Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα δεδομένα για το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία - Προειδοποιούν ειδικοί

Τα δημοτικά θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, προειδοποιεί ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης

Μαζικός εμβολιασμός και αυξημένα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού φέρνουν το νεο πρωτόκολλο στη νέα σχολική χρονιά.

Τμήματα θα κλείνουν με 50% συν ένα κρούσματα δηλαδή με πάνω απο τους μισούς μαθητές να έχουν διαγνωστεί με κοβιντ ωστόσο τηλεκπαίδευση δεν θα προβλέπεται για τους ασθενείς αλλά μόνο στην περίπτωση που θα κλείνει ολόκληρο το τμήμα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται με βεβαιώσεις 2 αρνητικών σελφ τεστ την εβδομάδα που θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα στο τμήμα τους θα υποβληθούν μέσα σε μια εβδομάδα σε άλλα 2 εργαστηριακά τεστ σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ εκτός του σχολικού ωραρίου.

Αν κάθονται πολύ κοντά δίπλα πίσω ή μπροστά από το θρανίο του μαθητή που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μέσα στην ίδια εβδομάδα θα κάνουν τεστ καθημερινά 2 εργαστηριακά και 5 αυτοδιαγνωστικά.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει όταν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους να προσέλθουν στην εβδομάδα αυτή με δυο επιπλέον βεβαιώσεις αρνητικών εργαστηριακών τεστ που θα γίνονται δωρεάν πέρα από τις δυο βεβαιώσεις αρνητικών τεστ που θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα στο σχολείο και βαρύνουν οικονομικά τους ιδίους.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές εάν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους θα πρέπει την ιδία εβδομάδα να κάνουν δυο self test.

Τεστ σε όλους εμβολιασμένους και μη με κρούσματα ή χωρίς κρούσματα ζητά η ΟΛΜΕ για τη μέγιστη δυνατή προστασία στη λειτουργία σχολείων.

”Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί να νοσήσουν να είναι ασυμπτωματικοί ή ως κρούσματα με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Και στις δυο περιπτώσεις μεταδίδουν τον ιό”,αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Κρίσιμο θέμα παραμένει η αραίωση των τάξεων τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη δέλτα θεωρείται άκρως μεταδοτική και αναμένεται να το θέσουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση που θα έχουν με τους αρμοδίους φορείς.

Να επανεξετάσει την απόφασή του σχετικά με το πότε κλείνει ένα τμήμα σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων καλεί το υπουργείο Παιδείας καλεί ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, εκτιμώντας πως αν δεν κλείνει ένα τμήμα στα σχολεία όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν, προειδοποιεί.

Οι αριθμοί θα γίνουν χειρότεροι με το άνοιγμα σχολείων, αλλά και όταν έρθει ο χειμώνας, προειδοποιεί ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης αναφερόμενος στα κρούσματα από κορωνοϊό μιλώντας χθες στο OPEN TV. Καλεί δε το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, καθώς όπως επισημαίνει όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν.

Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός σε όλους, τονίζει ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης και επισημαίνει: «Μας περιμένουν χειρότερα αφού οι μισοί Έλληνες σχεδόν δεν είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε επέκταση σε νεότερες ηλικίες και σε παιδιά δυστυχώς, παγκοσμίως». Επικαλείται δε την Αμερική που είναι «σε κατάσταση ανάγκης τα παιδιατρικά νοσοκομεία! Δεν ήταν προετοιμασμένοι».

Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για το χειμώνα, μπορεί να έχουμε μία δεύτερη Θεσσαλονίκη, προειδοποιεί ο ίδιος. Τα δημοτικά θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρει. «Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μελέτες για να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 12. Για τα παιδιά στα γυμνάσια προτείνω γενικό εμβολιασμό», δήλωσε ο κ. Παυλάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν κλείνει ένα τμήμα όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν. Να το ξανασκεφτεί το υπουργείο Παιδείας». Πρόσθεσε δε ότι «οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρες. Θα βοηθούσε φοβερά, το ανοιχτό παράθυρο μόνο του δεν βοηθά», είπε αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα.

Τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε καλές μάσκες, όχι υφασμάτινες. «Ειδικές πάνινες και μίας χρήσης», όπως είπε ο κ. Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί ψευδείς προοπτικές για τον κορωνοϊό καθώς «δεν ξέρουμε όλη την αλήθεια για τον ιό, ακόμη την ψάχνουμε». Σημείωσε επίσης ότι «πολλά στελέχη του ιού έχουν ξεφύγει από τα εμβόλια. Αλλά το Δ έχει επικρατήσει αυτών. Το Δ δεν πολυελέγχεται με την ανοσία της κοινότητας.
Θα εμφανιστούν νέα στελέχη που θα επικρατήσουν στο μέλλον. Και θα φέρουν νέες επιδημίες. Η γρίπη αυτή θα θερίζει κάθε χρόνο πολλούς απροστάτευτους! Πάνω από το 20% πληθυσμού μας», εκτίμησε ο κ. Παυλάκης.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και η νέα αναπληρώτρια Υφυπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για κλείσιμο σχολείου αν υπάρξει διασπορά.

«Ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο. Ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα. Δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί