Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κλειστά τα σχολεία αύριο Παρασκευή στην Αττική

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού

Η επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται στην Αττική, οδηγούν πολλούς δήμους στην απόφαση να κλείσουν για αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ήδη έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους αυτή οι Δήμοι Αχαρνών, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ηρακλείου, Ελευσίνας και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Οι δήμοι και οι υπηρεσίες τους Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να επέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί, ενώ τα συνεργεία τους συνεχίζουν προετοιμασίες, αποφράξεις κ.α.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αύριο θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική 

Σχέδιο για απομάκρυνση κατοίκων σε καμένες και επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές, σε Αττική και Βόρεια Εύβοια

Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς.

Το Αλεποχώρι μάλιστα είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Στυλιανίδης προσωπικά, ενώ είχε εκτενή συζήτηση για θέματα πρόληψης με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους.

Τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και ο κίνδυνος.

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε χτες στην Πολιτική Προστασία, εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας και εκεί τέθηκαν οι βάσεις για τις προληπτικές δράσεις.

Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου, τα σχέδια αυτά είναι έκτακτα και προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες, πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις και μοντέλα.

«Η λογική είναι να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες από τα έντονα φαινόμενα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Το απόγευμα περιμένουμε σφοδρές καταιγίδες σε πολλά μέρη. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν εκτιμήσεις και μοντέλα, αλλά έχουμε δει ότι πολλές φορές διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα μοντέλα χρησιμοποιούνται στην Αμερική, άλλα στην Ευρώπη κ.λπ. Ο δικός μας στόχος είναι η πρόληψη με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και να πάμε ένα βήμα παραπέρα για την προστασία των ανθρώπων και να αποφύγουμε τις απώλειες».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε και η δημιουργία κοινών επιχειρησιακών κέντρων σε κάθε περιφέρεια για τον καλύτερο συντονισμό, αλλά και υψηλή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του στρατού και όλων των υπηρεσιών, καθώς και η χρήση του 112 για την ενημέρωση των πολιτών, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί σε Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και θα συνεχιστεί σε Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο και Νότια Πελοπόννησο, ή όπου αλλού προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και η προετοιμασία, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης στη σύσκεψη, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές και σημεία. Τα σημεία αυτά είναι όσα έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι πλημμυρίζουν εύκολα, κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι Περιφέρειες και Δήμοι, που ανέλαβαν το διαδικαστικό κομμάτι, ενώ στις συγκεκριμένες περιοχές ο σχεδιασμός προβλέπει μεγαλύτερη ετοιμότητα από τις ΕΜΑΚ και την ΕΛ.ΑΣ.

Μήνυμα 112 

Μήνυμα που προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη μέσω του 112 στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει τη χώρα. Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, που είχε διακοπεί σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού.

Ειδικότερα, είχε διακοπεί από το ύψος της Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Διεκόπη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεκόπη από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 22 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά.

Τρίκαλα: Χιόνισε στα ορεινά - Καταπτώσεις βράχων από την κακοκαιρία

Το πρώτο χιόνι έπεσε σήμερα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν έχει δημιουργήσει -μέχρι στιγμής- προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων όσον αφορά τη στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής, εκτός από καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό επαρχιακό δίκτυο, που αντιμετωπίζονται από μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων.

Φλώρινα: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Δ. Μακεδονία

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» από τα ξημερώματα πολλές περιοχές στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από 1100 μέτρα.

Στη γραφική κοινότητα του Νυμφαίου χιονίζει από τις επτά το πρωί, με το χιόνι να έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, δημιουργώντας μια εντελώς χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ελαφριά χιονόπτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην ορεινή διάβαση της Βίγλας στο Χιονοδρομικό κέντρο της Φλώρινας, ενώ στα λευκά είναι η Κοτύλη και πολλά ορεινά στην περιοχή του Γράμμου.

Η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο στις παραπάνω περιοχές γίνεται με ελαστικά χιονιού, ενώ την ίδια ώρα σε όλα τα πεδινά στη δυτική Μακεδονία επικρατούν βροχοπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ