Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Nίκο Δένδια

Για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στις 10:30.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Άγκυρα.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Ν. Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση.

ΥΠΕΞ: Κατάθεση προτάσεων για θετική ατζέντα με την Τουρκία

Η Ελλάδα προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως «αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν».

Όμως, ταυτόχρονα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

«Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών και στο πλαίσιο αυτό αντιλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας». Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η ελληνική πλευρά, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης συγκεκριμένα σημεία.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ανάρτηση Γεωργιάδη

«Όσο βλέπεις τα χθεσινά στην Άγκυρα τόσο αισθάνεσαι υπερηφάνεια. Η Εξωτερική Πολιτικής της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχει αλλάξει τα δεδομένα δεκαετιών και η Τουρκία πλέον ξέρει ότι απέναντί της έχει μία Ελλάδα που δεν τη φοβάται. Μπράβο μπράβο μπράβο!», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.


Αβραμόπουλος: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και τ. Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολιάζοντας τη στάση που τήρησε ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είναι αλήθεια, ότι προκλήθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και άνοιξε όλη τη βεντάλια των σχέσεων και των ζητημάτων με την Τουρκία, μονάχα που διευκρίνισε -το λέω και εγώ αυτό, γιατί έχω διατελέσει σ΄ αυτή τη θέση- ότι η μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε λέγοντας: « Από την ώρα που ο κ. Τσαβούσογλου του έθεσε το θέμα μειονότητας της Δυτικής Θράκης, όφειλε να απαντήσει και πολύ ορθά έκανε μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα, ποιο είναι το ζητούμενο; Το ζητούμενο αυτής της συνάντησης στην Άγκυρα και της άλλης που θα γίνει στην Αθήνα, θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει, είναι οι δύο χώρες να βρούνε ένα δρόμο να κινηθούν προς τα εμπρός για να αποφευχθεί ο άλλος δρόμος, τον οποίον ούτε θέλουμε να συζητάμε. Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες η Ελλάδα τελεί κάτω από μεγάλη πίεση προκλήσεων από τη γειτονική Τουρκία».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνέντευξή του, επισήμανε επίσης: «Εκεί που τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική, η συνεννόηση είναι και σε διαπροσωπικό επίπεδο και πολλές φορές στο παρελθόν χώρες, που ήσαν σε σύγκρουση, οδηγήθηκαν σε κάποια θετικά συμπεράσματα. Γιατί πείτε μου, υπάρχει κανένας στην Ελλάδα ή στην Τουρκία που να θέλει αντιπαράθεση και σύγκρουση; Όταν λοιπόν αυτόν το δρόμο τον αφήνουμε στην άκρη, επιλέγουμε το δρόμο του διαλόγου. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και πολύ ορθά ελέχθη χθες ότι θα πρέπει σύντομα να μπει και στην unclos, να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο, αφού έχει ευρωπαϊκή προοπτική, να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να δει τους Έλληνες πλέον ως γείτονες και όχι ως αντίπαλους και εχθρούς. Το ίδιο πρέπει να γίνει και από την άλλη πλευρά. Και γίνεται. Τα μηνύματα που εστάλησαν από την πρώτη κιόλας ημέρα, που ανέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ξεκάθαρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ