Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ερώτηση στη Βουλή για την αποσυμφόρηση του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς

Από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλη

«Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται καθημερινά στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, τον μοναδικό από τους τέσσερις συνοριακούς σταθμούς με την Αλβανία που λειτουργεί», αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και την οποία προσυπογράφουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

Όπως αναφέρει:

Με δεδομένο ότι ο σταθμός λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τίθεται και πλαφόν στους διερχόμενους σε 400 άτομα ημερησίως, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Αλβανοί πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν από και προς τη γειτονική χώρα.

Σε ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή και την οποία συνυπογράφουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ζητάμε να ενημερωθούμε από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας εάν υπάρχει σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα και άλλων συνοριακών σταθμών εκτός της Κακαβιάς και εάν υπάρχει η πρόθεση να αποσυμφορηθεί ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς με όρους υγειονομικής ασφάλειας τόσο για το τελωνειακό και αστυνομικό προσωπικό όσο και για τους διερχόμενους πολίτες;

Να σημειώσουμε πως μία άλλη δυσμενής συνέπεια από το κλείσιμο των τριών συνοριακών σταθμών αποτελεί και το γεγονός ότι, κυρίως οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας, στερούνται ένα σημαντικό αριθμό εργατών γης, που έρχονταν από τη γείτονα χώρα για να δουλέψουν στην ετήσια παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

Εάν υπό αυτές τις συνθήκες δεν ανοίξουν και άλλοι συνοριακοί σταθμοί με την Αλβανία, ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς θα εξακολουθήσει να δέχεται ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των διερχομένων και των υπαλλήλων".

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 31/5/2021

Προς τους Υπουργούς

 Προστασίας του Πολίτη και

Υγείας

Θέμα: «Αποσυμφόρηση του συνοριακού σταθμού της Κακαβιάς»

Όπως γνωρίζετε από τους τέσσερις συνοριακούς σταθμούς με την Αλβανία, της Κακαβιάς, Κρυσταλοπηγής, Μέρτζανης και Μαυροματίου, λειτουργεί μόνο ο πρώτος.  Ο δε συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, αντί για τις 11 το βράδυ, ενώ τίθεται πλαφόν στους διερχόμενους σε 400 άτομα ημερησίως. Επίσης διενεργούνταν μέχρι πρότινος rapid test σε όλους, τους διερχόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Οι ίδιοι οι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν επισημάνει σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων, ότι ασφαλώς και είναι θετικό το γεγονός της διενέργειας test σε όλους τους διερχόμενους, ωστόσο καθώς ο σταθμός της Κακαβιάς αποτελεί τη μοναδική διέλευση, υπήρχε μεγάλη επιβάρυνση με ουρές ακινητοποιημένων σχεδόν αυτοκινήτων για ώρες.

Αίτημα των τελωνειακών υπαλλήλων αλλά και των 600.000 Αλβανών υπηκόων και των 250.000 Βορειοηπειρωτών, υπηκόων Ελλάδας, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας αλλά διατηρούν δεσμούς με την γείτονα χώρα, είναι να αποσυμφορηθεί ο σταθμός της Κακαβιάς. Προς το σκοπό αυτό οι τελωνειακοί υπάλληλοι μεταξύ άλλων είχαν ζητήσει να ανοίξει η Κρυσταλλοπηγή, με κλιμάκιο και εκεί του ΕΟΔΥ.


 

Μία άλλη δυσμενής συνέπεια από το κλείσιμο των παραπάνω συνοριακών σταθμών αποτελεί και το γεγονός ότι, κυρίως οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι βρίσκονται εγγύτερα στα σύνορα στερήθηκαν ένα σημαντικό αριθμό εργατών γης, που έρχονταν από τη γείτονα χώρα για να δουλέψουν στην ετήσια παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Πρόσφατα πράγματι επετράπη αποκλειστικά και μόνο για τους εργάτες γης, η είσοδος από τον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής  και μόνο κατά τις ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα με ανώτατο όριο διέλευσης τα 400 άτομα. Ωστόσο εργάτες που απασχολούνται  περιστασιακά και σε άλλες δραστηριότητες, όπως εμπορικές ή και τουριστικές εξακολουθούν να μην τους επιτρέπεται να περάσουν.

Σήμερα μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος του τουρισμού από τις 14 Μαϊου 2021, είναι ενδεχόμενο να αυξηθεί έτι περαιτέρω ο αριθμός των διερχομένων από τις πύλες εισόδου της χώρας. Εάν υπό αυτές τις συνθήκες δεν ανοίξουν και άλλοι συνοριακοί σταθμοί με την Αλβανία, ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς θα εξακολουθήσει να δέχεται ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των διερχομένων και των υπαλλήλων. Να σημειωθεί, ότι μετά την πολύμηνη καραντίνα με το άνοιγμα των συνόρων αρκετοί υπήκοοι της γειτονικής χώρας, που ζουν στην Ελλάδα,  θα ταξιδέψουν στην πατρίδα τους για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους.

Επειδή ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς θα πρέπει να αποσυμφορηθεί δεδομένου του ανοίγματος των συνόρων ήδη από τις 14 Μαϊου 2021.

Ερωτώνται οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και

Υγείας

  1. Υπάρχει σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα και άλλου συνοριακού σταθμού εκτός της Κακαβιάς;
  2. Πως προτίθεσθε να αποσυμφορήσετε τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς με όρους υγειονομικής ασφάλειας τόσο για το τελωνειακό και αστυνομικό προσωπικό όσο και για τους διερχόμενους πολίτες;
  3. Πόσοι αστυνομικοί υπηρετούν σήμερα σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς με την Αλβανία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Ακατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ