Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κουτσούμπας για εργασιακό ν/σ: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά

Ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων, είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ

«Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.

«Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως... » πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο Κ. Χατζηδάκης ξεπερνά σε αντεργατικότητα και σκοταδισμό τους προκατόχους του, Γ. Βρούτση και Ε. Αχτσιόγλου, γιατί πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φοβάται τους εργαζόμενους και τον συλλογικό αγώνα τους και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό, από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πέρα από το "ξεχείλωμα" του εργάσιμου χρόνου, επιχειρείτε να στήσετε στο απόσπασμα και τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, επεκτείνοντας βέβαια παλιότερους νόμους, ιδιαίτερα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που ονομάζετε εκσυγχρονισμό αφορά μόνο την ολιγαρχία του πλούτου, το μεγάλο κεφάλαιο και το πώς στις σημερινές συνθήκες, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα κατοχυρώσει και θα αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων». «Οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα και για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται γύρω από τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" δεν μπορεί να είναι προς όφελος των εργαζομένων, είναι από χέρι αντεργατική. Γιατί η διευθέτηση είναι ουσιαστικά η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης. Εδώ ακριβώς, στη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας βρίσκεται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η οποία απογειώνεται με αυτό το νομοσχέδιο».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι αποτέλεσε κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων. «Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς σαν κόμμα δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των αγώνων, οι οποίοι έβαλαν εμπόδια, καθυστέρησαν, αντεργατικές ανατροπές, αυτές δηλαδή που φέρνετε σήμερα», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση «αφαιρεί τον ελάχιστο αυτό όρο, της ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες, πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας», τονίζοντας ότι αυτό είναι η πλήρης κατάργηση του οκταώρου.

Τόνισε πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες και ορίζει ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας τις 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα.

«Αυτή η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες ακόμα πολύ πιο φθηνά, στους οποίους, εδώ που τα λέμε, "κλείνετε το μάτι", σαν να τους λέτε: Κάντε απολύσεις, διώξτε εργαζόμενους και κρατήστε με απλήρωτη δουλειά λιγότερους, όσες ώρες θέλετε, αφού η υπερωρία θα είναι τζάμπα για να βγάλετε και άλλα κέρδη που θέλετε», επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τις ανατροπές του αιώνα, χωρίς να πάρει μέτρα για να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση, να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας».

«Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη μισή δουλειά για να έρθετε εσείς τώρα να ολοκληρώσετε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομοιώσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματική ενέργεια και θέλει να μετατρέψει την απεργία σε συμβολική πράξη. Σημείωσε πως αυτό που ενοχλεί στην απεργία δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις, αλλά γιατί «απεργία είναι η μηχανή που σβήνει, το ρολό που κατεβαίνει στο μεγαλοκατάστημα, η πύλη που κλείνει στο εργοστάσιο, το καράβι που μένει δεμένο στο λιμάνι. Αυτό πονάει εσάς και αυτό πονάει και αυτούς που εκπροσωπείτε», τόνισε και πρόσθεσε πως η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «προετοιμάζει την επόμενη μέρα, με απεργούς να σέρνονται στα δικαστήρια, με την εργοδοτική και κρατική βία να σμπαραλιάζει κάθε έννοια συνδικαλιστικών ελευθεριών».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο που σήμερα ετοιμάζεστε να ψηφίσετε, είναι ένα νομοσχέδιο μας είπε ο υπουργός Εργασίας "της σύγχρονης εποχής"! Αν ήταν έτσι, τότε γιατί οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους τον 21ο αιώνα;

Με αύξηση αντί για μείωση του χρόνου εργασίας, με δουλειά από "ήλιο σε ήλιο", με συνδικαλιστικές διώξεις και απεργοσπασία;

Στη σύγχρονη εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, σύγχρονο είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, σύγχρονο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.

Σύγχρονο είναι να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του Μεσαίωνα.

Γι' αυτό το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν απ' αυτό», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Δ. Κουτσούμπας (δευτερολογία): Οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, περνώντας στην αντεπίθεση-Το κίνημα θα βγει πιο δυνατό

«Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κατακραυγή στο νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησής του είναι καθολική. Για να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός τις διατάξεις αυτού του ν/σ επιστράτευσε ξανά το ψέμα, τη συκοφαντία, το μίσος απέναντι στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του στη Βουλή και πρόσθεσε:

«Εκεί, όμως, στους καταπέλτες των πλοίων, στα εργοστάσια, σε άλλους τόπους δουλειάς, σήμερα φάγατε τα μούτρα σας. Στα λιμάνια, σε διάφορους εργασιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, ήταν η ομόθυμη απόφαση των εργαζομένων, ακόμα κι αυτών που δεν απήργησαν κάτω απ' τις πιέσεις της εργοδοσίας, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών».

Κατήγγειλε τα διάφορα «φυντάνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών τον κ. Χατζηδάκη και την κ. Κεραμέως, που «συκοφαντούν ανθρώπους που παλεύουν για να ζήσουν την οικογένειά τους, που ο πρωθυπουργός και οι πολιτικές της κυβέρνησης κρατάνε ομήρους».

Ο Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αν θέλατε καθαρά, τίμια, να νομοθετήσετε όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την κακοποίηση των γυναικών, για τις γονικές άδειες, άλλες θετικές διατάξεις, που έχει προτείνει το ΚΚΕ, θα τα φέρνατε ξεχωριστά με ολοκληρωμένη συζήτηση, θα τα νομοθετούσατε και όχι ως άλλοθι για το οπισθοδρομικό συνολικά νομοσχέδιό σας, χωρίς δηλαδή να τα ακυρώνετε με άλλες διατάξεις».

Επισήμανε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι «οι έπαινοι από το ΝΑΤΟ, από τον Μπάιντεν, από όλα τα κοράκια, γιατί φτάσατε να ξοδεύετε τον πλούτο της χώρας, το χρήμα της χώρας, που ρουφάτε από τους φορολογούμενους Έλληνες για πολεμικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που επιβάλουν οι δολοφόνοι για τις επιθετικές ενέργειες κατά άλλων λαών».

«Να πληρώνετε το ΝΑΤΟ σας μάρανε για να βομβαρδίζει, γιατί οι Αμερικάνοι φοβούνται μήπως τους πάρει την πρωτοκαθεδρία στην οικονομία η Κίνα και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς η Ρωσία. Κι εσείς από κοντά, κολαούζοι τους, μπας και σας πετάξουν κανένα κοκαλάκι.

Για να σκοτώνονται οι λαοί και για να χαριεντίζεστε με τον Ερντογάν για το πώς θα μοιράσετε το Αιγαίο, με συνεκμετάλλευση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της ειρήνης και ασφάλειας των λαών, γιατί οι πολυεθνικές που θα βάλετε να τα συνεκμεταλλευτούν, θα σκοτωθούν και μεταξύ τους, και θα βάλουν τους λαούς μας σε περιπέτειες, να χύνουν το αίμα τους, διαβάστε και λίγο ιστορία, καλό θα σας κάνει...» τόνισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα περισσότερο το νου της «στα συχαρίκια που περιμένει για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της και στα εύσημα για την επίθεση που συνεχίζεται ακάθεκτη σε όλα τα μέτωπα απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για τους “ μεταμνημονιακούς στόχους” που πιάνονται».

«Οι εργαζόμενοι εξοργίζονται, έχουν βαρεθεί τα ψέματά σας. Όλων σας. Εικόνα γνωστή και αποκρουστική για τον λαό μετά από τρία μνημόνια, 10 γύρους “ μεταμνημονιακών” “ αξιολογήσεων” και άλλους τόσους “ ευρωπαϊκών εξαμήνων”. Και ταυτόχρονα, εικόνα από το -πολύ κοντινό- μέλλον του “ σούπερ μνημονίου”, που ακούει στο όνομα Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει εκατοντάδες νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ως “ αντάλλαγμα” για την εκταμίευση δόσεων, που επίσης θα πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους» πρόσθεσε.

«Δέκα χρόνια με μνημόνια και μεταμνημονιακές συμφωνίες, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έζησαν άγριες περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, φορτώθηκαν βουνό από κρατικά δάνεια στις πλάτες τους για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Τώρα, με νεοκεϊνσιανές συνταγές, αμοιβαιοποίηση των χρεών και χρήμα -υποτίθεται με ουρά- από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορτώνονται ξανά νέα αντεργατικά μέτρα, με το κατάπτυστο σημερινό νομοσχέδιο, με το 10ωρο, την απαγόρευση της απεργίας, τα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση, ενώ οι επιδοτήσεις και τα δάνεια για την ”πράσινη” και “ ψηφιακή” ανάκαμψη δίνονται “ έναντι” και θα αποπληρωθούν με κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και της φοροληστείας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Οι προσδοκίες που καλλιεργούν όλοι μαζί, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, ότι η “ πράσινη ανάπτυξη” και ο “ ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας”, με γενναία στήριξη από το κράτος, θα απαλλάξουν το καπιταλιστικό σύστημα από τις αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και τις κρίσεις του και ότι εγγυώνται “ διατηρήσιμη ανάπτυξη με γερά πόδια”, από την οποία θα ωφεληθούν εξίσου κεφάλαιο και εργαζόμενοι, θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Όμως το κρίσιμο είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον λαό και τους εργαζόμενους. Γιατί σήμερα μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την οργάνωση, τη συμμαχία, την ενότητά τους, τον αγώνα τους, ενάντια και απέναντι στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων της. Περνώντας στην αντεπίθεση, βάζοντας τον “ πήχη” στο ύψος πραγματικά των σύγχρονων αναγκών τους. Ξεπερνώντας συκοφαντίες, ψέματα, απειλές, καταστολή, οι εργαζόμενοι, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βγουν πιο δυνατοί απ' αυτές τις μάχες. Γι' αυτό λοιπόν “ μαύρο” σ' αυτό το νομοσχέδιο-σκουπίδι» κατέληξε στη δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thessaloniki-kakokairia-anemoi
Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα έχουν ισχυρούς ανέμους - Τι να προσέξουν
Και περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής ανάμεσα σε αυτές που θα έχουν ισχυρούς ανέμους σήμερα
Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα έχουν ισχυρούς ανέμους - Τι να προσέξουν