Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται ανακοινώσεις στις 18.00 – Αλλάζουν τα ταξίδια εντός Ελλάδας

Μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ και green pass οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ένας ακόμα περιορισμός τίθεται στους ανεμβολίαστους, καθώς μετά τους μικτούς κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, η υποχρέωση για αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ επεκτείνεται και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΚΤΕΛ, τρένα, πλοίο κλπ.)

Όπως αναφέρει το skai.gr, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγείται ουσιαστικά οι υπερτοπικές μετακινήσεις να επιτρέπονται με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αποδεικνύει ότι είτε ο πολίτης είναι εμβολιασμένος είτε έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο είτε διαθέτει αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ, καθώς ο έλεγχος για τη γνησιότητα του εγγράφου θα γίνει με το QR code. 

Σημειώνεται ότι ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για όσους μετακινούνται με ιδιωτικό ΙΧ. 

Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διενέργειας self test -τουλάχιστον για τους ενήλικες- που ίσχυε μέχρι τώρα για τα πλοία. 

Ουσιαστικά οι μετακινήσεις και στο εσωτερικό της χώρας θα γίνονται με αντίστοιχο τρόπο όπως και μεταξύ των χωρών της ΕΕ, που από σήμερα θέτουν σε εφαρμογή το green pass.

Ένας εμβολιασμένος, ή κάποιος που έχει αναρρώσει από την Covid-19 ή έχει αρνητικό τεστ, από σήμερα θα πρέπει να παρουσιάζει πιστοποιητικό για να διασχίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα χρησιμοποιώντας το νέο «green pass», το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που θα είναι πλέον απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή, αυτό το πολύτιμο πιστοποιητικό περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Το εργαλείο είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.

Έτσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών.

Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά την διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.

Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Κατώτατος μισθός 800 ευρώ - 35ώρο με ίδιες αποδοχές
Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Κατώτατος μισθός 800 ευρώ - 35ώρο με ίδιες αποδοχές