Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ανάλυση της επίσκεψης Τσαβούσογλου και το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τί δηλώνει στο TyposThes.gr ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και τουρκολόγος, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Σταθακόπουλος, για την όλη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ και συνολικά την τουρκική εξωτερική πολιτική...

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Συνέντευξη στον ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας, αρχής γενομένης από τη Θράκη "η οποία βαφτίστηκε ιδιωτική αλλά είχε όλα τα χαρακτηριστικά της επίσημης", τις συναντήσεις του στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, καθώς και τις επαφές των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, στην Καβάλα, σχολίασε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στον "Τύπο Θεσσαλονίκης". Ο γνωστός καθηγητής Κοινωνιολογίας και Ιστορίας της Οθωμανικής περιόδου – τουρκολόγος, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "όλα αυτά είναι αναμενόμενα", ότι για μια ακόμα φορά "η επίσκεψη Τσαβούσογλου ήταν παρελκυστική" κι' ακόμα ότι "σημαντικότερη όλων ήταν η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών που έγινε στην Καβάλα".

"Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη είχε όλα τα χαρακτηριστικά της επίσημης"

Εστιάζοντας στην έναρξη της επίσκεψη Τσαβούσογλου, τονίζει ότι "για μένα η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη βαφτίστηκε ιδιωτική αλλά είχε όλα τα χαρακτηριστικά της επίσημης. Η πρόκληση να θεωρεί τη Μουσουλμανική  μειονότητα Τουρκική παραμένει, όμως παρ' ότι οι Πομάκοι του λένε είσαι persona non grata, είσαι ανεπιθύμητο πρόσωπο και 'μεις είμαστε Θράκες γηγενείς μουσουλμάνοι, δεν είμαστε Τούρκοι, και κακώς προσπαθείς να μας καρπωθείς, εντούτοις υπάρχει μια μερίδα μουσουλμάνων της Θράκης που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι και υπάρχει και κάτι το οποίο του δίνει πάτημα σ' αυτό. Επομένως το να λέει ότι το μειονοτικό σχολείο πρέπει να έχει το όνομα τούρκου πολιτικού ή ιστορικού προσώπου, το προσδιορίζει ως τουρκικό, δεν το προσδιορίζει  ως μουσουλμανικό. Δηλαδή αυτό είναι μια λεπτομέρεια τεχνική η οποία θεωρείται λάθος".

 

Καμιά ρεβάνς για την λεκτική ήττα από Δένδια...

Αναφέρεται στη συνέχεια στην αναμενόμενη ρεβάνς η οποία αναμένονταν από πλευράς Τσαβούσογλου, αλά δεν ήρθε ποτέ: "Η επίσκεψη παρ' ότι περιμέναμε όλοι ότι θα πάρει, ότι θα θελήσει να πάρει ο Τσαβούσογλου, ενώπιον των δημοσιογράφων, τη ρεβάνς από τη λεκτική ήττα που υπέστη στην Άγκυρα από τον Νίκο Δένδια, εντούτοις τον είδαμε πάρα πολύ συγκαταβατικό και θεωρώ αυτή τη στιγμή ο "λύκος" ή ο "γκρίζος λύκος" αν θέλουμε, της στέπας που είναι το σύμβολο της Τουρκίας, έχει βάλει την προβιά του. Όμως η προβιά δεν κάνει τον λύκο αμνό. Και όλος αυτός ο λόγος της καλής προθέσεως κλπ της Τουρκίας, γίνεται τελείως καιροσκοπικά ενόψει της συνάντησης στις 14 Ιουνίου Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις Βρυξέλλες".

 

Η "έξωθεν καλή μαρτυρία"...

"Αυτό όμως γίνεται για να δείξουν τάχαμου οι Τούρκοι την έξωθεν καλή μαρτυρία, αλλά κατά τα άλλα η πολιτική τους είναι γνωστή", τονίζει οκ. Σταθακόπουλος. "Δηλαδή το Κυπριακό, η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, το Αιγαίο δηλαδή και η Θράκη, όπου θεωρούν τη μειονότητα Τουρκική", συνεχίζει. "Αυτά δε νομίζω ότι μπορούν ποτέ να μπουν στη σειρά με τους Τούρκους και να τα βρούμε σε κάτι. Γιατί οι Τούρκοι θεωρούν ότι τα βρίσκουμε αν συμφωνήσουμε μαζί τους. Στην περίπτωση που τα βρήκαμε κάπως συμβιβαστικά, δεν το καταλαβαίνουν. Αυτοί καταλαβαίνουν ότι τα βρήκαμε, ότι συμφωνήσαμε εμείς μαζί τους. Αυτή είναι η λογική τους".

 

Σημαντική η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, στην Καβάλα

Ο ίδιος εστιάζει στη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών στην Καβάλα: "Εγώ θεωρώ πιο σημαντική την συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών που έγινε στην Καβάλα, γιατί εκεί είναι η ουσία, δηλαδή η οικονομία, και οι συνεργασίες με την Τουρκία. Αυτό που θέλουν που Τούρκοι δηλαδή, χρησιμοποιώντας τον πολιτισμό και την οικονομία ως "Δούρειο Ίππο", και για διείσδυση στην Ελλάδα αλλά και γενικώς σε όλες τις αγορές του κόσμου και τελικώς την ανοχή της Ελλάδος και της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου στις όποιες απαιτήσεις τους. Αυτό λέγεται "επιτήδειος ουδέτερος". Το έχει πει από το 1985, ο Φρέιν Βέμπερ στο ομότιτλο βιβλίο του, δηλαδή τί ακριβώς κάνει η Τουρκία".

 

Σημαντικότερη η έξοδος του πλοίου "TÜBITAK MARMARA"

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, επισημαίνει ως κυρίαρχο ζήτημα στο Αιγαίο, τις εξόδους του τουρκικού πλοίου TÜBITAK MARMARA: "Θεωρώ", λέει, "σημαντικότερη την έξοδο που κάνει το πλοίο TÜBITAK MARMARA, (σ.σ. TÜ.BI.T.A.K: τα αρχικά του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, που ιδρύθηκε το 1963 και του οποίου Συμβουλίου σκοπός είναι ο ορισμός πολιτικής στους τομείς «επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας»). Θεωρώ ότι επειδή αυτό έχει το μανδύα της επιστημονικότατος, ότι οποιαδήποτε παρεμπόδιση από πλευράς του Ελληνικού Ναυτικού  ή του Λιμενικού στις έρευνές του, θα μας βάλει απολογούμενους, ότι δηλαδή παρενοχλούμε επιστημονικό πλοίο που κάνει έρευνες όπως έκανε κάποτε το "Καλυψώ" του Κουστώ. Τελικά η Τουρκία πάει να δημιουργήσει  πάλι τετελεσμένα, επιστημονικού τάχαμου  ενδιαφέροντος στο Αιγαίο. Άρα γι' αυτό το φοβάμαι πιο πολύ, και από το "Oruc Reis" κι από το "Yavuz", διότι είναι ένας "Δούρειος Ίππος" κανονικότατος".

 

Παρελκυστική η επίσκεψη Τσαβούσογλου

Όσον αφορά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, λέει ότι "από την όλη συμπεριφορά και επίσκεψή του, τη θεωρώ για άλλη μια φορά παρελκυστική. Δηλαδή ότι γίνεται ακριβώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια και στο εσωτερικό τους ακροατήριο και σε μας, αλλά και στην Ευρώπη ευρύτερα. Και το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας, είναι αυτή τη στιγμή ότι έχουμε να κάνουμε με καθεστώς, έχουμε να κάνουμε με δεσποτισμό και με πλήρη μεταστροφή στον Ισλαμισμό τον αλα τούρκα, που έχει να κάνει με τον Οθωμανισμό, κι έχει να κάνει τελικά με τον Νεοοθωμανισμό".

 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Τέλος, ο κ. Σταθακόπουλος, εστιάζει στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ η οποία θα γίνει στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. "Μέχρι εκεί θα κάνει το καλό παιδί ο Ερντογάν κι από την επομένη θα έχουμε πάλι μια επανάληψη του περσινού Καλοκαιριού", τονίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει ο ίδιος: "Από την άλλη μεριά μπορούμε να βάλουμε και μια πιθανολόγηση, ότι ακόμα και οι Κεμαλιστές και ο "δημοκρατικός" δήμαρχος Ιμάμογλου, που ποντάρουν πολλοί ότι θα ηρεμίσουν τα πράγματα με την Τουρκία, μια χαρά έκανε γιορτές και τελετές για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Δηλαδή κι αυτός έκανε γιορτές και τελετές, δεν τις κατήργησε. Επομένως, δεν έχω να περιμένω κάτι διαφορετικό κι από αυτούς αν εκλεγούν. Τουναντίον, η Ελλάδα μπορεί και να βλαφτεί. Διότι ένας φιλοευρωπαίος, φιλοδυτικός ηγέτης στην Τουρκία, θα την αναβαθμίσει και θα υποβαθμιστεί η Ελλάδα πάλι σε δεύτερη θέση. Ενώ τώρα με τον Ερντογάν, σαφώς, άσχετα αν δεν του επιβάλουνε κυρώσεις, οι πάντες ξέρουν πιο είναι το αληθινό πρόσωπο  της Τουρκίας. Και αναβαθμίζεται η Ελλάδα. Άρα λοιπόν εμάς, παράδοξα, μας "συμφέρει" να είναι ο Ερντογάν, γιατί ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε, και ξέρουμε και τί στάση να κρατήσουμε. Ένας φιλοδυτικός νέος Τούρκος  ηγέτης, είτε λέγεται Ιμάμογλου, είτε λέγεται Γιαβάς, είτε λέγεται Αλή Μπαμπατζάν, πρώτον δεν θα ξέρουμε ποιος είναι και τί πρεσβεύει ακριβώς και  δεύτερον η Δύση θα τον αγκαλιάσει πάλι. Κι' αυτό θα είναι εις βάρος των δικών μας συμφερόντων".              

*Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, είναι Δρ Κοινωνιολογίας της ιστορίας της Οθωμανικής περιόδου – τουρκολόγος, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ