Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεταφέρεται στη Βουλή η κόντρα για το αντιρατσιστικό πλαίσιο

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει για το νομικό πλαίσιο κατά του ρατσισμού μεταφέρεται στη συνέχεια στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τέσσερις προτάσεις νόμου, για το ίδιο θέμα, από πέντε κόμματα. Νομικοί κύκλοι εντόπισαν στις προτάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αρκετές, αλλά όχι αγεφύρωτες, αποκλίσεις, ενώ έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη υποστηρίζουν ότι για την εξέλιξη της υπόθεσης θα παίξει ρόλο ακόμα και η σειρά συζήτησης των προτάσεων στην Ολομέλεια. Η κοινή πρόταση νόμου από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατατέθηκε στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την πρότασή της για τροποποιήσεις στον υφιστάμενο Ν. 927/1979. Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ενώ αμέσως μετά θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση νόμου και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Η ψηφοφορία

Κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν πως η τύχη των προτάσεων που κατατέθηκαν θα κριθεί από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Βουλευτές της ΝΔ, που επικαλείται το Έθνος, ανέφεραν ότι για την εξέλιξη της υπόθεσης θα παίξει ρόλο ακόμη και η σειρά με την οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα έχουν πολιτική δυσκολία να καταψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ, εάν μάλιστα συζητηθεί και μετά την απόρριψη της δικής τους πρότασης, με δεδομένο ότι δεν διαφωνούν με τις πρόσθετες διατάξεις που εισάγει με τη δική της πρόταση νόμου.

Τα σημεία διαφωνίας της ΔΗΜΑΡ με τις προσθήκες της ΝΔ

Η πρόταση της ΝΔ για τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου του 1979 ουσιαστικά εισάγει νέο νόμο, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ της πρότασης της ΝΔ και της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την ΔΗΜΑΡ, οι κύριες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο προτάσεων είναι οι εξής: 1. «Στο αρθ. 1 του σχεδίου νόμου της ΝΔ τιμωρείται η υποκίνηση ή πρόκληση βίας ή μίσους μόνον όταν στρέφεται με ρατσιστικό κίνητρο κατά μεμονωμένου προσώπου και όχι όταν στρέφεται κατά ομάδας προσώπων. Αυτό ακυρώνει κάθε πιθανότητα εφαρμογής του νόμου, αφού η υποκίνηση σε βία ή μίσος δεν αφορά ποτέ ένα άτομο, αλλά κατηγορίες ατόμων. 2. Τιμωρεί στο αρθ. 2 του σχεδίου νόμου την επιδοκιμασία ή υποτίμηση γενοκτονιών και του ναζιστικού ολοκαυτώματος, όχι όμως και την άρνησή τους. 3. Εξαλείφει τη δυνατότητα προστασίας αλλοδαπών θυμάτων και μαρτύρων ρατσιστικών εγκλημάτων, με αποτέλεσμα τα θύματα ή οι μάρτυρες να μην παρίστανται κατά τη δίκη, αφού θα έχουν απελαθεί και διευκολύνεται έτσι η αθώωση των δραστών τέτοιων εγκλημάτων. 4. Εξαλείφεται η πρόβλεψη να τιμωρείται και η διέγερση σε φθορές ή βλάβη πραγμάτων των θυμάτων ρατσιστικής δράσης. Δηλαδή, αν υπάρξει πρόκληση να καούν τα καταστήματα των αλλοδαπών ή χώροι λατρείας στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να υπάρξει βία κατά των προσώπων των αλλοδαπών, αυτό δεν θα τιμωρείται σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ. 5. Απαλλάσσει από την ποινική ευθύνη το κράτος και τα όργανά του, που με οποιοδήποτε τρόπο προκαλούν ρατσιστική βία, επιτρέποντας δηλαδή τη δημόσια υποκίνηση ρατσιστικού μίσους από το κράτος και τους υπαλλήλους του. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 της πρότασης νόμου της ΝΔ, προβλέπεται ότι οι βασικές διατάξεις ποινικοποίησης της πρόκλησης ή υποκίνησης ρατσιστικής βίας ή μίσους κατά προσώπων και της επιδοκιμασίας γενοκτονιών 'δεν εφαρμόζονται στο Κράτος και τα όργανά τους και στους διεθνείς οργανισμούς'. 6. Εξαλείφει από το πεδίο προστασίας του νόμου τη βία ή το μίσος κατά προσώπων με βάση το γενετήσιο προσανατολισμό, επιτρέποντας δηλαδή τη ρατσιστική βία κατά ομόφυλων ατόμων».

«Ακατανόητη η στάση της ΝΔ», λέει το ΠΑΣΟΚ

Συνέχεια στην κόντρα με τη ΝΔ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δίνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς με σχόλιο του Γραφείου Τύπου ασκεί έντονη κριτική στην επιλογή της να καταθέσει δική της πρόταση. Η Ιπποκράτους χαρακτηρίζει «ακατανόητη και αντιφατική τη στάση της ΝΔ», κάνει λόγο για «σαφείς ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων» και μιλά για «κρίση» που «αναδεικνύει ως επιτακτική προτεραιότητα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων». Αφήνει μάλιστα βαρύτατους υπαινιγμούς κατά της ΝΔ, την οποία κατηγορεί, έμμεσα, για έλλειψη σεβασμού προς το Σύνταγμα. Ειδικότερα, σχετικά με την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ αναφέρεται: «Αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου». Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί «ακατανόητη και αντιφατική τη στάση της ΝΔ» και εκτιμά ότι «η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με την ΧΑ και το νομικό ισχυρισμό ότι η ισχύουσα νομοθεσία του 1979, όπως συμπληρώθηκε, είναι επαρκής». Καταλογίζει δε στη ΝΔ ότι «προκάλεσε έτσι μια εσωτερική σύγκρουση στην κυβερνητική πλειοψηφία, που προσέλαβε αξιακά χαρακτηριστικά και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ κατάθεση σχετικής πρόταση νόμου». 

Σ. Κεδίκογλου: «Καμία διαφωνία επί της ουσίας για το αντιρατσιστικό ν/σ»

«Επί της ουσίας, δηλαδή στην ανάγκη καταπολέμησης του ναζισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, στην καταδίκη κάθε βίαιου επεισοδίου με βάση τέτοια κριτήρια, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Διαφωνία υπάρχει ως προς το απαιτούμενο εργαλείο. Η ΝΔ θεωρεί ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες προσθήκες, βελτιώσεις και με την επικαιροποίησή του, είναι επαρκέστατο. Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετική άποψη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι στη συζήτηση στη Βουλή θα έχουν την ευκαιρία, νηφάλια να δουν ποιο είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο», δήλωσε στο ραδιοσταθμό ALPHA 9,89 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε ότι «δεν πρέπει να «θυματοποιηθεί», να φανεί ότι θυματοποιείται η Χρυσή Αυγή». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ