργαλείο που έχουμε πει ότι θα προστεθεί στη στρατηγική μας για τη διαχείριση της πανδημίας συν όλα τα άλλα εργαλεία ως ένας νέος πυλώνας. Είναι κάτι που το είχε ζητήσει η Επιτροπή που έβαλε και τις προδιαγραφές. Με βάση και αυτό το συμπληρωματικό εργαλείο λοιπόν παρουσιάστηκε ένα μενού επιλογών για το πώς θα μπορούσαν εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα να ξεκινήσουν κάποιες ελεγχόμενες δραστηριότητες χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση και με πολύ μεγάλη ασφάλεια», ανέφερε η κ. Πελώνη.

Υπογράμμισε πάντως αναφορικά με τα self tests ότι πρόκειται για ένα συμπληρωματικό εργαλείο και σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει τους τυχαίους και στοχειοποιημένους ελέγχους ούτε βέβαια τον βασικό πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής που είναι ο εμβολιασμός. Σύντομα, όπως είπε, θα ανακοινωθεί το πλαίσιο εφαρμογής τους.

«Οι επιστήμονες θα μας πουν τι μπορούμε να αντέξουμε από το μενού επιλογών που έχει καταρτιστεί. Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, υπάρχουν προτεραιότητες και σε αυτή τη φάση, είναι το λιανεμπόριο και τα λύκεια. Δεν εννοούμε βέβαια ότι αυτά θα γίνουν αυτόματα και μέσα σε μια μέρα. Θυμίζω ότι υπάρχει η συνεδρίαση της Επιτροπής αύριο και θεωρώ ότι χρειάζονται και κάποιες ανάσες ελευθερίας με μια νέα συμφωνία με τους πολίτες», πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κόπωση αλλά και πως ανοίγει ο καιρός κι αυτό ίσως διευκολύνει τα πράγματα για κάποιους ανοιχτούς χώρους. Διευκρίνισε ωστόσο πως σε όποιο βαθμό επιτραπεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα όπως για παράδειγμα ενδεχομένως η διαδημοτική μετακίνηση, δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση ανεκτά φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού σε μικρές πλατείες και αλλού. Αν ανοίξουν κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης, όπως είπε, δεν θα γίνουν ανεκτά τέτοια φαινόμενα.

Σε ερώτηση αναφορικά με το μορατόριουμ με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κ. Πελώνη απάντησε ότι δεν είδε μορατόριουμ και η σημερινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή δεν παραπέμπει σε διάθεση συνεννόησης αλλά σε πόλωση και διχασμό.

Η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο και δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης για τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που ζει ολόκληρος ο πλανήτης, είπε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ανέφερε μάλιστα την περίπτωση της Γερμανίας και τη «συγγνώμη» της Γερμανίδας καγκελαρίου και επανέλαβε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά «αυτό που υπάρχει και πρέπει να κρατήσουμε είναι να σκεφτούμε πού ήμασταν πέρυσι τέτοιον καιρό, πού είμαστε σήμερα και το λέω αυτό γιατί είμαστε πλέον πιο ώριμοι, γνωρίζουμε περισσότερα και δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Έχουμε πλέον αυτό το δώρο του εμβολίου που όσο προχωράμε χτίζεται το τείχος ανοσίας που θα μας βοηθήσει σε άρση περιοριστικών μέτρων και να βρούμε μια άλλη κανονικότητα».

Κλείνοντας η κ. Πελώνη τόνισε ότι η στόχευση είναι ό,τι γίνει και εφόσον γίνει, να γίνει ελεγχόμενα, σταδιακά, με απόλυτη ασφάλεια ακριβώς για να μην ξαναχρειαστεί να υπάρξει πισωγύρισμα. «Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και καλό είναι να κοιτάμε και γύρω μας, τι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο» πρόσθεσε, κάτι που όπως είπε απαντά και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Τα κρούσματα χθες έσπασαν τα κοντέρ 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις χθες ήταν 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11,84%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Γεωγραφική κατανομή των 4.340 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 4.340 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:  

  • 261 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής  
  • 277 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών  
  • 274 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 
  • 149 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
  • 535 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 
  • 227 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών  
  • 350 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς 
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων   
  • 535 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ανδρου
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας  
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας 
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας   
  • 135 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας 
  • 56 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας 
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών  
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας 
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 80 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας 
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας 
  • 13 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου  
  • 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας 
  • 47 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας 
  • 92 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου  
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου 
  • 6 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας  
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιθάκης
  • 53 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων 
  • 31 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας 
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου 
  • 35 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας 
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου 
  • 25 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς  
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας 
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας 
  • 34 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς 
  • 167 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης   
  • 51 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας 
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κω 
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας  
  • 125 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας   
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου  
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Λήμνου
  • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας 
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε.Μήλου
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου  
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας  
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης 
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου 
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου 
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών 
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων 
  • 31 κρούσματα  στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 44 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας 
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας 
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας 
  • 41 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων 
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου  
  • 20 κρούσματα στο Αγιο Ορος
  • 133 κρούσματα υπό διερεύνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 για το Βιετνάμ
ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ