Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στήριξη ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη

Τα ζητήματα παραγωγικών φορέων της πόλης που τέθηκαν στον πρωθυπουργό

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ,

Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την επιχειρηματικότητα κατέθεσαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, στη συνάντηση που είχαν μαζί του σήμερα στο Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ.

Ειδικότερα, παρόντες στη συνάντηση ήταν  ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο γ. γ. του ΕΕΘ κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Κ. Αθανασιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης, ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος.

Στη συνάντηση με τους φορείς παρίσταντο και ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ παρόντες ήταν και υπουργοί.  

ΕΣΘ: Εάν ξεκινήσει το ντόμινο των λουκέτων τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα

Τα προβλήματα του εμπορίου έθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.

«Καταρχάς έθεσα τα προβλήματα του εμπορίου του είπα ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης και τα χρήματα τα οποία ξοδεύτηκαν φοβάμαι ότι θα έχουμε παρά πολύ κόσμο που δεν θα τα βγάλει πέρα στη διάρκεια του χρόνου γιατί δυστυχώς λίγες επιχειρήσεις έχουν πάρει και το ΤΕΠΙΧ Ι και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από εδώ και περά μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι τον Νοέμβριο λήγει και η προστασία των επιταγών και τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Πιστεύω ότι πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο εμπόριο γιατί χωρίς εμπόριο είναι άχρηστη ακόμη και η παραγωγή. Το εμπόριο θα πρέπει να προστατευθεί και να μη χάσουμε ούτε ένα συνάδελφο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους  και συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ο πρωθυπουργός κατάλαβε αυτά που του είπα και πιστεύω ότι θα δράσει. Και μακάρι να το κάνει γιατί θα είναι σε όφελος της πραγματικής οικονομίας. Αλλιώς θα προβλήματα θα είναι και στην κυβέρνηση αλλά και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία».

Ερωτηθείς για τα λουκέτα στην αγορά, ο πρόεδρος του ΕΣΘ υπενθύμισε ότι τα λουκέτα έχουν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2020 και ότι ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της Ελλάδας, η Τσιμισκή, έχει 10 ξενοίκιαστα μαγαζιά, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, ενώ αν πάμε σε μικρότερους δρόμους «τα πράγματα αγριεύουν ακόμη περισσότερο». Εμείς, όπως συμπλήρωσε, «δε φοβόμαστε τα λουκέτα που βλέπουμε σήμερα γιατί δεν είναι ο κανόνας. Φοβόμαστε το ντόμινο των λουκέτων, το οποίο φοβάμαι ότι θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο και μετά. Γιατί εάν ξεκινήσει το ντόμινο των λουκέτων τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους».

ΕΕΘ: Να συνεχιστεί η στήριξη στις επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση από το ΕΕΘ τονίστηκαν οι 3 άξονες των προβλημάτων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Όπως είπε στο ΕΕΘ με τα 47.000 μέλη υπάρχουν 3 μεγάλοι κλάδοι: τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (περίπου 8.000), οι τουριστικές επιχειρήσεις όλων των βαθμίδων (μικρά δωμάτια, τουριστικά γραφεία, ιδιοκτήτες λεωφορείων κλπ) και τα καταστήματα εμπορίου. «Είναι επιβεβλημένο να συνεχιστεί η στήριξη στις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Θεοτόκης. Όπως είπε μελετώντας τα στοιχεία για τα χρήματα που δόθηκαν για τη βοήθεια των επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη θα δει κανείς ότι τα περισσότερα χρήματα έχουν δοθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις, «άρα υπάρχει μια αναντιστοιχία». Για τον τουρισμό τόνισε ότι πράγματι από τα τέλη Ιουνίου, Ιούλιο και Αύγουστο, οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα δωμάτια, δούλεψαν αλλά αυτό δεν θα είναι ικανό για να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είπε ότι συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα. «Μπαίνουμε στο χειμώνα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω πανδημίας θα πρέπει να συνεχιστούν». Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε είναι η θεσμική αναβάθμιση των επιμελητηρίων μέσα από εξειδικευμένο εκσυγχρονισμό του νόμου που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εκπροσώπηση αλλά και της πληροφόρησης που λαμβάνει το υπουργείο.

Τέλος, αυτό που προβληματίζει όλους εμάς όχι μόνο ως επαγγελματίες αλλά και ως κατοίκους είναι ποιο είναι το όραμα της πόλης, είπε ο κ. Θεοτόκης. «Τονίσαμε στην κυβέρνηση παρουσία και του Περιφερειάρχη και του δημάρχου, ότι θα πρέπει η Θεσσαλονίκη να έχει ένα κεντρικό όραμα , να ξέρουμε πως θα είναι η πόλη μας τα επόμενα 10 χρόνια είτε επιλέγουμε να ζήσουμε σε αυτήν είτε να επιχειρήσουμε», επισήμανε.

 

ΣΒΕ: Η μεταποίηση να επανέλθει στο επίκεντρο

Τέσσερις δέσμες προτάσεων  ανέπτυξε στη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Αυτές είναι :

  1. Μείωση λειτουργικού κόστους
  2. Παραγωγικές επενδύσεις για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
  3. Αγορά εργασίας
  4. Καινοτομία - ψηφιακός μετασχηματισμός – «πράσινη» μετάβαση

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ επανέφερε προς τον Πρωθυπουργό το μεγάλο θέμα της εξυγίανσης των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου – (καθαρές τιμές).

Ο κ. Σαββάκης δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΒΕ ότι «η επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία σύγχρονου κράτους στο οποίο θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις από τώρα και στο εξής θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία ισχυρής επιχειρηματικής βάσης, με τη βιομηχανία και την μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας. Μετά από δύο απανωτές κρίσεις, η μεταποιητική βάση της χώρας δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Πλέον όμως απαιτείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και για την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης.»

 

ΒΕΘ: Να ενεργοποιηθούν ενισχυτικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα

Την ενεργοποίηση ενισχυτικών μέτρων για την επιχειρηματικότητα για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης από τον πρωθυπουργό.

«Έχοντας μπροστά μας ένα νέο κύμα της πανδημίας, που δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι, τελικά, το αποτύπωμα του για τη δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να μείνει μόνη και αβοήθητη. Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολος. Κατά συνέπεια, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης από την πολιτεία αποτελεί αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί για όσο καιρό απαιτηθεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ο οποίος  παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του επιμελητηρίου.

«Αν η αβεβαιότητα που επικρατεί συνεχίσει να υφίσταται και τους επόμενους μήνες, αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο δίλημμα να εξέλθουν, ή όχι από τον επαγγελματικό στίβο. Δεδομένου πως οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται δεν αποκλείεται ο αριθμός των βιοτεχνιών που θα κατεβάσουν ρολά να αυξηθεί σημαντικά. Ως επιμελητηριακή κοινότητα καταθέσαμε εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα για απομείωση του χρέους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο πλαίσιο αντίστοιχης «συγχώρεσης» χρεών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αίτημα το οποίο θα πρέπει να εισακουστεί» ανέφερε ο κ. Καπνοπώλης τονίζοντας πως «πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που θα στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, ευνοϊκό προς την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ ζητά: 

 

-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Μεταξύ άλλων, οι βασικότερες προτάσεις είναι οι εξής:

  • νέες κλίμακες ΕΝΦΙΑ για μείωση 8% κατά μέσο όρο το 2022 και σταδιακή  κατάργηση.
  • πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
  • μείωση κατά 50% αρχικά και κατάργηση εν συνεχεία του τέλους επιτηδεύματος,
  • μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 24%,
  • μείωση του συντελεστή των εταιρειών που συγχωνεύονται από 22% σε 11%,
  • καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.
  • λήψη μέτρων ώστε να μπει φρένο, μέσω των αρμοδίων υπουργείων και αρχών, στις υπέρογκες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων ενώ η μετακύλιση του κόστους αυτού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι θέμα χρόνου.

 -Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και συγκεκριμένα, σταδιακή μείωση από το 20% στο 10%, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι για τις επιχειρήσεις.

Ενίσχυση ρευστότητας

Αναφορικά με την ενίσχυση ρευστότητας στο υπόμνημα του το ΒΕΘ αναφέρεται πως είναι απαραίτητη «η άμεση αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής οφειλόμενου φόρου προς τις επιχειρήσεις με ηλεκτρονική θυρίδα παρακολούθησης της ημερομηνίας αποπεράτωσης του ελέγχου ή του σταδίου ελέγχου αλλά και της ακριβούς ημερομηνίας παραλαβής, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά».

Αναθεώρηση αναπτυξιακού μοντέλου

«Την ανάγκη δημιουργίας νέας εθνικής πολιτικής για τη μεταποίηση, με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων» υπογραμμίζει το ΒΕΘ τονίζοντας πως απαιτείται «η ενίσχυση των εξωστρεφών κλάδων, με τις απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση:

  • στις μικρές και πολύ μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και στη διασύνδεση του αγροτικού προϊόντος με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα
  • στη στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων
  • στη στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την καινοτομία, προκειμένου να αυξηθεί η διαφοροποίηση και η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  • στην ενίσχυση της εκπαίδευσης σε κλάδους που υπάρχει ζήτηση και έχουμε έλλειψη προσωπικού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ