Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μανιτάκης: Συνταγματικά ορθή η αναστολή εργασίας για αρνητές των εμβολίων

Εφόσον υπάρχουν τέτοιοι εμφανείς επιστημονικά αποδεδειγμένοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

«Βεβαίως είναι ορθό» συνταγματικώς το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για επιβολή αναστολής εργασίας σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές υγείας που δεν θα εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Αυτό έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα και από τα περιοριστικά μέτρα. Πολύ, δε, περισσότερο εφόσον η Πολιτεία έχει παραμείνει στον κανόνα του προαιρετικού εμβολιασμού και προσπάθησε να πείσει και να μεταπείσει. Όταν υπάρχουν τέτοιοι εμφανείς επιστημονικά αποδεδειγμένοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία του πληθυσμού συνολικά ακόμη και για την υγεία των εμβολιασμένων, η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει με νόμο μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και με τη δυνατότητα αναστολής εργασίας», είπε ο κ. Μανιτάκης και εξήγησε ότι επί της ουσίας μπορεί να πει ότι εφόσον αρνείσαι να παρέχεις τις υπηρεσίες σου τότε «τίθεσαι σε αναγκαστική άδεια, ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, ότι παραβίασες έναν όρο, ένα καθήκον που έχεις, υγιούς παροχής εργασιών».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «ο εργοδότης έχει υποχρέωση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων, και υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και μάλιστα προληπτικά μέτρα». Μπορεί επομένως, εφόσον το προβλέπει και ο νόμος, και εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο, να προβλέψει ακόμη και αναστολή εργασίας, χωρίς πληρωμή, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, και για ορισμένους λόγους. «Δεν μπορεί η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση, με διακοπή της θέσης εργασίας, απλώς δεν θα πληρώνεται», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άρθρο 22 του Συντάγματος που προστατεύει την εργασία, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της κυβέρνησης να τίθενται σε αναστολή όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν. Όπως είπε αυτό ισχύει «διότι υπάρχουν πολλά άρθρα τα οποία επιβάλλουν στην Πολιτεία να παίρνει μέτρα, και άρα περιοριστικά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όταν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας Υγείας. Σε 2-3 άρθρα το Σύνταγμα αναφέρει ότι για λόγους προστασίας από επιδημίες, είναι δυνατόν να ληφθούν ορισμένοι περιορισμοί».

Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της αναστολής, εξήγησε ότι αυτή «θα κριθεί από τις ειδικές περιστάσεις από τα επιδημιολογικά δεδομένα», και οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν από τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τη νομολογία που έχουμε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες περιπτώσεις έχει κριθεί απολύτως δικαιολογημένος για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας. Έφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση των γονέων να κάνουν όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους προκειμένου να γίνουν δεκτά στο νηπιαγωγείο, αλλά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ.

«Το αγαθό που πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη στιγμή μαζί με τη δημόσια Υγεία, είναι η υγεία των τρίτων. Προφανώς έχουν δικαίωμα – όσοι θέλουν – να μην εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μη συναισθανθούν τις συνέπειες που θα υφίστανται οι διπλανοί του οι μη εμβολιασμένοι ακόμα και οι εμβολιασμένοι από τη δική τους άρνηση. Και δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι πχ. να ωφεληθούν από τη γενική ανοσία που θα επιτευχθεί, όταν οι ίδιοι δεν έχουν συμβάλει στην επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού ανοσίας», επισήμανε ο κ. Μανιτάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα είναι ηθικό, αλλά στην περίπτωση της πανδημίας συνδέεται και με τη νομική διάσταση. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν ασκώ τα δικαιώματά μου, τα ασκώ μέχρι το σημείο που δεν βλάπτω τα δικαιώματα των τρίτων. Συνταγματικά είναι προβλεπόμενο ότι για λόγους δημόσιας υγείας, δημοσίου συμφέροντος προέχει η προστασία του συνόλου. Όλοι οι πολίτες έχουν ένα καθήκον αλληλεγγύης απέναντι στους άλλους, στους εμβολιασμένους και σε αυτούς που θέλουν να προφυλαχθούν», είπε.

«Οφείλει λοιπόν το κράτος να απαιτήσει εκπλήρωση του ηθικού καθήκοντος κοινωνικής αλληλεγγύης, οφείλει να απαιτήσει από όλους τους πολίτες να τηρούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη βλάπτεται η υγεία τρίτων», συμπλήρωσε ο κ. Μανιτάκης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη
Ξεκινά ποινική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες για τη διαχείριση του περιστατικού αλλά και του χρόνου διακομιδής της 19χρονης στο νοσοκομείο
Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη
Θεσσαλονίκη: Σοκάρει καταδίωξη στον Εύοσμο - Πυροβολισμοί και τραυματίας αστυνομικός
Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την καταδίωξη κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά αστυνομικός της ομάδας «Ζ»
Θεσσαλονίκη: Σοκάρει καταδίωξη στον Εύοσμο - Πυροβολισμοί και τραυματίας αστυνομικός